Partenerul OMV Petrom, Exxon Mobil, investeste anual 37 mld. de dolari

Sambata, 25 Februarie 2012, ora 11:55
2575 citiri
Partenerul OMV Petrom, Exxon Mobil, investeste anual 37 mld. de dolari

Exxon Mobil, cea mai mare companie petroliera listata la bursa si partenerul OMV Petrom in activitatile de explorare din Marea Neagra, a anuntat investitii anuale de 37 miliarde de dolari in urmatoarea perioada.

Suma care confirma estimarile anterioare si care se aliniaza trendului de cheltuieli masive al industriei. Potrivit noului raport Exxon, cheltuielile pentru investitii cresc de la 33 miliarde de dolari la 37 miliarde de dolari pe an. In 2011, capitalul si cheltuielile de explorare s-au ridicat la 36,8 miliarde de dolari, relateaza Reuters.

Tonul acestui trend de majorare a capitalului a venit de la competitorul de dimensiuni mai mici, Chevron, care a crescut bugetul la 32,7 miliarde de dolari, dupa ce anul trecut si-a depasit cu 3 miliarde de dolari bugetul prevazut. De asemenea, si Royal Dutch Shell a majorat bugetul pentru investitii la 33 miliarde de dolari.

Costuri mai mari, resurse mai putine

In plus, costul fortei de munca ar putea creste cu 9% in acest an, iar companiile petroliere s-ar putea confrunta in Australia cu un deficit de muncitori.

"Activitatea de gasire a zacamintelor de titei va deveni mai costisitoare, iar companiile petroliere pariaza pe cresterea pretului petrolului pe termen lung, o recesiune la nivel mondial fiind putin probabila in acest moment", este de parere Michael Yoshikami, de la YCMNET Advisors.

Avantajul companiilor petroliere este faptul ca nu au nevoie sa isi fac griji pe termen scurt asupra fluctuatiilor pietei, datorita dimensiunii lor.

"Avand in vedere puterea financiara a companiei, posibilitatile de finantare si oportunitatile diverse pe care le are la dispozitie, esecul unui proiect sau intarzierea finaizarii lui nu are un impact semnificativ asupra lichiditatilor sau asupra capacitatii de a genera cash flow si de a-si achita obligatiile", au precizat reprezentantii Exxon.

Cu toate acestea, raportul a oferit o imagine a provocarilor pe care le-a implicat anul 2011, in gasirea de noi resurse. Numarul total de sonde de explorare productive a scazut de la 35 la 23 in 2010, in timp ce numarul puturilor secate a crescut de la 7 la 11.

Exxon in Romania

ExxonMobil si OMV Petrom au confirmat in februarie o descoperire de gaze potential semnificativa in zona de explorare din sectorul romanesc al Marii Negre.

Sonda de explorare operata de Exxon a intalnit un rezervor de gaze cu o grosime de 70,7 metri, rezultand o estimare preliminara privind acumularea de gaze intre 1,5 si 3 trilioane picioare cubice (respectiv intre 42 si 84 miliarde metri cubi).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
#Exxon Mobil Petrom, #Exxon Mobil investitii, #explorare Exxon Mobil Marea Neagra, #Exxon zacaminte gaz , #Investitii