Investitiile in economia romaneasca scad tot mai mult

Marti, 03 Septembrie 2013, ora 10:43
1638 citiri
Investitiile in economia romaneasca scad tot mai mult

Investitiile realizate in economie au scazut atat in trimestrul al doilea, cat si la semestru, fata de perioadele similare din anul precedent, cu 4,2%, respectiv cu 2,3%, ajungand la 27,92 miliarde lei (6,35 miliarde euro) la jumatatea anului, a anuntat marti Institutul National de Statistica (INS).

"Investitiile concretizate in lucrari de constructii noi, in semestrul I 2013, au insumat 12031,2 milioane lei, reprezentand 43,1% din total, fata de 52,0% in semestrul I 2012. Investitiile in utilaje si mijloace de transport au insumat 13504,0 milioane lei, reprezentand 48,3% din total, fata de 40,2% in semestrul I 2012. Ramurile in care s-a realizat un volum mai mare de investitii nete sunt in industrie si comert/servicii (comertul cu ridicata si amanuntul, repararea autovehiculelor)", se arata intr-un comunicat al INS.

In trimestrul II 2013, comparativ cu trimestrul II 2012, investitiile nete realizate in economia nationala au scazut cu 4,2%, scadere inregistrata la elementul de structura lucrari de constructii noi cu 18,6%. La utilaje (inclusiv mijloace de transport) si la alte cheltuieli s-au inregistrat cresteri cu 14,9%, respectiv cu 7,8%.

"Comparativ cu trimestrul II 2012, in trimestrul II 2013 se constata o crestere a ponderii utilajelor (inclusiv mijloace de transport) in total investitii nete cu 8,5 puncte procentuale, iar in alte cheltuieli cu 1,2 puncte procentuale. Ponderea investitiilor nete in lucrari de constructii noi a scazut cu 9,7 puncte procentuale", mai arata INS.

Datele BNR arata ca investitiile straine directe atrase de Romania in primul semestru au totalizat 666 milioane de euro, in scadere cu 19% fata de perioada similara a anului anterior, cand fluxul de capital strain intrat pe piata locala a atins 826 milioane de euro.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#investitii economie Romania 2013, #scadere investitii, #investitii straine directe, #atragere investitii Romania , #Investitii