Firmele romanesti, reticente sa investeasca in strainatate

Vineri, 09 August 2013, ora 14:38
2157 citiri
Firmele romanesti, reticente sa investeasca in strainatate

Firmele romanesti nu au fost incurajate sa realizeze investitii in afara Romaniei, a declarat vineri Manuel Donescu, secretar de stat in Ministerul Economiei, intr-o conferinta de presa.

"Exista o anumita reticenta a investitorilor romani sa realizeze investitii in afara tarii. Cauzele sunt multiple, iar una din ele este lipsa unui program prin care noi sa-i incurajam nu doar sa exporte, ci si sa investeasca peste hotare", a spus Donescu.

Potrivit acestuia, structurile din Ministerul Economiei care se ocupa de promovarea comertului exterior sunt obligate sa ofere asistenta si ajutor oricarei firme romanesti care vrea sa exporte sau sa investeasca peste hotare. "O mai buna cunoastere reciproca ne-ar ajuta", a adaugat Donescu.

El a anuntat, in acest context, ca o companie romaneasca se pregateste sa livreze vagoane de calatori in Brazilia, in baza unui contract de 160 de milioane de euro.

"Primul lot de vagoane este in curs de livrare. Contractul a fost semnat anul trecut si va contribui anual cu o crestere de 100 de milioane de dolari la exporturile Romaniei. In plus, compania va investi 20 de milioane de dolari in Brazilia intr-o fabrica unde va monta echipamentele. I-am convins ca este mai eficient sa transporte componentele si sa le asambleze acolo. Costurile sunt mai mici si profitul, mai mare", a aratat oficialul Ministerului Economiei.

El a mentionat ca investitiile romanesti in afara tarii se ridica in acest moment la un miliard de euro.

Astra Vagoane Calatori, detinuta de omul de afaceri Valer Blidar, a anuntat in toamna anului trecut ca a semnat un contract pentru livrarea de vagoane grupului Vale, companie cu sediul la Rio de Janeiro, cu activitati in siderurgie, energie, productie de otel, minerit si logistica.

HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
#investitii straine, #investitii firme romanesti strainatate, #teama investitii strainatate romani, #program stimulare investitii Romania , #Investitii