Investitie istorica: 416 milioane de euro pentru spalarea apelor murdare ale Capitalei

Marti, 08 Octombrie 2013, ora 16:39
1949 citiri
Investitie istorica: 416 milioane de euro pentru spalarea apelor murdare ale Capitalei
Statia de epurare de la Glina

Istoria Bucurestiului se scrie zilele acestea, dupa ce primaria si Ministerul Mediului au semnat contractul de finantare pentru cea de-a doua faza a contructiei statiei de epurare de la Glina. Investitia in cel mai mare proiect de mediu integrat din tara noastra se ridica la 426,5 milioane de euro si incheie 30 de ani de asteptare a unei solutii pentru curatarea apelor uzate pe care le genereaza cele peste doua milioane de locuitori ai orasului.

Costul urias al investitiei va fi suportat de bucuresteni, prin introducerea in 2016, la finalizarea proiectului, a unei taxe pentru ape uzate, de 0.248 lei/m3 de apa uzata, gandita pe principiul "poluatorul plateste".

Finantarea se bazeaza pe fonduri europene (62,63%), bugetul de stat (7,70%), bugetul local (0,71%) si imprumuturi rambursabile (28,96%).

In 2011 a fost finalizata prima faza a proiectului de la Glina, in urma unei investitii de 108,3 milioane de euro. Atunci a fost inaugurata o statie capabila sa curete mecanic, prin intermediul mai multor filtre, 85% din intreaga cantitate de apa poluata care intra in statie, adica 10 mc/s. Totusi, doar jumatate din aceasta cantitate este epurata complet, conform standardelor europene de mediu. Chiar si asa, pana la aceasta data, apele de canalizare ale Bucurestiului se revarsau direct in Dambovita, de unde luau drumul Dunarii si ajungeau in Marea Neagra.

Pentru ca Bucuresti este singura capitala europeana care nu isi epureaza apele complet, constructia unei astfel de statii a reprezentat, in 2007, o conditie pentru aderarea la Uniunea Europeana.

Constructorii se lupta pentru lozul de sute de milioane de euro

Cea de-a doua faza a proiectului statiei de epurare Glina a fost impartita, la randul ei, in doua etape. Costurile primei etape se ridica la 258 de milioane de euro, iar contractul de finantare a fost semnat, luni, de primarul Capitalei, Sorin Oprescu si ministrul Mediului, Rovana Plumb.

Autoritatile vor trebui sa decida acum cui ii acorda contractul, insa favoriti ar fi grecii de la Aktor, in asociere cu firma Athena, care au realizat si prima faza, potrivit unor surse din cadrul primariei.

Doar ca acel proiect nu a fost ferit de scandaluri. Inainte de inaugurare, comisarul Garzii de Mediu a amenintat ca statia nu va primi aviz, pentru ca, paradoxal, nu respecta conditiile de mediu.

In ciuda banilor cheltuiti si a unei intarzieri e un an si jumatate, proiectul nu a oferit si o solutie pentru anihilarea namolului rezultat in urma epurarii.

Pana la urma, constructia unui incinerator pentru arderea namolului extrem de toxic rezultat in urma procesului de epurare a fost amanata pentru cea de-a doua faza a proiectului.

In plus, compania castigatoare va mai avea sarcina de a reabilita Caseta de apa uzata - Dambovita si de a extinde statia de epurare la un debit de 12 mc/s epurare completa.

Statia Glina, un proiect vechi de 30 de ani

Proiectul statiei de la Glina a fost inceput la mijlocul anilor '80, insa a fost stopat imediat dupa Revolutie, fiind abandonate cateva bazine uriase si constructii gigantice.

Lucrarile au fost reluate in 2007, la presiunea Uniunii Europene. Capitala are un sistem de canalizare care aduna apele uzate menajere, pe cele industriale, precum si apa de ploaie, toate fiind descarcate direct in raul Dambovita. Daca faza a doua a lucrarilor va fi dusa la bun sfarsit, atunci Bucurestiul va avea in sfarsit un sistem de de epurare a apelor uzate, iar mirosul ingrozitor din zona Glina va disparea.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#statie epurare Glina, #canalizare bucuresti, #investitie statie de epurare , #Investitii