Oamenii de afaceri, neincrezatori in politica fiscala si de investitii a Guvernului Ponta

Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 09:18
1789 citiri
Oamenii de afaceri, neincrezatori in politica fiscala si de investitii a Guvernului Ponta
Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) dezaproba masurile de crestere a taxelor si impozitelor in anul 2014, considerand ca acestea vor afecta direct si indirect intreg mediul de afaceri din Romania.

AOAR intelege necesitatea acoperirii multiplelor cheltuieli bugetare obligatorii, unele fiind generate de masurile inconsecvente adoptate in perioada 2010-2011, dar considera greu de inteles masuri precum cea de crestere a accizei pe combustibili, ca sursa de realizare a lucrarilor de infrastructura, in conditiile in care Guvernul nu adopta masuri de utilizare integrala a fondurilor europene destinate acestui sector.

Alocarea acestor fonduri in lipsa unui Master Plan pentru infrastructura de transport rutier a Romaniei, document ce ar fi trebuit aprobat prin lege de catre Parlament, propunere facuta public de catre AOAR inca din anul 2009 si refuzata sistematic de toate guvernele, ca si cheltuielile constant neclare efectuate de CNADR, reprezinta tot atatea semne de neincredere in politica fiscala si de investitii anuntata de Guvern" se arata intr-un comunicat al AOAR.

AOAR constata "cu regret" ca in timp ce cresterea economica in anul 2014 este apreciata ca o garantie, intreg ansamblul de masuri fiscale nu vizeaza in niciun fel sustinerea mediului de afaceri. "Afirmatiile publice referitoare la mentinerea cotei de impozitare de 16% si a TVA la 24% ca masuri suficiente pentru a satisface mediul de afaceri reprezinta o reluare identica a declaratiilor guvernelor din 2009 si 2010 (pana la cresterea TVA de la 19% la 24%).

Romania a adoptat programul de dezvoltare economica promovat de Uniunea Europeana, dezvoltare ce trebuie sa se bazeze pe "societatea bazata pe cunoastere", masurile fiscale propuse ignorand complet aceasta directie vitala de crestere economica durabila si generatoare de valoare adaugata in conditiile unui consum redus de materii prime si resurse energetice", se mai mentioneaza in comunicat.

Pe de alta parte, AOAR sustine largirea bazei de impozitare, inclusiv adoptarea unor masuri nepopulare cu conditia ca sursele financiare sa fie folosite eficient pentru stimularea inovarii, a creativitatii si dezvoltarii afacerilor capabile sa genereze crestere economica durabila.

AOAR respinge cresterea fiscalitatii pentru scopul finantarii excesive a cheltuielilor destinate functionarii administratiilor centrale si locale, inclusiv prin investittii fara impact economic sau social.

Pentru cresterea veniturilor bugetare, autoritatile de la Bucuresti au anuntat, pentru anul viitor, majorarea accizelor la carburanti, impozitarea constructiilor speciale detinute de persoane juridice (retelele de transport, stalpi, depozite sau magazii) si cresterea redeventelor, cu exceptia petrol si gaze, cu 25%.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#taxe Romania, #oameni afaceri romania, #politici fiscale Guvern, #mediu afaceri Romania, #marire impozite , #Investitii