Investitiile in economia romaneasca au scazut cu 3 miliarde euro

Marti, 02 Iunie 2009, ora 11:03
1649 citiri
Investitiile in economia romaneasca au scazut cu 3 miliarde euro

Investitiile realizate in economia Romaniei in primul trimestru din acest an au scazut cu 0,3% fata de trimestrul similar din 2008, la 12,77 miliarde lei (3 miliarde euro), ca urmare a scaderii semnificative a investitiilor in utilaje, a anuntat, marti, Institutul National de Statistica (INS), informeaza NewsIn.

Astfel, investitiile in utilaje, inclusiv mijloace de transport, s-au diminuat cu 11,3% fata de primele trei luni din 2008, la 5,7 miliarde lei.

Ponderea investitiilor in utilaje in structura totala a investitiilor s-a redus in perioada ianuarie-martie 2009 cu 4,9 puncte procentuale fata de acelasi interval al anului trecut, la 44,6%.

Investitiile cu alte cheltuieli au sporit cel mai mult in primul trimestru, cu aproximativ 24%, la 1,06 miliarde lei, iar investitiile in lucrari de constructii noi au crescut cu 9,2%, la 6,01 miliarde lei.

Ponderea investitiilor in lucrarile de constructii noi in total investitii a urcat cu 3,1 puncte procentuale, la 47,1%, iar cea a investitiilor in alte cheltuieli cu 1,8 puncte procentuale fata de primul trimestru din 2008, la 8,3%.

In primul trimestru din acest an, cele mai multe investitii - 40,8% din total - au fost efectuate in industrie, sector urmat de comert si servicii, care au atras 36,2% din investitii.

Agricultura a fost destinatia a 7,6% din totalul investitiilor din economia romaneasca in primele trei luni ale anului, iar constructiile au primit 6,8% din fondurile investite. In alte ramuri, investitiile au reprezentat 8,6% din total.

Investitiile nete reprezinta cheltuielile destinate crearii de noi mijloace fixe, dezvoltarii, modernizarii si reconstructiei celor existente, precum si valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente si al terenurilor preluate cu plata de la alte unitati (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc.), potrivit INS.

Statistica a precizat ca in volumul investitiilor nete nu se cuprinde valoarea terenurilor, a mijloacelor fixe care au mai fost inregistrate ca mijloace fixe la alte unitati din tara, valoarea aporturilor, sumele acordate in avans tertilor, precum si contravaloarea cumpararilor de obiective in curs de executie, inclusiv de natura lucrarilor geologice, considerandu-se investitii doar sumele cheltuite ulterior cumpararii lor, pentru continuarea procesului de investitii.

România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#investitii, #economie, #zona, #euro, #ins, #miliarde , #Investitii