Investitie de 150 milioane de euro intr-o fabrica de cherestea, in Covasna

Joi, 28 Martie 2013, ora 13:03
3947 citiri
Investitie de 150 milioane de euro intr-o fabrica de cherestea, in Covasna

Grupul austriac Holzindustrie Schweighofer a anuntat, joi, o investitie de 150 de milioane de euro, intr-o fabrica de cherestea ce va fi construita in localitatea Reci din judetul Covasna.

Fabrica va fi pusa in functiune anul viitor si va asigura locuri de munca pentru aproximativ 650 de oameni, urmand sa fie a cincea unitate de productie pe care o detine in Romania investitorul austriac.

Proprietarul companiei, Gerald Schweighofer, a declarat ca motivele pentru care a ales sa vina in judetul Covasna au fost recomandarile bune pe care le-a primit din partea senatorului UDMR Olosz Gergely cu privire la traditia prelucrarii lemnului in zona, existenta fortei de munca calificate, plasarea judetului in centrul tarii, precum si sprijinul promis din partea autoritatilor locale.

Acesta a mai spus ca viitoarea fabrica, ce se va intinde pe o suprafata de aproximativ 50 de hectare, va avea o capacitate anuala de debitare de 800.000 de metri cubi. O buna parte din cherestea si din produsele prelucrate in Romania vor fi exportate, printre partenerii importanti ai companiei numarandu-se tarile asiatice, in special Japonia.

"Avem clienti din 60 de tari, dar cea mai importanta piata ramane Asia, in principal Japonia. In Japonia se construiesc 900.000 de case, anual, din care 600.000 sunt din lemn", a spus Gerald Schweighofer.

Investitia va include si o centrala cogeneratoare de energie

"Primul copac preconizam sa il taiem la jumatatea anului viitor", a spus Gerald Schweighofer, care a mentionat ca firma sa este preocupata de protejarea mediului inconjurator si va sprijini o campanie de reimpadurire pe anumite suprafete. Acesta a promis viitorilor angajati un "salariu competitiv", precum si o serie de facilitati si bonificatii.

La Reci va fi construita si o uzina cogeneratoare de energie termica si electrica, ce va fi alimentata cu biomasa. Caldura rezultata va fi utilizata pentru uscarea cherestelei si producerea a 100.000 de tone de peleti pe an pentru piata europeana.

Gerald Schweighofer a mai spus ca familia sa are o traditie de aproape 400 de ani in domeniul prelucrarii lemnului, iar intentia sa este de a reinvesti in Romania majoritatea profitului obtinut in tara noastra.

"Credem ca Romania are un mare potential. Desigur nu este foarte usor, pentru ca exista multa birocratie, dar nu este singura tara europeana care are aceasta problema", a spus reprezentantul firmei. Acesta s-a declarat multumit de transportul pe calea ferata din Romania, dar e de parere ca Guvernul ar trebui sa sprijine mai mult dezvoltarea infrastructurii rutiere.

Holzindustrie Schweighofer mai detine patru fabrici in Romania, la Sebes, Siret, Radauti si Comanesti, cu circa 2.500 de angajati.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#investitii romania, #fabrica cherestea Reci Covasna, #fabrica Holzindustrie Schweighofer Reci , #Investitii