Privatizari in sectorul energetic, doar pentru a sustine investitiile

Marti, 17 Noiembrie 2009, ora 13:23
1567 citiri
Privatizari in sectorul energetic, doar pentru a sustine investitiile

Autoritatile romane vor recurge la privatizari in sectorul energetic, in perioada 2010-2011, pentru a putea atrage fondurile necesare investitiilor in acest domeniu, aceasta optiune nefiind insa discutata in prezent, potrivit firmei de consultanta in management Horvath & Partners.

"Vom vedea in perioada 2010-2011 un val de privatizari pentru atragerea de fonduri. (...) Este o tema despre care nimeni nu discuta, dar aceasta discutie va aparea la un moment dat", a declarat Kurt Weber, directorul general al firmei de consultanta in management Horvath & Partners Romania, precizeaza Mediafax.

El a adaugat ca privatizarile sunt o sursa viabila si corecta pentru ca Romania sa atraga fonduri necesare investitiilor din acest sector.

Potrivit sursei citate, valoarea investitiilor in sectorul energetic a crescut cu 30% in intervalul 2002-2008, la nivel mondial, insa trendul a devenit descendent dupa aparitia crizei, multe proiecte fiind oprite.

"Daca ne uitam la statisticile europene, vedem ca ar fi nevoie sa se investeasca in continuare in sectorul energetic", a spus reprezentantul Horvath & Partners.

In conditiile in care majoritatea marilor jucatori isi reevalueaza programele investitionale iar numarul activelor de pe piata creste, Romania va avea dificultati in atragerea de fonduri pentru diversele proiecte pe care trebuie sa le realizeze in acest domeniu, a precizat el.

Printre avantajele Romaniei in atragerea de investitii este mixul energetic echilibrat, spre deosebire de state precum Cehia si Polonia, care depind in mare masura de carbune, dar si prognozele de crestere a consumului.

Pe de alta parte, unul dintre dezavantaje este legat de accesul la reteaua nationala.

Totodata, deficitul bugetar si riscul de tara sunt alte laturi mai putin atractive, conform sursei citate.

Printre investitorii care ar putea fi interesati sa aloce fonduri in sistemul energetic romanesc sunt cei strategici, si, intr-o mai mica masura, fonduri de investitii sau de private equity.

Weber a mai spus ca listarea la bursa pentru atragerea de fonduri este o varianta care ar aduce in prezent mai putini bani decat vanzarea companiilor. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#privatizari, # investitii, # sector energetic, # consum , #Investitii