Rasare Soarele pe frontul de Est. Un nou ambasador pentru relatiile economice cu Rusia

Marti, 18 Iunie 2013, ora 17:25
3093 citiri
Rasare Soarele pe frontul de Est. Un nou ambasador pentru relatiile economice cu Rusia

Diplomatul Vasile Soare, director al Directiei Europa de Est si Asia Centrala din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, va fi noul ambasador al Romaniei in Rusia si isi propune, printre altele, recuperarea niselor de export pe care le-a avut statul roman, o misiune dificila, tinand cont de contextul relatiilor diplomatice dintre cele doua state.

Vasile Soare a primit aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare pentru postul de ambasador al Romaniei la Moscova si spune ca a remarcat o schimbare tonul politicii rusesti fata de Romania. Soare il inlocuieste in acest post pe Constantin-Mihail Grigorie si preconizeaza o schimbare in tonul politicii externe rusesti fata de Romania.

Vasile Soare

"Consider ca Rusia este un partener si un vecin cu care chiar se poate discuta (...) Ultimele semne venite din partea rusa imi confirma ca suntem priviti intr-adevar ca un partener de dialog", a afirmat Soare, exemplificand prin vizita de luni la Bucuresti a lui Nikolai Patrusev, secretarul Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse.

Misiunea viitorului ambasador sa este una dificila, in conditiile in care relatiile economice si politice dintre cele doua state au fost, potrivit spuselor sale, caracterizate de "emotie si incordare", desi magnatii rusi administreaza o buna parte din resursele Romaniei.

Investitii rusesti in Romania

Investitiile Rusiei pe plan local sunt substantiale, chiar daca sunt facute indirect, in general prin firme din Uniunea Europeana sau Asia, asa cum preciza directorul general al Camerei de Comert si Industrie Romano-Ruse (CCIRR), Mihai Macsim.

Rusii detin industria noastra de producere a aluminiului, o parte importanta din metalurgie, o treime din siderurgie, una din cele trei rafinarii functionale, dar si un sfert din piata de carburanti si intermedierea gazelor naturale.

Asa cum remarca directorul general al CCIRR, rusii sunt prezenti in Romania in domeniile in care oamenii de afaceri din Vest evita sa faca investitii, in principal din cauza faptului ca le recupereaza pe termen lung. In urmatorii 20 de ani, rusii vor continua sa investeasca in extinderea surselor de energie primare (petrol, gaze, carbine, hidro), dar si in transformarea lor in energie electrica, in primul rand prin tehnologii termo.

Interesul in Romania se indreapta, in primul rand, catre investitiile in procesarea hidrocarburilor, mai exact la rafinarii si combinate petrochimice, cu finalizare in centrale electrice pe gaze, petrol, hidro si nucleare, unde ofertele Romaniei sunt atractive, declara directorul general CCIR.

Cu rusii poti sa faci afaceri

Daca din punct de vedere economic rusii sunt foarte activi pe piata locala, din punct de vedere politic, relatiile au fost caraterizate de "emotie si incordare", potrivit noului ambasador al Romaniei in Rusia. Ultimul contact la nivelul primilor-ministri a fost in 2004, iar la nivelul ministrilor de Externe in 2009, fiind "foarte rare" si vizitele parlamentare, mentioneaza diplomatul roman, care isi propune sa "revitalizeze dialogul politic la nivel inalt".

Soare a mai precizat ca isi propune in domeniul economic si recuperarea niselor de export pe care le-a avut Romania, cum ar fi in domeniul mobilei si utilajelor petroliere, dar si risipirea la nivelul agentilor economici a "fricii" de spatiul estic.

"Cu rusii poti face afaceri", a spus Soare, aratand ca este gresita impresia ca, "daca s-a pierdut la un moment dat un container in acest spatiu", nu se poate coopera. "Trebuie insa sa te inarmezi cu rabdare", a admis ambasadorul.

