INTERVIU. Catalin Paunescu: Star Storage investeste milioane de euro intr-un nou centru de date

Joi, 26 Septembrie 2013, ora 13:00
3693 citiri
INTERVIU. Catalin Paunescu: Star Storage investeste milioane de euro intr-un nou centru de date
Star Storage este o companie IT cu capital privat 100% romanesc

Star Storage, furnizor de solutii pentru protectie si management al informatiilor, va derula un amplu proiect de investitii in 2014, urmand sa deschida un centru de date in Cluj-Napoca, prin care va furniza solutii si servicii complete de asigurare a continuitatii operationale si recuperare in caz de dezastru.

Aceasta investitie vine dupa ce compania, in ultimii ani, s-a orientat catre dezvoltarea de aplicatii, de solutii de business si de servicii Cloud, si a deschis propriul centru de date, a declarat pentru Business24 Catalin Paunescu, Managing Director Star Storage.

Care sunt planurile de investitii ale companiei?

In 2014, urmeaza sa derulam un amplu proiect de investitii de peste 7 milioane de euro in vederea proiectarii si constructiei viitorului nostru Centru de Date din Cluj. Prin realizarea acestuia vom putea furniza solutii si servicii complete de asigurare a continuitatii operationale si recuperare in caz de dezastru.

De-a lungul celor peste 13 ani de activitate, am realizat investitii semnificative, ceea ce a reprezentat unul dintre elementele cheie care ne-au asigurat succesul si care ne-au permis sa punem la dispozitia clientilor nostri servicii de o calitate excelenta, constanta si continua. Astfel, inca de la inceput am investit constant in oameni, in tehnologie avansata si in parteneriate strategice si am facut-o chiar in perioade de criza economica.

De exemplu, am investit peste sase milioane de euro in cel mai modern si performant Centru de Date din Romania - Data Center-ul propriu. Acesta a fost inaugurat in 2009 si a fost construit in conformitate cu standardul international Uptime Institute nivel Tier-3, ceea ce se traduce printr-o disponibilitate garantata a facilitatilor (electroalimentare, climatizare) de 99,98% pe an si printr-un nivel foarte ridicat de securitate si disponibilitate a infrastructurii gazduite.

De asemenea, in ultimii ani am investit intensiv in portofoliul de produse software proprii, considerand ca investitiile in cercetare-dezvoltare cu finalitate in produse software competitive la nivel mondial constituie sansa unei companii romanesti de a deveni un jucator global.

Care sunt principalii competitori ai Star Stoage?

Principalii competitori sunt companiile de tip integrator IT&C fata de care consideram ca avem diferentiatorul specializarii si expertizei de top pe zona noastra de competente.

Star Storage este un furnizor specializat de solutii si servicii complete de protectie si management al informatiilor, specializarea fiind unul dintre principalele argumente care ne recomanda clientilor nostri.

Un alt argument cheie in favoarea Star Storage este specializarea in servicii externalizate (eng. Outsourcing), lucru care ne permite sa oferim clientilor nostri o combinatie optima de solutii instalate on-premises (CAPEX) si servicii externalizate (OPEX), personalizata in functie de nevoile specifice.

Nu in ultimul rand, investitiile facute de Star Storage in capacitati de productie (Centrul de Conversie Documente / Arhivare Electronica, Centrul de Date Tier-3, Centrul de Productie Documente, Centrul de Gestiune a inregistrarilor Fizice) constituie avantaje unice comparativ cu ceea ce ofera competitia.

Cum vedeti segmentul de piata in care compania isi desfasoara activitatea?

Segmentul de piata in care Star Storage isi desfasoara activitatea este extrem de dinamic, antrenant si competitiv. In 2013, din pacate, sectorul privat a manifestat o atitudine extrem de rezervata in privinta investitiilor, iar in sectorul public care, din nefericire, se afla intr-o stare deplorabila din punct de vedere al informatizarii si serviciilor electronice, lipseste in continuare atat viziunea, cat si capacitatea de executie in ceea ce priveste optimizarea proceselor si a serviciilor oferite cetatenilor prin intermediul tehnologiei informatiei.

Speram in continuare ca aceasta situatie se va corecta cat mai curand pentru ca, fara tehnologie si in special tehnologia informatiei, nu poate exista progres in nici un domeniu.

Aveti planuri de extindere?

Transformarea dintr-o companie locala intr-un jucator la nivel international constituie un obiectiv important pentru perioada 2013 - 2015. Suntem deja prezenti cu portofoliul de produse software proprii si solutii la nivel international, atat in Europa, cat si in US si suntem doar la inceput de drum.

Care sunt rezultatele companiei?

