Hidroizolatia, parte integranta a oricarei constructii

Vineri, 22 Ianuarie 2016, ora 13:04
3007 citiri
Hidroizolatia, parte integranta a oricarei constructii

Pentru a avea parte de o constructie de calitate este necesar ca aceasta sa fie realizata cu cele mai bune materiale si trebuie avute in vedere absolut toate etapele, inclusiv cea a hidroizolatiei.

Asa cum stim cu totii, uneori vremea poate fi capricioasa, iar ploaia si zapada pot duce la infiltratii si la deteriorarea rapida a cladirilor daca acestea nu au avut parte de o hidroizolatie realizata corespunzator. Cum nimeni nu isi doreste astfel de probleme, etapa de hidroizolare nu trebuie trecuta cu vederea, ci considerata a fi esentiala pentru a avea o constructie rezistenta. Deteriorarea hidroizolatiei este insa inevitabila in timp si foarte important este ca acest lucru sa fie diagnosticat pentru ca infiltratiile sa nu poata ajunge in peretii cladirii.

Cum poti avea o cladire cu o durabilitate sporita?

Atunci cand ai in constructie o casa sau o cladire, nu iti doresti altceva decat ca aceasta sa reziste cat mai mult trecerii timpului, fara a avea nevoie de refaceri importante ulterior. Pentru acest lucru, pe langa utilizarea de materiale de calitate in constructie, este nevoie si de hidroizolatii care sa impiedice infiltrarea apei in structura cladirii.

Alegerea echipei care va realiza procedeele de hidroizolare trebuie sa fie facuta cu mare atentie, astfel de lucrari netrebuind lasate pe mana unor persoane care nu au experienta in domeniu. Indreptati-va spre firme de constructii cu exprienta, care pot oferi garantie lucrarilor realizate si care au oameni specializati in procesul de hidroizolare.

O hidroizolatie corespunzatoare poate sa imbunatateasca semnificativ si calitatea conditiilor dintr-o cladire construita de mai multi ani, reducand totodata costurile. Pentru o cladire ce are nevoie de schimbarea hidroizolatiei initiale, fie pentru ca s-a deteriorat cea veche sau pentru ca au aparut pe piata materialele mult mai bune calitativ, o astfel de lucrare este binevenita.

Multe blocuri construite inainte de 1990 au nevoie de hidroizolatii terase pentru a feri locatarii ultimelor etaje de inundatii si infiltratii nedorite. Pentru realizarea unei astfel de lucrari, toti locatarii trebuie sa isi dea acordul, mai ales daca plata se imparte intre acestia.

Este bine de stiut insa ca proprietarul unui astfel de apartament aflat la ultimul etaj poate sa dispuna realizarea lucrarii de hidroizolatie doar pe portiunea sa.

Chiar daca investitia in astfel de lucrari poate fi una mare, aceasta este justificata pentru ca protejeaza cladirea pe termen lung de alte reparatii. Daca va doriti ca hidroizolatia sa dureze cat mai mult si sa protejeze intr-adevar cladirea de intemperii, indreptati-va spre firme specializate, care va pot oferi garantii si cat mai multe informatii.

Cum se realizeaza hidroizolatia?

Un lucru care trebuie stiut dinainte, este ca exista anumite circumstante in care hidroizolatia poate fi facuta. Ca orice lucrare de acest gen, vremea reprezinta o variabila care ar trebui sa fie luata in considerare si nicio firma care se respecta nu va dori sa lucreze atunci cand vremea de afara nu este una potrivita. Mai exact, temperatura perfecta pentru o astfel de lucrare este undeva intre 5 si 35 de grade, atat frigul cat si caldura fiind riscante pentru stabilizarea stratului de izolatie. In plus, este bine sa se evite si perioadele ploioase, care pot actiona si ele in detrimentul lucrarilor. Pe de-o parte, membrana bituminoasa (materialul utilizat in aceasta situatie n.r.) se va intari greu, pe de alta vor fi infiltratii inca dinainte ca lucrarea sa se termine.

Cum se aleg materialele potrivite?

Asa cum am spus, materialul ales de cei mai multi constructori este bitumul, acesta fiind ales din mai multe rationamente. In primul rand, ofera un nivel foarte bun de protectie si este potrivit pentru orice suprafata. In al doilea rand, este mai ieftin, dar nu lipsit de calitati. Pe deasupra lui se adauga si un strat de polistiren extrudat, rezistent la apa, dar si mai concentrat si mai maleabil decat cel normal.

Acest sistem nu este utilizat doar la terase, el fiind folosit si pentru acoperisuri. Mai nou insa, hidroizolatiile au inceput sa fie extrem de utilizate si in alte arii ale constructiilor. Le folosesc si cei care isi construiesc piscine sau cei care au un acoperis cu gazon sau alte zone de vegetatie (asa cum se intampla in cazul parcarilor subterane sau al multe baze sportive care functioneaza sub nivelul solului).

In orice situatie, hidroizolatia este foarte importanta pentru o constructie si necesita prezenta unei firme, mai ales in cazul unor astfel de proiecte de amploare, unde si pierderile si neplacerile ar fi unele foarte mari. La o lucrare de hidroizolatie este nevoie sa fie cumparate mai multe materiale, in proportie de aproximativ 1.2 din necesarul estimat, pentru ca, in mod inevitabil, apar si pierderi. Pentru o intelegere mai buna a importantei hidroizolatiei, puteti urmari aceasta prezentare video:

In concluzie, hidoizolatiile sunt necesare indiferent de tipul de lucrare pe care vrei sa il realizezi. Pentru persoane fizice, ele vor fi utile atunci cand se construieste o casa sau se doreste modernizarea blocului in care locuiesc. Pentru firme insa, nevoile sunt diferite.

Daca ai in vedere detaliile de mai sus si angajezi firma potrivita, hidroizolatia poate sa tina si cativa zeci de ani. Ani de siguranta si confort, fara riscul infiltratiilor si fara mucegai, igrasie sau alte pericole si mai mari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
#etape constructie casa hidroizolatie, #avantaje hidroizolatie locuinta , #Investitii