Oferta Electrica incepe luni. Pentru micii investitori sunt disponibile 7% din actiuni

Joi, 12 Iunie 2014, ora 10:45
2477 citiri
Oferta Electrica incepe luni. Pentru micii investitori sunt disponibile 7% din actiuni

Oferta publica initiala prin care Electrica scoate la vanzare 51% din actiuni va incepe luni si se va incheia pe 25 iunie, iar pe transa micilor investitori sunt disponibile 7% din actiuni, in timp ce investitorilor mari de retail le sunt destinate 8% din titlurile din operatiune.

Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a afirmat miercuri ca spera ca oferta sa fie incheiata in jurul datei de 26 iunie, iar listarea efectiva sa fie pe 3 iulie.

Mai multe surse au declarat recent pentru MEDIAFAX ca oferta ar urma sa se deruleze in perioada 16 - 25 iunie, iar listarea companiei la bursele de la Bucuresti si Londra ar urma sa fie in data de 3 iulie.

Electrica vrea sa atraga minimum 435 de milioane de euro prin listarea la bursa

Oferta incepe la preturi cuprinse intre 11 lei/titlu si 13,5 lei/titlu, compania vizand sa atraga minim 435 milioane euro. Pretul final de vanzare va fi stabilit in functie subscrierile de pe transa investitorilor institutionali, care pot plasa ordinele la preturi cuprinse oriunde in intervalul de pret mentionat. Micii investitori vor putea cumpara actiunile la un pret ceva mai mic, acestora urmand sa le fie acordat si un discount de 5% in functie de numarul de actiuni subscrise si de perioada in care plaseaza ordinele.

Aceasta ar urma sa fie cea mai mare oferta publica derulata vreodata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), chiar si la pretul minim depasind operatiunea prin care statul a vandut anul trecut 15% din actiunile Romgaz (SNG) pentru 1,734 miliarde lei (aproape 391 milioane euro).

Fara a fi luate in calcul eventualele discounturi care ar putea fi acordate micilor investitori, valoarea ofertei este cuprinsa intre aproximativ 1,949 miliarde lei (443,3 milioane euro) si 2,392 miliarde lei (544,1 milioane euro).

Oferta Electrica este considerata incheiata cu succes daca sunt subscrise minim toate actiunile scoase la vanzare, potrivit unui anunt publicat pe site-ul Raiffeisen Bank, unul dintre intermediarii ofertei.

Prin aceasta oferta statul vizeaza transferul a 51% din actiunile companiei (177,18 milioane de titluri) catre investitori privati. In prezent, Electrica este controlata integral de stat, prin Ministerul Economiei.

Pe segmentul micilor investitori, ordinul minim de subscriere este pentru 250 de actiuni, iar maximul de 20.000 de titluri, iar actiunile sunt subscrise la pretul maxim din oferta, de 13,5 lei/titlu.

Transele investitorilor de retail (atat mari, cat si mici) pot fi suplimentate cu 5%, de la 15% la 20% din actiunile din oferta daca gradul de suprasubscrise va fi mai mare decat pe transa investitorilor institutionali. Ministrul a explicat ca micii investitori pot cumpara intre 250 si 1.000 de actiuni, garantat, iar dupa acest prag vor primi pro-rata in functie de gradul de subscriere.

Discount de 5% pentru actiunile care depasesc nivelul de 1.000 de titluri

Investitorii care vor subscrie in prima saptamana pentru mai mult de 1.000 actiuni, dar mai putin de 20.000 de titluri vor beneficia de un discount de 5% pentru actiunile care depasesc nivelul de 1.000 de titluri.

Actiunile scoase la vanzare in oferta de catre Electrica pot fi cumparate si sub forma de certificate globale de depozit (GDR-uri), dar numai de investitorii mari de retail si de investitorii institutionali. Fiecare GDR cuprinde 4 actiuni, iar aceste titluri vor fi tranzactionate la bursa de la Londra.

Pe transa investitorilor mari de retail sunt disponibile 8% din titlurile din oferta, iar ordinul minim de subscriere este pentru 20.001 de actiuni sau 5.001 de GDR-uri. Ordinele sunt plasate si pe aceasta transa la pretul maxim din oferta, de 13,5 lei/actiune si, respectiv, de 16,63 dolari/GDR.

Pe transa investitorilor institutionali sunt disponibile 85% din actiunile din oferta, atat sub forma de actiuni, cat si ca GDR-uri. Pe acest segment nu exista nicio limita privind volumul minim de titluri subscrise, iar investitorii pot plasa ordinele la orice pret din intervalul 11 lei - 13,5 lei pentru actiuni si, respectiv, de 13,55 dolari - 16,63 dolari pentru GDR-uri.

Subscrierile se pot realiza in orice zi lucratoare din perioada ofertei, in intervalul orar 9:00 - 17:00 (ora Romaniei), cu exceptia ultimei zile de derulare a operatiunii, cand programul este intre orele 9:00 si 13:00 (ora Romaniei).

Ordinele de subscriere pentru actiuni pot fi plasate la orice unitate BRD si Raiffeisen Bank, la sediul Swiss Capital sau la orice casa de brokeraj care incheie un acord cu consortiul de intermediere.

Pe de alta parte, ordinele de subscriere pentru GDR-uri sunt acceptate numai prin membrii consortiului. Oferta este intermediata de consortiul format din BRD, Citigroup, Raiffeisen Bank, Societe Generale si Swiss Capital.

Gabriel Dumitrascu, seful Directiei Privatizare din Departamentul pentru Energie, estima la finalul lunii februarie ca in urma transferului de actiuni compania ar putea atrage peste 400 milioane de euro.

Electrica, profit net consolidat de 13,4 milioane euro in primul trimestru

Electrica a inregistrat in primul trimestru un profit net consolidat, excluzand participatiile minoritare, de 60 milioane lei (13,4 milioane euro), usor sub cel din aceeasi perioada din 2013, iar pe tot anul 2013 a obtinut un castig de 243,4 milioane lei (55 milioane euro), cu 32% sub cel din 2012.

Grupul Electrica a fost recent reorganizat, inainte de listarea companiei la bursa, iar, ca urmare a acestui proces, participatiile minoritare ale grupului au fost transferate catre o societate nou-infiintata in scopul administrarii acestor active, la care statul este actionar unic.

Segmentul de distributie al Electrica este reprezentat de Electrica Distributie Muntenia Nord., Electrica Distributie Transilvania Sud, Electrica Distributie Transilvania Nord si compania de servicii energetice Electrica Serv, si este limitat din punct de vedere geografic la regiunile Muntenia Nord, Transilvania Nord si Transilvania Sud.

Segmentul de distributie opereaza in baza unor contracte de concesiune pe termen lung acordate de Ministerul Economiei, valabile pana in 2054 si in baza unor licente emise de ANRE, valabile pana in 2027, care au optiune de reinnoire pentru inca 25 ani.

Electrica ofera, de asemenea, servicii de intretinere si reparatii de echipamente si alte servicii auxiliare retelei sale de distributie si, intr-o masura mai mica, unor terte parti prin intermediul filialei de servicii energetice Electrica Serv.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#listare bursa Electrica, #vanzare actiuni Electrica, #piata capital Romania , #Investitii