Multinationalele revin cu investitii de miliarde in Rusia: Aici e mai ieftin decat in China!

Miercuri, 23 Noiembrie 2016, ora 19:37
7343 citiri
Multinationalele revin cu investitii de miliarde in Rusia: Aici e mai ieftin decat in China!
Foto: Ikea-club

Unele mari companii occidentale inca privesc cu nostalgie catre Rusia, iar multe sunt dispuse sa-si reia activitatea in zona, manate de speranta ca legaturile dintre Moscova si Occident se vor detensiona curand.

Noi magazine si fabrici valorand miliarde de euro au fost anuntate pe piata din Rusia de retaileri precum Ikea sau Leroy Merlin, care mizeaza pe iesirea din hibernare a consumatorilor rusi, anunta Bloomberg.

Planuri marete

Proiectele pe care Ikea vrea sa le realizeze in Rusia, in urmatorii 5 ani, includ deschiderea mai multor magazine ale retailerului de mobila, investitia totala urmand sa atinga valoarea de 1,4 miliarde de euro.

Producatorul suedez de mobila si decoratiuni nu este singura companie gata sa mizeze pe redresarea economiei Rusiei.

Pfizer a anuntat ca vrea sa construiasca o fabrica de medicamente in Rusia, in vreme ce Mars are in plan ridicarea unor fabrici de guma de mestecat si mancare pentru animalele de companie.

Leroy Merlin intentioneaza, de asemenea, sa extinda reteaua de magazine din Rusia printr-o investitie de 1,8 miliarde de euro, dozata pe mai multi ani.

"Este un moment bun pentru investitii. Cred cu tarie in potentialul pietei din Rusia pe termen lung", s-a confesat Walter Kadnar, directorul sucursalei Ikea din aceasta tara.

Ultimul magazin Ikea din Rusia a fost inaugurat in urma cu 5 ani, mult inainte ca tensiunile dintre Moscova si Occident sa reduca expunerea firmelor din vest pe aceasta piata, dar in toamna acestui an Ikea a plusat cu 60 de milioane dolari pentru a construi o fabrica de mobila in apropiere de Sankt Petersburg.

Conditii propice

Dupa momentul anexarii Peninsulei Crimeea si declansarea crizei din estul Ucrainei, multe companii occidentale, asa cum a fost cazul General Motors, s-au retras de pe piata din Rusia.

Pentru cei care au ramas, acum este momentul reluarii investitiilor si eliminarii rivalilor.

Deprecierea rublei a redus costurile totale de productie la un nivel inferior celui din China, iar marile companii sunt atrase de aceasta piata.

"Ultimii 2-3 ani au fost dezastruosi, dar situatia s-a schimbat odata cu stabilizarea cursului de schimb al rublei si prognoza de reluare a cresterii economice in tara", considera Frank Schauff, seful Asociatiei Investitorilor Europeni din Moscova.

Pana si cifrele investitiilor straine directe denota o atractie tot mai mare a companiilor occidentale fata de Rusia. In primele noua luni ale acestui an, economia rusa a primit o injectie de 8,3 miliarde de dolari, mult peste nivelul de 5,9 miliarde atins in 2015.

Comparativ cu perioada anterioara declansarii crizei din Ucraina, nivelul investitiilor straine directe ramane inca redus, dar semnalul dat de revenirea marilor companii europene pe aceasta piata este un indiciu ca situatia se va imbunatati in curand.

Nu va fi, totusi, o explozie a cresterii economice din Rusia, oficialii de la Moscova mentionand ca se asteapta la un plus de 0,8% pentru anul viitor, in contextul in care criza economica a redus clasa de mijloc cu 14 milioane de persoane, aproximativ 10% din totalul populatiei.

Noroc cu Trump

Pentru investitorii straini si locali, tensiunile geopolitice intervenite intre Rusia si blocul euro-atlantic au fost o adevarata sperietoare in ultimii 2 ani, dar totul pare sa se schimbe din ianuarie, odata cu investirea in functie a lui Donald Trump.

"Trump are mintea mai deschisa in privinta relatiilor dintre Statele Unite si Rusia. E clar ca exista sansa unei imbunatatiri in aceasta privinta, ceea ce este incurajator", considera Alexis Rodzianko, sefuc Camerei de Comert Americane din Rusia.

Investitorii straini ramasi pe piata locala au trebuit si ei sa se adapteze conditiilor generate de deprecierea rublei cu aproape 50% si scaderea nivelului de trai din Rusia. Astfel, Ikea nu a mai mizat in ultimii 2 ani pe vanzarea pieselor mari de mobilier si s-a orientat catre decoratiuni mai putin costisitoare si gadgeturi.

Per total, industria retail a mai recuperat ceva la capitolul vanzari in acest an, marcat de o scadere de doar 5,3% fata pe perioada anterioara crizei, dar oricum mai bine decat in 2015, cand scaderea a fost de 10 procente.

"Sunt semne de redresare", a explicat directorul executiv al Pepsi Co, Indra Nooyi, sperand in reluarea consumului. La fel de optimisti se arata si reprezentantii Ford din Rusia, care mizeaza pe o revenire a vanzarilor de masini americane.

La fel, Leroy Merlin a raportat o crestere de 5% a vanzarilor in ruble, cauzata de interesul consumatorilor pentru produse low-cost de bricolaj.

"Am adoptat o strategie pe termen lung, cresterea economica este pe cale sa revina, iar o anumita imbunatatire se observa deja", sustine directorul pentru Rusia al retailerului francez, Vincent Gentil.

Dar, daca piedicile economice par sa cada una cate una, nu acelasi lucru poate fi spus despre birocratia care domneste la fel de netulburata in mediul institutional din Rusia.

Ikea, cel putin, a fost nevoita sa ameninte in doua randuri ca isi va retrage investitiile din aceasta tara, ca urmare a piedicilor birocratice si a coruptiei intalnite la tot pasul.

Firma are inca procese pentru afacerile derulate in anii '90 in Rusia, dar, desi pentru multe dintre acestea compania a platit deja amenzile dictate de fisc, autoritatile ruse obisnuiesc sa le readuca periodic in discutie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#investitii straine Rusia, #criza economica rusia, #companii occidentale, #relatii Rusia Occident , #Investitii