Parcul industrial Oradea face loc pentru noi investitori. Va gazdui peste 4000 de angajati

Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 07:17
4179 citiri
Parcul industrial Oradea face loc pentru noi investitori. Va gazdui peste 4000 de angajati
Amplasamentul parcului industrial Eurobusiness

Parcul industrial Eurobusiness din Oradea a demarat lucrari in valoare de 3,6 milioane de euro pentru extinderea utilitatilor pe o suprafata de 47 de hectare din cele 121 de hectare de care dispune. Terenurile puse la dispozitie de primarie sunt curtate de mai multi agenti economici din industriile manufacturiera, de electronice si auto, iar americanii de la Emerson incep deja productia la inceputul anului viitor, cand parcul va gazdui peste 4000 de salariati.

Termenul de finalizare a lucrarilor care vor fi realizate de asocierea Selina, Constructii Erbasu si Electromontaj, este de 12 luni. Contractul are in vedere constructia drumurilor interioare de doi kilometri, drumuri industriale cu o suprafata carosabila de opt metri si retele de utilitati publice: apa, termoficare, alimentare cu energie electrica, telecomunicatii, iluminat public, canalizare pluviala, menajera, a precizat Delia Ungur, administratorul Parcului Industrial Eurobusiness. Finantarea este asigurata de primarie, printr-un proiect cu fonduri europene.

Parcul Eurobusiness din Oradea

"Sper sa putem oferi cat mai curand utilitatile si pe suprafata actuala pentru ca avem deja un contract mare cu firma Emerson, de 25 de hectare, pe care trebuie sa-l onoram, pentru ca dansii vor sa inceapa in primavara angajarile. Noi, practic, din vanzarea de teren si din cofinantarea europeana, acoperim toata investitia. Adica nu cheltuim bani sa asiguram acolo dotari pentru ca ceea ce cheltuim se acopera din vanzarea de terenuri. Dar castigurile municipiului sunt mari prin impozitele indirecte care se genereaza, prin locurile de munca, prin tot ce inseamna dezvoltare economica", a afirmat primarul orasului, Ilie Bolojan.

In prezent, parcul industrial este ocupat in procent de 70%, valoarea investitiilor private atrase de la infiintarea lui in 2008 ridicandu-se la 150 de milioane de euro si numarul locurilor de munca la 1500.

Gradul de ocupare in parcul industrial Eurobusiness Oradea

Grupul american Emerson, cea mai noua "comoara" a parcului industrial de la Oradea

Grupul american Emerson a concesionat aproape 25 de hectare de teren in cadrul parcului si urmeaza sa deschida in 2014 un centru de productie si suport, in care va investi peste 80 de milioane de euro pana in 2018 si va genera 2500 de locuri de munca.

Parcul Eurobusiness, detinut de Primaria Oradea, ofera servicii si utilitati, precum drumuri interioare, apa si canalizare, enerie termica, energie electrica, gaze naturale si telecomunicatii.

Agentii economici care deschid afaceri in cadrul parcului sunt scutiti de impozitul pe cladiri si teren, dar si de taxele pentru scoaterea terenului din circuitul agricol.

Terenurile se ofera spre concesionare, prin licitatie publica, la preturi de pornire de 0,32 euro/mp/an pentru zona de industrie si 0,38 euro/mp/an pentru zona de servicii, iar taxa de administrare este de 0,5 euro/mp/an.

De asemenea, terenurile pot fi cumparate cu minim 8 euro/mp, dupa finalizarea integrala a investitiei.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#parc industrial oradea, #investitii Eurobusiness, #Emerson Oradea , #Investitii