Paradoxul ArcelorMittal: Nu are bani, dar face investitii

Joi, 11 Octombrie 2012, ora 07:11
2129 citiri
Paradoxul ArcelorMittal: Nu are bani, dar face investitii

Cel mai mare producator de otel din lume, ArcelorMittal, se confrunta cu probleme severe pe plan european, unde a anuntat deja ca va inchide mai multe otelarii. In mod paradoxal, compania vrea sa faca investitii in SUA.

ArcelorMittal a inregistrat scaderi importante ale profitului, iar ratingul companiei a fost retrogradat de agentiile de rating. Standard & Poor's a revizuit in scadere, cu o treapta, ratingurile de credit pe termen lung si scurt atribuite ArcelorMittal la categoria "junk", nerecomandat pentru investitii, cu perspectiva negativa.

In mod paradoxal, compania este interesata sa cumpere otelariile ThyssenKrupp din SUA. La randul sau, grupul omonim, care detine aceste otelarii, s-a aratat interesat de tranzactie, pentru ca au inregistrat scaderi importante ale vanzarilor, in conditiile in care productia de otel a fost afectata de criza mondiala.

ArcelorMittal inchide 2 furnale in Franta, din cauza costurilor de productie prea mari

Reprezentantii ThyssenKrupp au anuntat ca urmaresc sa obtina cel putin sapte miliarde de euro din vanzarea otelariilor. Au sanse sa obtina aceasta suma, pentru ca ArcelorMittal nu este singurul ofertant. Pe langa Mittal, pe lista companiilor interesate sa cumpere otelariile detinute de ThyssenKrupp se numara Posco sau JFE Steel.

Situatia nu este roz nici in Romania

Afacerile pentru ArcelorMittal nu merg mai bine nici in Romania, unde compania a initiat o schema de plecari voluntare prin care se urmareste disponibilizarea a 1.200-1.500 de angajati.

ArcelorMittal: Angajatii nu vor sa plece voluntar

Reprezentantii companiei au anuntat, la sfarsitul lunii iulie, deschiderea unei noi scheme de plecari voluntare, care se desfasoara pana la sfarsitul lunii octombrie si care implica acordarea de la opt pana la 21 de salarii. Pe langa acesti bani, salariatii care isi dau demisia vor mai primi o suma cuprinsa intre 15 mii si 30 mii de lei, in functie de vechime si venit.

Politica de reducere a cheltuielilor la combinatul de la Galati este consecinta unor ani dificili pentru ArcelorMittal. Compania a fost afectata de declinul industriei otelului la nivel mondial, in conditiile in care pretul petrolului a scazut cu 20% in ultimele luni.

Profitul ArcelorMittal a scazut in trimestrul doi din 2012 cu 28%, la 2,4 miliarde de dolari inainte de plata dobanzilor, impozitelor, fata de 3,4 miliarde de dolari in perioada similara din 2011.

Vestile bune intarzie sa apara, mai ales ca, la nivel mondial, specialistii estimeaza se asteapta la o incetinire a cererii pentru otel, de la 5,6% cat era in 2011, pana la 3,6% anul acesta. In Europa, declinul ar fi de 1,2%.

Grupul ArcelorMittal detine in Romania doua combinate siderurgice, la Galati si Hunedoara, doua fabrici de tevi, la Iasi si Roman, operatorul portuar Romportmet Galati si o divizie a ArcelorMittal Construction.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
#ArcelorMittal investitii, #producator ArcelorMittal Galati, #angajati ArcelorMittal , #Investitii