Folosirea exclusiva a aplicatiilor de cloud computing genereaza economii de peste 80%

Miercuri, 10 Septembrie 2014, ora 16:10
1864 citiri
Folosirea exclusiva a aplicatiilor de cloud computing genereaza economii de peste 80%

Modelul software ca servicii (SaaS - Software as a Service) conduce la economii importante in ceea ce priveste investitiile in infrastructura IT a organizatiilor. Eliminarea totala a investitiei in hardware (servere, solutii stocare etc.), costuri zero cu licentele software prin eliminarea aplicatiilor "on premises" si flexibilitatea modelului de licentiere bazat pe abonament lunar - sunt numai cateva dintre avantajele acestui model de distributie de software.

Utilizatorii Microsoft Office 365 isi pot reduce cu aproximativ 80% investitiile initiale in infrastructura IT&C in cazul utilizarii modelului de distributie in cloud computing, in comparatie cu modelul traditional "on premises", reiese dintr-un studiu realizat de PRAS Consulting in randul clientilor sai.

"Solutiile bazate pe modelul SaaS pot contribui la economii importante pentru bugetele IT ale companiilor. Costurile zero ale investitiei initiale sunt un avantaj major pentru IMM-uri care pot utiliza solutii de top de colaborare (in cazul nostru Microsoft Office 365) si isi pot canaliza investitiile pentru dezvoltarea partii operationale a afacerii", a declarat Paul Roman, Director General al PRAS Consulting.

"Astazi, prin dezvoltarea modelului software ca serviciu, chiar si start-up-urile si companiile mici pot folosi aceste servicii. Totul se reduce la plata unui abonament lunar (preturile abonamentului pleaca de la 3.10 EUR lunar / utilizator), companiile avand totodata posibilitatea de a scala aceasta investitie in functie de nevoi (numarul de abonamente putand fi modificat de la luna la luna)." precizeaza Andrei Suciu, Director de Vanzari, PRAS Consulting.

Concluziile studiului

Din studiu reieste ca accesarea serviciilor de cloud a eliminat serverele "on premises" din infrastructura companiei. Economia a depasit valoarea de 100.000 euro pentru unele dintre companiile analizate in studiu.

De semenea, utilizarea SaaS determina eliminarea investitia in licentele software. Companiile analizate realizau investitii majore in licentele pentru software, in special in cele pentru servere. In cazul Office 365, pentru furnizarea serviciilor aferente, sunt implicate mai multe servere care vor fi eliminate din infrastructura companiei prin modelul de tip cloud (e.g. Windows Server, Exchange Server, Lync Server etc.).

Companiile analizate au obtinut economii si prin eliminarea investitiei in aplicatiile si serverele accesorii (antivirus si firewall pentru servere, managementul infrastructurii IT etc.). Economiile din licentele software au depasit 25.000 EUR in cazul unor companii analizate in studiu.

Pe langa acestea, fie ca discutam de colocarea intr-un data center, fie ca discutam de gestionare serverelor "in house" - in ambele cazuri sunt prezente o serie de cheltuieli lunare care pot afecta substantial bugetul companiei. Costuri de colocare in data center; costurile salariale cu administratorul IT sau costurile lunare de externalizare a infrastructurii IT; costurile cu energia dedicata serverelor si solutiilor de racire a spatiului dedicat acestora - sunt numai cateva exemple de costuri care sunt eliminate de modelul cloud. Economiile in cazul unor companii analizate in studiu au depasit 10.000 euro lunar, prin trecerea la Office 365.

Investitia in servere si infrastructura presupune un efort financiar mare, majoritatea companiilor analizate in studiu avand probleme legate de fluxurile de numerar. Din aceasta cauza, companiile analizate sunt nevoite sa faca compromisuri legate de infrastructura IT "on premises", compromisuri care pot conduce la cresterea timpului de indisponibilitate a sistemelor si la pierderi. In plus, investitia in servere si infrastructura IT presupune investitia in mijloace fixe, ceea ce conduce la recuperarea investitiei prin amortizare pe perioade ce depasesc, in unele situatii, cinci ani. Modelul SaaS presupune plata a unui abonament lunar, abonament ce poate fi dedus integral din venituri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#cloud computing, #avantaje cloud , #Investitii