Dolarul american este supraevaluat in mod considerabil

Joi, 04 Iunie 2009, ora 10:46
1497 citiri
Dolarul american este supraevaluat in mod considerabil

Dolarul american este "supraevaluat in mod considerabil", mai ales fata de moneda chineza si alte monede asiatice, conform unui nou studiu publicat la Washington de Institutul Peterson pentru Economie Internationala, citat de Reuters, relateaza NewsIn.

Institutul Peterson pentru Economie Internationala, un think-tank din Washington, a afirmat ca majoritatea celor 29 de monede pe care le-a studiat trebuie sa cunoasca aprecieri considerabile fata de dolarul american, cel mai accentuat nivel de crestere fiind necesar pentru moneda chineza.

"Principala contrapondere la supraevaluarea dolarului este subevaluarea yuanului, care ar trebui sa se aprecieze cu circa 21% in medie fata de alte valute si cu aproximativ 40% fata de dolarul american pentru a se ajunge la o stare de echilibru", reiese din studiul realizat de economistii William Cline si John Williamson.

Investitorii au preferat dolarul ca refugiu in perioada de criza grava de anul trecut, lucru ce a dus la aprecierea dolarului american cu circa 10%, care, impreuna cu o supraevaluare deja existenta de aproximativ 7%, datand din urma cu un an, a dus la un nivel de supraevaluare de 17% in martie 2009, conform studiului.

Insa la 1 iunie dolarul s-a depreciat la minimul anului 2009, fata de euro si de un cos de valute, dupa ce optimismul privind imbunatatirea economiei mondiale a generat interes in randul investitorilor pentru activele cu grad de risc mai ridicat.

In ciuda recentei perioade de slabiciune, studiul arata ca dolarul american este in continuare "supraevaluat in mod considerabil".

Cline si Williamson
au declarat ca dezechilibrele economice cauzate de deficit si supraevaluarea dolarului si subevaluarea yuanului reprezinta riscuri sistemice.

"Este important ca dupa ce lumea va iesi din criza sa restabilim echilibrul", au precizat analistii institutului. Pentru restabilirea echilibrului, Cline si Williamson sunt de parere ca China ar trebui sa renunte la fixarea valorii yuanului de cea a dolarului si sa prefere in schimb un cos de valute.

"Din nefericire, se pare ca in ultimul timp se intampla exact lucrul contrar, autoritatile chineze preferand sa mentina cursul yuanului legat de cel al dolarului, in ciuda revenirii dolarului pe un trend descendent, dupa maximele atinse in luna martie", au adaugat analistii, citati de Reuters.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#dolar, #euro, #valuta, #investitori , #Investitii