FMI: Retragerile de fonduri din Europa emergenta ar putea afecta redresarea regiunii

Marti, 08 Octombrie 2013, ora 15:20
1412 citiri
FMI: Retragerile de fonduri din Europa emergenta ar putea afecta redresarea regiunii

Economiile emergente din Europa se redreseaza, dar este putin probabil sa revina curand la ratele ridicate de crestere din trecut, deoarece bancile din Europa Occidentala, care altadata inunda regiunea cu capital, acum se axeaza pe pietele lor interne, a declarat marti reprezentantul Fondului Monetar International pentru Europa Centrala si de Est, James Roaf, intr-un interviu acordat Reuters.

Exista riscul ca bancile sa accelereze retragerea de capital, in special din economiile mai slabe, ceea ce ar afecta redresarea, avertizeaza oficialul FMI. Institutia urmeaza sa prezinte un raport privind situatia din regiune in 17 octombrie.

"Ne asteptam ca aproape toate statele din regiune sa inregistreze o crestere mai solida anul viitor. Tema generala este ca redresarea va avea un ritm mai lent decat inainte ... cu vulnerabilitati semnificative", a declarat reprezentantul FMI pentru Europa Centrala si de Est.

In anii dinaintea crizei, statele din Europa Centrala si de Est (CEE) au inregistrat ritmuri solide de crestere iar regiunea inglobeaza un amestec divers de economii, printre care puternica Polonie si state mai vulnerabile, cum ar fi Serbia si Slovenia, care ar putea avea nevoie de ajutorul zonei euro pentru salvarea bancilor sale.

Bancile din Europa Occidentala, care domina sectorul financiar din Europa Centrala si de Est, au acordat in trecut finantare masiva regiunii, pentru stimularea cresterii.

Dar, din cauza presiunilor autoritatilor de reglementare privind majorarea capitalului, multe si-au redus activitatea in Europa emergenta, iar in primul trimestru au accelerat retragerile de fonduri din regiune.

"Procesul de deleveraging (dezintermediere) continua si exista riscul sa accelereze din nou", a avertizat britanicul James Roaf, adaugand ca statele din Sud-Estul Europei se confrunta cu cele mai mari riscuri.

Estimarile cu privire la evolutia economiei Poloniei vor fi revizuite pozitiv

Referindu-se la Polonia, cea mai mare economie a regiunii, oficialul FMI a anuntat ca in curand institutia va revizui in crestere estimarile privind evolutia economiei in 2014, la aproximativ 2,5%, de la 2,2% in prezent, datorita majorarii investitiilor si a exporturilor.

Reformele structurale necesare atragerii investitorilor ar putea accelera cresterea economiei, dar unele state din regiune trebuie sa lucreze mai mult in acest sens, a afirmat James Roaf. Potentialele rate de crestere mai lente in regiune sunt in special rezultatul avansului mai lent din Europa Occidentala si reducerii fluxului de investitii.

"Cresterea mai lenta genereaza mai multe probleme, printre care majorarea ratei somajului. Si, de asemenea, probleme fiscale", a avertizat reprezentantul Fondului Monetar International pentru Europa Centrala si de Est.

Bancile vest-europene si-au accelerat ritmul de retragere a capitalului din Europa Centrala si de Est

Bancile din Europa Occidentala au accelerat retragerea fondurilor de la subsidiarele lor din Europa Centrala si de Est in primul trimestru din 2013, o evolutie care ar putea ameninta stabilitatea financiara si economica in regiune, potrivit unui raport publicat in iulie si intitulat "Deleveraging Monitor".

In perioada ianuarie-martie, institutiile de creditare care isi raporteaza datele la Banca Reglementelor Internationale (BIS) si-au redus cu 0,7% din PIB pozitiile externe in Europa emergenta (excluzand Rusia si Turcia), fata de 0,2% in ultimul trimestru din 2012.

Raportul a fost trimis de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si a fost redactat de un comitet al "Initiativei Viena". Pentru a preveni un proces dezordonat de deleveraging (dezintermediere) al bancilor din Europe Occidentala prezente in Europa Centrala si de Est, BERD a sprijinit "Initiativa Viena", creata la inceputul anului 2009 de bancile centrale si guvernele din Europa Centrala si de Est, autoritatile UE, alaturi de FMI, Banca Mondiala, BERD, Banca Europeana pentru Investitii, pentru a preveni eventuale retrageri masive de capital de pe pietele est-europene, dupa criza globala provocata de falimentul Lehman Brothers.

Multe banci din Europa de Est sunt detinute partial sau integral de institutii de creditare din Europa Occidentala, care trebuie sa-si majoreze capitalul pentru a indeplini noile cerinte ale autoritatilor de reglementare si pentru a-si repara bilanturile, afectate de criza datoriilor din zona euro. Temerile ca aceste banci se vor retrage pe pietele lor interne au afectat semnificativ economiile din Europa emergenta.

Studiul arata ca institutiile de creditare si-au redus fondurile cu pana la 5,5% din PIB de la mijlocul lui 2011. Cel mai semnificativ declin s-a inregistrat in Ungaria (23% din PIB) si Slovenia (17% din PIB). In primul trimestru din 2013 a continuat procesul de deleveraging (dezintermediere) in aceste state, precum si in Croatia, Letonia, Lituania, Romania si Ucraina.

"Exista temeri ca deteriorarea increderii pietelor fata de statele emergente, care a inceput in mai, ar putea intensifica ritmul retragerii fondurilor. Ramane extrem de importanta monitorizarea atenta a procesului de deleveraging si a riscurilor sistemice din regiune", se arata in raport.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#tari emergente Europa, #investitii Europa Est, #finantare Europa Centra Est, #capital tari Europa emergenta , #Investitii