Investitiile fondurilor de private equity in Romania vor creste cu pana la 2% in 2014

Miercuri, 05 Martie 2014, ora 13:44
1593 citiri
Investitiile fondurilor de private equity in Romania vor creste cu pana la 2% in 2014

Investitiile fondurilor de private equity in Romania se vor mentine in acest an la un nivel redus, continuand performanta slaba din ultimii ani, analistii Roland Berger previzionand un avans sub 2% fata de 2013, in linie cu alte tari din Europa Centrala si de Est, mai putin Polonia.

"Germania si Marea Britanie par a fi tarile pentru care se inregistreaza cele mai increzatoare asteptari, pe fondul ofertei relativ mari de tinte interesante si a situatiei economice generale care favorizeaza activitatea de fuziuni si achizitii. In aceste doua tari sunt asteptate cresteri de 4,3% si respectiv 3,3%. Polonia asteapta si ea cresteri de 2-3%, in timp ce pentru restul regiunii Europei Centrale si de Est (inclusiv Romania), asteptarile privind ritmul de crestere sunt plafonate undeva la sub 2%", potrivit unui studiu al Roland Berger Strategy Consultants.

In ultimii ani nivelul investitional al fondurilor de private equity in Romania a scazut permanent, astfel ca a atins un nivel minim de 27 milioane de euro in 2012, iar cele mai recente estimari arata ca nici 2013 nu a aratat mai bine.

Acest an a debutat cu doua investitii realizate de fonduri de private equity in Romania. Axxess Capital, compania de investitii a Emerging Europe Accession Fund, a preluat pachetul majoritar (65%) din Star Storage, furnizor roman pentru solutii de stocare, arhivare si management de informatii, iar fondul de private equity Resource Partners a preluat, alaturi de trei manageri ai companiei, pachetul majoritar (71%) din reteaua de centre de fitness World Class, care opereaza 11 centre de fitness, in Bucuresti, Timisoara si Cluj-Napoca. Valoarea tranzactiilor nu a fost facuta publica in niciunul din cazuri.

"Avand in vedere ca venim dupa un an 2013 in care tranzactiile cu implicare private equity in regiune au scazut cu aproape 10%, o crestere, cat de modesta, este binevenita si reprezinta un prim pas in redresarea sustinuta a pietei", a declarat Codrut Pascu, managing partner Roland Berger Strategy Consultants.

In primele noua luni ale anului, firmele de private equity au investit in Europa 22,5 miliarde de euro, fata de 27 miliarde de euro in aceeasi perioada a anului 2012

Studiul cuprinde si analizeaza parerile a peste 900 de profesionisti din private equity din intreaga Europa, inclusiv regiunea Europei Centrale si de Est (Polonia, Romania, Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Slovacia si Slovenia).

Dintre acestia, 82% se asteapta ca numarul de tranzactii cu implicare a fondurilor de private equity sa creasca in 2014.

"Asteptarile mari privind pretul in randul cumparatorilor au dus la mai putine tranzactii in 2013. Anul acesta ne asteptam insa la o convergenta mult mai mare in ceea ce priveste asteptarile de pret intre cumparatori si vanzatori", explica autorii studiului.

Principalele industrii tinta pentru investitorii de private equity vor ramane sectorul de retail si bunuri de consum (63%) urmat de industria farmaceutica si a serviciilor medicale (61%) precum si de zona de tehnologie si media (55%).

Fata de anul trecut, sectorul energetic inregistreaza cea mai mare scadere a interesului investitorilor.

"Dezbaterea publica privind tranzitia din sectorul energetic precum si conditiile legislative nesigure vor frana cel mai probabil tranzactiile in acest sector", se mentioneaza in comunicat.

Studiul mai arata ca 88% dintre cei intervievati se asteapta ca majoritatea tranzactiilor sa se situeze sub pragul de 250 milioane de euro.

Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
#fonduri private equity, #investitii fonduri Romania, #fonduri private equity Romania , #Investitii