De ce se tem investitorii romani de energia din surse regenerabile?

Joi, 14 Aprilie 2011, ora 13:17
2071 citiri
De ce se tem investitorii romani de energia din surse regenerabile?

Comisia Europeana va prima o notificare din partea Romania cu privire la Legea 220/2008 care stabileste sistemul de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, potrivit vicepresedintelui ANRE, Petre Lificiu. Legea urmeaza sa fie pusa in aplicare incepand cu luna iulie a acestui an, informeaza Newsin.

"Saptamana viitoare vom trimite la Bruxelles notificarea pentru Legea 220, astfel ca pana la sfarsitul lunii iunie vom putea raspunde la eventualele solicitari din partea Comisiei Europene. Apreciez ca legea va deveni aplicabila din luna iulie. A fost un proces greu, care a necesitat calcule elaborate, minutioase", a precizat Lificiu in cadrul unui seminar pe tema energiilor regenerabile.

Acesta a explicat ca la nivelul schemelor de ajutor nu au fost facute modificari, Comisia Europeana fiind de acord cu propunerile Romaniei.

Schimbari ar putea fi facute pe partea care vizeaza biomasa, mai exact pentru biogazul rezultat din fermentarea naturala de deseuri se va acorda un certificat pe MWh produs, pentru biogazul rezultat din procese tehnologice avansate se vor da doua certificate/MWh, iar pentru celalate tipuri de biogaz tot doua certificate/MWh.

La randul sau, Dana Duica, director executiv in cadrul Asociatei Romane pentru Energie Eoliana, a precizat ca investitorii din domeniu au cateva "temeri" legate de aplicarea legii 220/2008.

Prima este legata de monitorizarea productiei pentru eliminarea supracompensarii care se va aplica in 2011-2013, urmand ca in 2014 sa fie modificata schema pentru cei care vor investi dupa aceasta data.

De asemenea, o alta problema este legata de cumulul dintre granturile europene sau de mediu obtinute de investitori si schema de suport.

"S-a ajuns la o solutie, mai exact sa se faca un calcul proportional, astfel ca investitorii care folosesc fonduri europene sa beneficieze doar de o parte din schema de suport", a explicat Duica.

Reprezentantul Asociatiei a adaugat ca in cazul parcurilor cu o capacitate mai mare de 125 MW se va impune notificarea individuala a Comisiei Europene.

"In niciun stat european nu exista aceasta prevedere, dar Romania vrea sa introduca aceasta notificare pe care noi o consideram inutila si care va intarzia investitiile.

Aceste sunt temerile investitorilor. Interesul pentru investitii exista cu siguranta, dar trebuie sa fie si o legislatie clara, transparenta, stabila, care sa nu se modifice de la un an la altul", a mai spus Duica. 

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#investitori, #energie eoliana, #surse regenerabile, #energie , #Investitii