Piata de arta: valoare dublata in plina criza

Vineri, 17 Septembrie 2010, ora 00:49
1460 citiri
Piata de arta: valoare dublata in plina criza

Cifra vanzarilor pe piata de arta din Romania a atins, in primele sase luni ale lui 2010, aproape aceeasi valoare ca cea a intregului an 2009, potrivit casei de licitatii Artmark, care estimeaza ca investitiile totale in obiecte de arta vor fi, anul acesta, duble fata de anul trecut, potrivit Mediafax. 

Potrivit casei de licitatii, Artmark estimeaza ca investitiile in obiecte de arta vor creste in aceasta toamna, iar valoarea totala a acestora in 2010 va fi, pana la sfarsitul sezonului, dubla fata de cea a anului trecut.

Indicatorii economici arata ca, in vreme de recesiune, in timp ce pietele de investitii traditionale pierd puncte importante din cifra profiturilor, singura industrie care reuseste sa-si pastreze randamentul este arta.

Indexul Artmark, primul instrument care masoara randamentele anuale ale celor mai tranzactionati artisti romani, arata ca randamentul total al pietei de arta romanesti a ramas constant in ultimii 15 ani, la 27,4%.

Randamentul total al pietei de arta romanesti este mai mare decat randamentul anual mediu, aferent aceleiasi perioade, al investitiei in aur, terenuri sau valori mobiliare, potrivit reprezentantilor Artmark.

In acest context, 2010 a urmat chiar un trend ascendent al investitiilor pe piata de arta, cifra vanzarilor la toate licitatiile publice din prima jumatate a anului 2010 atingand deja aproximativ aceeasi valoare cu cea a tuturor tranzactiilor efectuate anul trecut.

Daca la sfarsitul anului 2009, casele de licitatii din Romania inregistrau vanzari in valoare totala de 3.697.950 euro, in iulie 2010, cifra vanzarilor era deja de 3.032.865 euro, potrivit Artmark. "Evolutia este fireasca.

De teama inflatiei, influentati intai de criza, apoi de mecanismele de combatere a acesteia, din ce in ce mai multi investitori isi transfera activele financiare din zona monetara ori obligatara (depozite, titluri de stat) in cea a valorilor intrinseci (aur, diamante, arta de patrimoniu)", a explicat Manuela Plapcianu, CEO Artmark.

Cifrele vanzarilor inregistrate de casele de licitatii demonstreaza, de altfel, ca piata de arta este in crestere. Artmark, de exemplu, indica faptul ca a inregistrat, in 2009, vanzari in valoare de aproximativ 1.800.000 de euro, in timp ce in iulie, anul acesta, aceeasi casa avea deja vanzari de aproape 2.000.000 de euro.

Piata de arta din Romania se modernizeaza constant si se transforma tot mai mult intr-o adevarata bursa.

Tranzactiile au devenit transparente, iar specialistii din domeniu au scos deja instrumente de informare si garantare a valorii, menite sa ii ajute pe investitori, un astfel de instrument fiind Indexul Artmark.

Licitatiile nu mai au loc cu usile inchise, iar prezente importante din lumea de business, a colectionarilor si chiar din cea mondena liciteaza deschis cu sume semnificative.

In Romania, clientii pietei de arta se impart in colectionari si investitori. Indiferent de categoria din care fac parte, acestia tranzactioneaza sume din ce in ce mai mari.

"La Artmark, sunt clienti care investesc constant sute de mii de euro pe an in acelasi artist sau clienti care investesc diversificat, intr-o varietate de opere ale artistilor romani, de regula artisti de patrimoniu, clasici ori impresionisti", a declarat Valeriu Sangeorzan, director de comunicare Artmark.

In clasamentul general al celor mai importante vanzari publice efectuate vreodata la casele de licitatii din Romania, primele zece au avut loc in intervalul 2009 - 2010. Dintre acestea, mai mult de jumatate au fost inregistrate in primele sase luni ale acestui an.

Astfel, potrivit Indexului Artmark, cea mai scumpa lucrare vanduta a fost tabloul "Aise", semnat de Camil Ressu, pentru suma de 160.000 de euro, in vara anului 2009. Locul al doilea in top il ocupa pictura "Garoafe" a lui Stefan Luchian, vanduta pentru 140.000 de euro in vara lui 2010.

Ambele opere, cat si urmatoarele doua din clasament - pictura "Port", de Marcel Iancu, adjudecata pentru 130.000 de euro, si "Fata in roz", de Nicolae Tonitza, vanduta pentru 120.000 de euro - au fost tranzactionate la casa Artmark. Urmatoarea mare licitatie publica va avea loc pe 30 septembrie, la Opera Nationala din Bucuresti.

Intitulata "Impresionism si Postimpresionism romanesc", licitatia este gazduita de Casa Artmark si va aduce iubitorilor de arta si investitorilor opere in valoare de aproximativ 1.000.000 de euro. 

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
#arta, #criza, #vanzari, #investitii , #Investitii