KPMG: Criza ar putea atrage mai multe investitii in tarile Est-europene

Vineri, 27 Februarie 2009, ora 09:40
2716 citiri
KPMG: Criza ar putea atrage mai multe investitii in tarile Est-europene

Criza economica va avea si castigatori, iar unul dintre acestia va fi Bulgaria, care are potentialul de a atrage o serie importanta de investitii straine in perioada urmatoare, sustin expertii KPMG.

Criza economica va obliga mai multe firme europene sa-si relocheze productia din tari precum China sau India in state membre ale Uniunii Europene, situatie de pe urma careia poate profita Bulgaria, sustin reprezentantii firmei de consultanta, citati de presa din Sofia.

Acestia considera ca, in momentul de fata, companiile se impart in mai multe tipuri. In functie de comportamentul lor, acestea se impart in agenti economici care se lupta pentru a supravietui, companii care lupta sa-si pastreze pozitiile si in companii care incearca sa profite de pe urma crizei.

Companiile care fac parte din ultima categorie isi indreapta atentia acum catre tarile cu potential economic, in special catre statele emergente din spatiul comunitar. Intrarea pe pietele din aceasta regiune echivaleaza cu intrarea pe piata comunitara, unde cererea de bunuri si servicii ar putea creste mult mai repede, in conditiile in care majoritatea planurilor de salvare economica propuse de guvernele din statele membre UE se axeaza pe consum.

Desi analistii KPMG nu au precizat nimic despre Romania, se presupune ca si tara noastra ar putea beneficia de pe urma crizei in aceleasi conditii. O parte dintre aceste relocari se vor realiza din motive de proximitate geografica, capitol la care Romania sta la fel de bine ca si Bulgaria.

Intre Romania si Bulgaria nu exista mari deosebiri nici la capitolul infrastructura, iar majoritatea ratingurilor acordate de agentiile de evaluare financiara sunt similare pentru cele doua state.

Eventualele relocari se vor reflecta in nivelul investitiilor straine din 2010 si mai putin in cel aferent anului in curs, care va fi marcat mai mult de anunturi si intentii in Romania. Potrivit estimarilor Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), Romania nu va putea atrage in acest an investitii mai mari de 4,5-5 miliarde de euro, majoritatea urmand sa se realizeze in sectorul energetic.

Anul trecut, Romania a atras peste noua miliarde euro, majoritatea in sectorul auto si al constructiilor de masini.

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#auto, #companii, #constructii, #de, #investitii, #masini, #miliarde, #relocari, #sector, #tari , #Investitii