In 2012, afacerile Star Storage s-au majorat cu 46%, la peste 22 milioane euro, iar n primul semestru din 2013, am reusit sa crestem cifra de afaceri cu 25%, in conditiile in care mediul economic a fost extrem de dificil, s-a manifestat o atitudine extrem de rezervata in privinta investitiilor in sectorul privat, iar proiectele de informatizare din sectorul public au suferit amanari repetate in primele opt luni ale anului.

Pentru semestrul al doilea, speram ca proiectele din sectorul public vor contribui la veniturile companiei si ca vom reusi sa mentinem acelasi trend de crestere.

Ce va contribui la cresterea afacerilor in 2013?

"In primul rand, factorul care a stat si va sta intotdeauna la baza cresterii noastre este construirea unei relatii de incredere cu clientii nostri, iar principiile dupa care ne ghidam activitatea inca de la infiintarea companiei acum 13 ani sunt sinceritatea, integritatea si utilizarea inovatiei ca singura cale de a livra solutii si servicii de calitate catre clienti si de a te mentine competitiv intr-o economie competitiva.

In ultimii doi ani, am investit mult in trei directii care speram ca vor contribui la cresterea companiei in urmatorii ani: produsele software proprii, solutiile de business proprii prezentate sub conceptul 'Fabrica de Solutii' si serviciile Cloud grupate sub brandul 'StarVault'.

La categoria produse software proprii, StarCapture este o platforma de top de conversie a documentelor din format fizic in format electronic, cu ajutorul careia se pot scana documente, prelucra imagini scanate, indexa metadate, extrage automat informatii din documente, corecta si verifica informatiile extrase si aplica indecsi.

Cu StarCapture, toate informatiile obtinute in urma scanari pot fi exportate in aplicatii de management al informatiilor - ERP, CRM, sisteme de gestiune a documentelor si arhivare electronica.

De asemenea, SEAL (Secure Electronic Archive Library) este o platforma completa pentru managementul arhivelor electronice sau arhivelor fizice (hartie), care se integreaza nativ cu platforma de conversie StarCapture, formand astfel o solutie completa de conversie, arhivare si gestiune a arhivelor electronice sau arhivelor fizice. Ambele platforme software si-au dovedit utilitatea la clienti de top din Romania si au fost lansate si la nivel international, aceasta fiind directia in care investim intensiv in ultima perioada.

Tot la categoria produse software proprii lansate cu succes la nivel international, se incadreaza si produsele Star Documentum Connector for Hitachi Content Platform si Star Alfresco Connector for Hitachi Content Platform, implementate deja cu succes in organizatii de top din Europa si USA.

La categoria solutii de business proprii, principala idee este ca platformele software actuale au ajuns la performante deosebite, dar, pentru a transforma functionalitatile platformei in avantaje de business, este nevoie de adaptare. Experienta ultimilor 13 ani ne-a invatat ca o solutie de business este mai mult decat o platforma (fie ea si foarte performanta) si trebuie sa livreze nu doar functionalitati tehnologice, ci si functionalitati de business.

Astfel, a aparut conceptul "Fabrica de Solutii" - solutii reale, repetitive bazate pe folosirea unor platforme de top pentru managementul continutului si al proceselor (ceea ce se traduce prin functionalitati tehnologice puternice si posibilitati de customizare fara a scrie cod sursa), dar cu adaugarea unor functionalitati specifice business-ului adresat pentru a oferi raspunsuri si rezolvari concrete in functie de nevoia de business. Toate aceste aplicatii din 'Fabrica de Solutii', oferite pana de curand doar on-premises, sunt livratepas cu pas si in varianta 'as a service'.

Referitor la serviciile Cloud, Star Storage a fost unul dintre pionierii in domeniul serviciilor Cloud pe piata, oferind clientilor sai posibilitati multiple de a-si reduce costurile, conserva capitalul si eficientiza procesele de lucru prin externalizare in Cloud a infrastructurii IT si aplicatiilor.

In acest moment oferim, direct din propriul Centru de Date Tier 3 - cel mai modern si sigur din Romania, un portofoliul complet de servicii Cloud, atat 'Infrastructure as a Service", cat si 'Software as a Service', servicii promovate sub brandul StarVault - Servicii Cloud Adevarate. "

Cati angajati are compania?

In prezent avem peste 500 de angajati si continuam sa investim in persoane de valoare care cred in identitatea Star Storage, au principii aliniate cu valorile companiei, dar si cunostinte si abilitati profesionale exceptionale. In general cautam sa identificam campioni, persoane cu aspiratii inalte care cred in performanta, inovatie si cred in continuare in Romania si in companiile romanesti.

Star Storage este o companie cu capital 100% privat romanesc, furnizor de solutii pentru protectia si managementul informatiilor cu peste 13 ani de experienta pe piata din Romania, fiind detinuta de Catalin Paunescu - 70% si Liviu Gosa - 30%.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#investitie star storage, #centru date, #investiti centru, #star storage , #Investitii