Increderea investitorilor private equity prezenti in Europa Centrala este in crestere

Luni, 07 Iunie 2010, ora 15:08
1402 citiri
Increderea investitorilor private equity prezenti in Europa Centrala este in crestere

Increderea si optimismul investitorilor private equity cu activitate in Europa Centrala a continuat sa creasca in ultimele sase luni, potrivit unui sondaj Deloitte, insa nivelul tranzactiilor este in continuare unul scazut, iar contractele sunt semnate cu intarziere, potrivit Deloitte, precizeaza Mediafax.

Indicele privind increderea investitorilor private equity cu activitate in Europa Centrala a crescut la cota 140 in cel mai recent studiu pe aceasta tema efectuat de Deloitte, de la 117 in octombrie 2009, respectiv un minim istoric de 48 in octombrie 2008.

Compania de consultanta apreciaza astfel ca optimistmul fondurilor de investitii cu activitate in regiune a crescut, insa fondurile de capital de risc si bancile pun mai mare accent pe procesul de due dilligence, intarziind astfel tranzactiile si afectand volumul total al acestora.

"2009 a fost un an dificil pentru industria globala a fondurilor de capital de risc, inclusiv in Europa Centrala. 2010 arata mult mai bine, in conditiile in care pietele de capital se redreseaza, iar fondurile observa si imbunatatirea disponiblitatii capitalului. Tot mai multi economisti au incredere intr-un efect de convergenta care va ajuta economiile central-europene sa creasca intr-un ritm mai rapid decat Europa de Vest, pe termen mediu", a declarat, intr-un comunicat, Garret Byrne, partener Deloitte si lider M&A Transactions Service.

In urmatoarele 12 luni, principalul obiectiv al companiilor de profil ar trebui sa fie transformarea acestui optimism imbunatatit in tranzactii incheiate, care sa genereze valoare si sa alimenteze procesul de redresare din regiune, noteaza Deloitte.

"Nu este surprinzator, in aceste conditii, de ce fondurile de investitii isi mentin cu fermitate interesul in sectoare mai rezistente in fata crizei, precum industria alimentara si a bauturilor sau industria serviciilor medicale, fapt dovedit si prin achizitiile anuntate recent in Romania: preluarea Profi Rom Food de catre Enterprise Investors; Centrul Medical Unirea, vandut catre Advent International; si tranzactia MedLife, fondul SGAM Eastern Europe preluand un pachet minoritar de actiuni in aceasta companie", a afirmat Hein vam Dam, partener coordonator la Financial Advisory Services Deloitte Romania.

Potrivit concluziilor sondajului efectuat de Deloitte, 96% dintre respondenti cred ca economia regionala se va imbunatati sau va ramane stabila, redresandu-se in mod sustinut, fara a revenit insa la cresterile din perioada 2006-2007.

Totodata, 87% dintre acestia anticipeaza ca valoarea tranzactiilor va creste sau va ramane la fel, in timp ce 74% sustin ca vor cauta noi oportunitati de investitii, iar 65% prevad cresterea activitatii pe piata de fuziuni si achizitii.

In plus, numarul de investitori care mizeaza pe imbunatatirea performantei portofoliului de companii a crescut semnificativ fata de octombrie 2008, de la 5% la 35%, noteaza Deloitte, iar 96% dintre respondenti se asteapta la o eficienta sporita sau similara a investitiilor financiare.

Pe de alta parte, cea mai populara varianta de iesire de pe pietele din regiune este considerata vanzarea catre cumparatori strategici.

Sondajul a fost efectuat in primavara acestui an, inainte de criza din Grecia si de masurile ulterioare, noteaza Deloitte.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#equity, #increderea, #investitorilor, #private, #tranzactii , #Investitii