Fuga investitorilor straini, predictibila si inevitabila

Vineri, 13 Iulie 2012, ora 13:46
1681 citiri
Fuga investitorilor straini, predictibila si inevitabila

Atragerea de capital strain in Romania pare a fi marea problema a economiei. Lipsa atractivitatii spatiului de business din zona se resimte puternic. Problemele economice ale tarii si contextul instabilitatii politice pun pe fuga investitorii, care fie renunta la planurile de dezvoltare aici, fie isi retrag banii.

Nu doar capitalul strain este cel care dispare de pe piata romaneasca, ci si cel mioritic. Nici macar investitorii locali nu mai vor sa piarda bani intr-o zona care pare ca nu trezeste interesul guvernantilor, daca ar fi sa ne luam dupa numarul de masuri adoptate pentru ajutorarea mediului de afaceri.

Apetitul strainilor scade, nu numai din cauza situatiei interne ci si a situatiei economice internationale, bursa este limitata, iar stimularea consumului duce doar la majorarea importurilor, este aprecierea guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

"Investitiile in continuare vor fi marea problema a cresterii economice(...) Avand in vedere volatilitatea pietelor, o sursa relativ sigura de investitii sunt fondurile europene (...) O tema de dezbatere: mai putem spera la investitii mari de capital? Vorbim de ordinul miliardelor. Nu vorbim de 10-20-40-100 de milioane. Bursa noastra este cum este. Avand in vedere proximitatea greografica nu cred ca putem atrage investitii de portofoliu importante. Nici in trecut n-am atras", a afirmat Isarescu in cadrul unei conferinte de presa realizate joi.

Dovada celor mentionate de guvernator stau cifrele inregistrate pana acum. In 2011, investitiile straine directe au scazut cu 13,5% fata de 2010, la 1,917 miliarde de euro, minimul ultimilor noua ani. Anul acesta, in primele patru luni, investitiile straine au totalizat 446 milioane de euro, in scadere fata de perioada corespondenta a anului trecut, cand in tara au intrat 490 milioane de euro.

Plecari in lant

Daca pana acum retailerii mari pareau a fi de neatins, iata ca si acestia incep sa se retraga incet, incet, de pe piata romaneasca. Dupa falimentul rasunator al City Mall si incercarile repetate de vanzare a afacerii, si alte centre comerciale incep sa inchida portile.

Armonia Arad, unul dintre cele cinci malluri deschise pe o singura strada din Arad, se va inchide in curand, dupa doar patru ani de functionare. Spatiul va fi transformat in centru logistic, constructia masurand 43.500 metri patrati.

Investitia de 78 milioane de euro din 2007 a austriecilor de la Immofinanz, care a cumparat mallul de la Red Management Capital a esuat. Un al doilea mall dezvoltat de Red Management in Braila nu a reusit sa fie vandut si va fi scos la licitatie pentru 25 de milioane de euro, dupa ce a fost declarat falimentar.

Acum, austriecii de la Immofinanz vor doar sa mai salveze ceva din banii investiti, iar transformarea centrului comercial intr-un centru logistic sau parc industrial este metoda in care incearca realizarea acestui lucru.

Mai mult, scrie Capital, chiriasii principali ai mallului din Arad, printre care Carrefour, Bricostore, Staer si Intersport trebuie sa isi gaseasca alte locatii pana la finalul verii.

Un alt mare nume care a decis retragerea de pe piata romaneasca este Burger King care, dupa doar patru ani. Chiar daca la intrarea in Romania prin franciza in 2008, sefii Atlantic Restaurant System se aratau entuziasti si estimau ca se va atinge pragul de rentabilitate pana la finalul lui 2009, in iunie compania a inchis si ultimele doua restaurante pe care le mai avea deschise si a cerut insolventa.

Retailerul francez de imbracaminte Kiabi si-a anuntat si el iesirea de pe piata romaneasca, unde a deschis primul magazin in 2009. In acest moment, sefii subsidiarei locale cauta un partener care sa preia cele sase magazine deschise in Romania - patru in Bucuresti, unul in Constanta si unul in Cluj-Napoca.

Motivul invocat a fost scaderea cifrei de afaceri in 2011, dupa ce, pentru deschiderea celor sase magazine s-au investit 3 milioane de euro. Astfel, planurile de deschidere a inca 20 de unitati pe piata locala pana in 2014 au fost sterse cu buretele.

O alta mare companie straina care si-a anuntat iesirea de pa piata romaneasca este Eureko. Olandezii dau vina pe pierderile inregistrate in ultimii ani pe piata locala, care se ridica la 30 de milioane de euro in ultimii opt ani. Eureko devine astfel cel de-al treilea asigurator ca marime care paraseste Romania, dupa Aviva si Bayern LB, controlata de grupul maghiar MKB.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#investitii straine romania, #retrageri investitii straine Romania, #fuga investitori , #Investitii