Elon Musk suprinde din nou: Miliardarul vizionar investeste in sateliti de comunicatii

Luni, 10 Noiembrie 2014, ora 16:19
1893 citiri
Elon Musk suprinde din nou: Miliardarul vizionar investeste in sateliti de comunicatii
Foto: Forbes

Fondatorul Tesla si SpaceX a ales deja noul sector de investii in care vrea sa isi dirijeze o parte din avere: satelitii de comunicatii pentru internet.

Dupa ce segmentul auto si industria aerospatiala au inregistrat adevarate socuri prin lansarea modelelor de automobile electrice Tesla si a rachetelor de la SpaceX, Musk vrea sa dea un impuls si in telecomunicatii, punand la cale un ambitios proiect de creare a unei flote de sateliti pentru retransmisia semnalului de internet.

Musk l-a recrutat deja pe Greg Wyler, unul dintre fostii directori ai Google si fondator al WorldVu Satellites, pentru a duce la capat acest proiect. Flota pe care Elon Musk vrea sa o lanseze in spatiu ar urma sa cuprinda 700 de sateliti, fiecare cu o greutate de aproximativ 115 kg, arata reporterii revistei Wall Street Journal.

Flota de 10 ori mai mare

Pariul investitional al lui Musk ar da peste cap planurile multor operatori din segmentul telecomunicatiilor, la 115 kg/bucata, satelitii milionarului american avand doar jumatate din greutatea unui satelit de telecomunicatii aflat in uz acum. De asemenea, cifra flotei cu care Musk vrea sa impanzeascza spatiul cosmic din jurul Terrei ar fi de 10 ori mai mare decat cea a actualului operator de retransmitere a semnalului radio de internet prin sateliti, Iridium Communications.

Asocierea dintre Musk si Wyler ar urma sa fie sustinuta de o parte din numele grele din tehnologie si finante si ar costa mai mult de un miliard de dolari, dupa cum estimeaza analistii. In prima faza, cei doi ar urma sa construiasca fabrica unde vor fi asamblati satelitii.

Zvonurile existente pe piata indica Colorado si Florida drept posibile locatii, autoritatile statale din cele doua state fiind deja consultate de reprezentantii celor doi oameni de afaceri. Musk beneficiaza si de atuul SpaceX, firma sa din domeniul aeronautic castigand in septembrie un contract de 2,6 miliarde de dolari cu NASA pentru dezvoltarea, testarea si punerea in uz a navetelor de transport in spatiu pentru cosmonauti.

Constelatia concurentei

Wyler, cel putin, nu este la primul proiect de acest gen. Cu toate acestea, firma sa trebuie sa isi clarifice rapid problemele legata de spectrul de banda in care va emite daca este sa intre in acest program. Aceasta pentru ca licenta pentru actuala banda de emisie este pe punctul de a expira, iar proiectul comun dezvoltat cu Elon Musk nu are sanse de a deveni operational pana aproape de finalul acestui deceniu.

Un alt proiect similar, la o scara mult mai mica, a fost pus in practica de Greg Wyler prin firma 03b Networks care opereaza deja o flota de opt sateliti pozitionati pe orbita ecuatoriala a Terrei. Controverse prinvind succesul acestui proiect exista, dupa ce Wyler a inaintat o initiativa similara board-ului Google, dar care a ramas si in ziua de astazi in sertar.

Reprezentantii Google nu au dorit sa comenteze acest aspect. In plus, firma rezultata in urma asocierii celor doi ar avea o concurenta acerba din partea unor alti constructori de echipament spatial de telecomunicatii, precum Sierra Nevada Corporation si Britain's Surrey Satellite Technology.

Solutia ar consta in reducerea costurilor de productie, o schema aplicata cu succes de Musk in cadrul proiectului SpaceX. Insa in acest caz, actualele costuri de cateva milioane de dolari generate de construirea unui satelit de mici dimensiuni ar trebui reduse sub pragul unui milion de dolari pentru a face diferenta.

Retelele de sateliti de comunicatii se dovedesc si foarte costisitoare, Iridium si concurenta sa de la sfarsitul anilor 90, Globalstar au avut de infruntat spectrul falimentului dupa doar cativa ani de operare in domeniul retransmisiei semnalului pentru retelele de telefonie mobila. Cele doua firme au revenit in piata cu greu si pe un alt segment al telecomunicatiilor. Insa, Musk spera ca proiectul sau sa atraga atentia celor de la Google si Facebook aflati deja in cautarea unor solutii de retransmitere a semnalului de internet pe zonele neacoperite ale globului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#investitie sateliti comunicatii, #sateliti comunicatii internet, #Elon Musk sateliti comunicatii , #Investitii