Oltenii se industrializeaza. Vezi care sunt proiectele si cate locuri de munca se creeaza

Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 08:12
4540 citiri
Oltenii se industrializeaza. Vezi care sunt proiectele si cate locuri de munca se creeaza
Fosta fabrica de zahar din Calafat se transforma in parc industrial care va asigura pana la 2000 de locuri de munca

Mai multe orase din Oltenia, una dintre cele mai sarace zone ale tarii, se intrec in proiecte ambitioase pentru realizarea unor parcuri industriale, in speranta revigorarii economiei locale. Astfel, cateva mii de locuri de munca s-ar putea crea in localitati precum Slatina, Caracal, Corabia si Calafat, daca planurile edililor se concretizeaza.

Impulsul a fost oferit de relaxarea legislatiei in domeniu. In baza legii 186/2013, se pot infiinta mai usor parcuri industriale, inclusiv in perimetrul unor foste fabrici si zone industriale. De asemenea, autoritatile locale pot acorda mai multe tipuri de facilitati investitorilor.

"Intentiile Guvernului, de a pune accentul pe industrializare sunt binevenite, mai ales ca parcurile industriale infiintate pana acum, asa cum este cel de la Cluj, au aratat ca pot contribui consistent la revigorarea economiei locale. Pe de alta parte, succesul unor astfel de demersuri tine foarte mult de identificarea unei specificitati locale", este de parere analistul economic Mircea Cosea.

Slatina isi face parc industrial de 20 de hectare

Autoritatile din Slatina estimeaza ca in aprilie 2014 vor putea deschide portile viitorului parc industrial al orasului, care se va intinde pe o suprafata de 20 de hectare, aproape de intrarea in municipiu dinspre localitatile Brebeni si Milcov.

In imediata apropiere a parcului industrial care va crea pana la 1000 de locuri de munca, potrivit autoritatilor locale, se afla si platfoma industriala a municipiului Slatina, cu fabrici de anvelope, de prelucrare a metalelor etc.

Platforma industriala din Slatina

Din actionariatul societatii care va infiinta si administra parcul industrial, numita SC Slatina Industrial Parc, fac parte CL Slatina, care participa cu un aport de numerar de 85.000 lei si SC Loctrans SA (societatea de transport local al carei actionar este CL Slatina), cu un aport de numerar de 4.500 lei.

Si Caracal ar cam vrea, dar nu prea stie cum

Dupa vestea pe care au lansat-o vecinii din Slatina, si autoritatile din Caracal au anuntat ca in sedinta de Consiliu Local de la sfarsitul acestei luni, se va aproba infiintarea firmei care va administra un parc industrial care va crea pana la 500 de locuri de munca si care va fi amplasat la intrarea in oras, dinspre Slatina.

Amplasamentul viitorului parc industrial din Caracal

Terenul vizat are sase hectare si a apartinut Ministerului Apararii Nationale. Desi informatiile se regasesc in Planul Urbanistic General, reprezentantii primariei au declarat ca nu au schitat pana la aceasta data, detaliile proiectului.

Tot in stadiul de idee se afla si proiectul orasului Corabia. Autoritatile locale au declarat ca incepand cu anul viitor, vor pune la punct detaliile infiintarii unui parc industrial in zona fostei fabrici de zahar, Corapet.

Corapet, Corabia

Podul spre bulgari face minuni la Calafat

Pana acum, cel mai bine s-au miscat doljenii de la Calafat. Deschiderea podului care face legatura cu Bulgaria si care este traversat zilnic de 2000 de masini, a atras deja atentia investitorilor asupra zonei.

Fosta fabrica de zahar si terenul aferent, de 14 hectare, au fost cumparate recent de un investitor privat. Autoritatile locale estimeaza ca vor obtine, pana la sfarsitul anului, titlul de "parc industrial" de la Ministerul Administratiei si Dezvoltarii Regionale.

"Avem deja sase solicitari pentru parcul industrial, in domeniile prelucrarii lemnului, dar si al fabricarii de materialele de constructii. O alta companie vrea sa deschida centru service pentru masinile de marfa care tranziteaza zona", a spus Gartoi.

Pe langa facilitatile pe care le permite noua lege a parcurilor industriale, primaria Calafat implementeaza in premiera nationala, un sistem fiscal de tip "taxe zero". Mai exact, institutia se obliga sa returneze "in natura", prin intermediul unei liste de prioritizare a bugetului local pentru lucrari publice, valoarea taxelor si impozitelor care depasesc 20.000 de euro.

Cu ajutorul facilitatilor fiscale, autoritatile locale spera sa atraga 10 milioane de euro in urmatorii doi ani si 2000 de locuri de munca in urmatorii trei ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#parcuri industriale Oltenia, #parc industrial Slatina, #parc industrial Corabia, #parc industrial Caracal, #parc industrial Calafat , #Investitii