Incepe o afacere cu bani de la Guvern!

Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 18:23
4423 citiri
Incepe o afacere cu bani de la Guvern!

Statul incearca sa ii incurajeze pe tinerii intreprinzatori sa inceapa o afacere si le pune la dispozitie pana la 10.000 de euro, bani nerambursabili. Initiativa lansata anul trecut a dus la infiintarea a peste 1.500 de locuri de munca si va continua si in 2012.

Programul care sustine antreprenorii cu varsta pana in 35 de ani continua si anul acesta. In 2011, plafonul maxim alocat a fost de 21 de milioane de lei, suma care viza sustinerea a aproximativ 1.100 de intreprinzatori. Bugetul s-a terminat in luna octombrie a anului trecut iar statul a decis continuarea programului si in 2012.

Prima conditie care li se impune tinerilor antreprenori este sa aiba maxim 35 de ani. Apoi, acestia trebuie sa dovedeasca faptul ca vor angaja minim doua persoane. Numarul maximul de persoane pe care au voie sa il angajeze este de noua. De asemenea, o conditie pentru primirea finantarii de pana la 10.000 de euro, consta in angajamentul tanarului afacerist ca va reinvesti 50% din profit, in fiecare an.

Pe langa suma de maxim 10.000 de euro, bani nerambursabili, tinerii mai primesc garantii de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii pentru creditele contractate in vederea realizarii planurilor de afaceri, pana la 80% din valoarea creditului solicitat. Totusi, suma nu poate depasi 80.000 de euro, se arata in proiectul publicat pe site-ul ministerului Economiei.

Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii este institutia care primeste proiectele planurilor de afaceri si cea care ofera sau nu acordul pentru finantare. Tinerii ale caror proiecte au obtinut cel putin un punctaj minim de 60 de puncte trebuie sa isi deschida un cont la CEC Bank, unde vor primi cei 10.000 de euro primiti de la guvern.Intreprinzatorul vine cu facturile si apoi plateste direct.

Beneficiarii programului trebuie sa indeplineasca mai multe criterii de eligibilitate, printre care se numara: capacitate juridica deplina de exercitiu, sa dovedeasca faptul ca nu au mai detinut si nu detin calitatea de actionar, asociat sau membru al organelor de conducere, in cadrul unei intrprinderi constituite in spatiul economic european, anterior datei inmatricularii in Registrul Comertului.

De asemnea, trebuie sa infiinteze pentru prima data o societate comerciala cu raspundere limitata, in conditiile Legii nr. 31/1990.

Pentru incadrarea in Program, microintreprinderea infiintata de intreprinzatorul debutant trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

a) este societate comerciala cu Raspundere Limitata-Debutant (SRL-D), care functioneaza pe durata nedeterminata, in conditiile Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si ale prezentei ordonante de urgenta;

b) se incadreaza in categoria microintreprinderilor in conditiile Legii nr. 346/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii si ale prezentei ordonante de urgenta;

c) este infiintata de un intreprinzator debutant, ca asociat unic, sau de cel mult 5 (cinci) intreprinzatori debutanti asociati. Conditiile pentru inreprinzatorul debutant trebuie indeplinite de fiecare dintre asociati, asa cum se prevede in Art. 3;

d) este administrata de asociatul unic, de unul sau mai multi administratori dintre asociati;

e) are in obiectul de activitate cel mult 5 (cinci) grupe de activitate prevazute de clasificarea activitatilor din economia nationala in vigoare.

Domeniul de activitate al firmei nu poate fi de intermedieri financiare si asigurari, de activitati de jocuri de noroc sau de productie ori comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope, se mai arata in ghidul solicitantului, publicat pe site-ul ministerului Economiei.

De asemenea, mai exista o serie de interdictii, referitoare la domeniul de activitate al firmei pe care vrea sa o infiinteze tanarul afaceristul. Restrictiile se refera la activitatile excluse de normele europene pentru care nu se poate acorda ajutor de stat. Printre acestea se numara: activitati de pescuit si acvacultura, activitati legate de productia primara a produselor agricole sau activitati de export.

In cazul in care, dupa trei ani de activitate, intreprinderea deschisa prin acest program depaseste cifra de afaceri de doua milioane de euro, acesteia i se retrage titlul de SRL-D (societate cu raspundere limitata - debutant) si nu mai beneficiaza de nici o facilitate din partea statului.

Pe de alta parte, firmele care nu devin profitabile si ajung in insolventa, vor fi executate silit, iar intreprinzatorii sunt obligati sa ramburseze finantarile primite prin intermediul acestui program.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#tineri afaceristi, #program tineri afaceristi, #ghid pentru investitii, #ghid program tineri afaceristi, #investitie afaceri , #Investitii