Companii din Rusia, prezente pe piata locala

Mechel

Grupul rus "Mechel" a intrat pe piata romaneasca in 2002 si detine, in prezent, combinatele Mechel Campia Turzii (INSI), Mechel Targoviste (COS), Ductil Steel Otelu Rosu, Ductil Steel Buzau, Laminorul Braila si Mechel Reparatii Targoviste. In tara noastra, "Mechel" are aproximativ 7.000 de angajati.

Combinatul siderurgic Mechel Campia Turzii a raportat pentru primele trei luni ale anului pierderi de 18,8 milioane lei, in scadere cu 17,5% fata, in timp ce cifra de adaceri s-a prabusit la 5,2 milioane lei, de la 81,6 milioane lei.

Alro

Alro este cea mai mare companie producatoare de aluminiu din Europa Centrala si de Est . Cu o productie de 288.000 de tone metrice de aluminiu primar in 2008, "Alro" SA este cea mai mare companie producatoare de aluminiu din Europa Centrala si de Est (exceptand Rusia). Societatea face parte din grupul international industrial si de investitii "Vimetco" N.V. care isi desfasoara activitatea in industria aluminiului.

Compania Alro a raportat, pentru 2011, o cifra de afaceri preliminara de 2,24 miliarde de lei, in crestere fata de 1,81 miliarde de lei in 2010. Profitul net preliminar pe 2011 a crescut la 230 milioane de lei, de la 159,78 milioane de lei in 2010, ca urmare a conditiilor favorabile de piata.

TMK

TMK, companie specializata in productia de tevi din otel laminate si sudate, este al doilea producator mondial de tevi, cu o cifra de afaceri de peste 1,5 miliarde de euro. In Romania, TMK detine doua uzine metalurgice respectiv TMK-Artrom SA Slatina - producator de tevi laminate mecanice si compania coordonatoare a operatiunilor din Europa ale TMK, si TMK- Resita - fostul Combinat Siderurgic Resita, companie administrata de TMK-Artrom.

Metalimportexport

In iunie 2007, doi investitori rusi, persoane fizice, au preluat peste 50% din actiunile Metalexportimport si au devenit actionari majoritari la compania care fusese foarte activa in perioada comunista. Cota maxima a fost atinsa in perioada 1988-1989, cand valoarea totala a exportului a fost de circa 2 miliarde dolari/an, reprezentand aproape 3 milioane tone laminate otel si 120 mii tone aluminiu blocuri si laminate.

CET Giurgiu

CET Giurgiu reprezinta cea mai recenta achizitie ruseasca pe piata locala. Pachetul de actiuni detinut de stat, prin Consiliul Judetean, la Uzina Termoelectrica (CET) Giurgiu a fost vandut integral firmei Global International 2000, controlata indirect de catre investitori rusi, pentru 21,7 milioane lei, iar cumparatorul isi va asuma si datoriile uzinei, de peste 88 milioane lei.

Companii cu potential pentru investitorii rusi

TISE, companie de productie si investitii in domeniul energiei, s-a aratat interesata de achizitionarea pachetului majoritar pe care statul roman il va vinde la compania Oltchim Ramnicu Valcea, preciza, in luna aprilie, ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

In anul 2006, "Balkan Petroleum", firma care apartine lui Marian Iancu, a vandut pachetul majoritar de actiuni al rafinariei "Rafo" catre "Petrochemical Holding", companie detinuta de Iakov Goldovskiy.

Trei ani mai tarziu, in 2009, Guvernul si-a exprimat disponibilitatea sa acorde o garantie de stat in valoare de 330 milioane euro pentru "Rafo" Onesti, in vederea realizarii planului investitional si pentru realizarea unui nou lant petrochimic Rafo - Oltchim - Arpechim.

Cadourile pentru colegii de birou - sfaturi pentru a alege darul perfect
Cadourile pentru colegii de birou - sfaturi pentru a alege darul perfect
De fiecare dată când se apropie aniversarea unui coleg de birou, apare și întrebarea: “Ce să-i luăm?”, pentru care mulți vin cu idei, însă prea puține par unele cu care poți merge la...
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
#Vasile Soare ambasador Romania, #investitii Rusia Romania, #relatii economice Rusia Romania , #Investitii