Razboiul economic o ia inaintea lui Trump: SUA vrea blocada impotriva achizitiilor facute de chinezi

Joi, 17 Noiembrie 2016, ora 17:54
4008 citiri
Razboiul economic o ia inaintea lui Trump: SUA vrea blocada impotriva achizitiilor facute de chinezi
Foto: Livemint

Cei mai activi jucatori de pe piata de fuziuni si achizitii, chinezii, ar putea sa se loveasca de o baricada ridicata in fata tendintelor expansioniste ale companiilor din China.

La Washington, Comisia Economica si de Analiza a Securitatii pentru relatia cu China vrea sa blocheze companiile controlate de Beijing sa mai faca noi achizitii de firme pe piata americana, relateaza CNN Money.

Uneltele Beijingului

In ultimii ani, firme de stat sau private din China au demarat o adevarata campanie de achizitii in randul companiilor occidentale, starnind ingrijoarea oficialilor din mai multe tari vestice.

In special afacerile din domeniul tehnologic au ridicat chestiuni privind riscurile de securitate ale unor contracte cu firmele din China.

In opinia membrilor comisiei, care are doar rol consultativ pe langa Congresul american, Beijingul foloseste multe dintre companiile de stat pe post de unelte in atingerea tintelor de securitate nationala ale Chinei.

"Exista un risc inerent de fiecare data cand o companie de stat chineza dobandeste controlul asupra unei firme americane.

Vor folosi tehnologia, informatiile si influenta in piata pentru a servi intereselor statului chinez si in detrimentul celor ale SUA", arata un raport al Comisiei.

Organismul a fost creat la cererea congresmanilor americani tocmai pentru a monitoriza relatiile economice dintre SUA si China si pana acum a adoptat pozitii curajoase fata de Beijing.

Raportul vine la doar o saptamana dupa desemnarea lui Donald Trump drept castigator al alegerilor prezidentiale din SUA, republicanul sustinand ca va restrictiona importurile din China prin adaugarea unei suprataxe vamale de 45%.

Motive de ingrijorare

Avalansa de oferte facute de firmele din China pentru companii occidentale este justificata de descresterea economica din tara, restrictiile mai putine care exista pentru acest tip de afaceri si chiar si de imprumuturi generoase puse la dispozitie de guvernul de la Beijing.

In acelasi timp, analistii economici au subliniat faptul ca firmele occidentale nu se bucura de aceleasi drepturi pe piata din China, iar expertii in securitate cred ca mai exista si un interes ascuns al Beijingului.

Anul acesta, compania Fairchild Semiconductors a refuzat o oferta substantiala facuta de o firma controlata de Beijing de teama respingerii tranzactiei de catre organismele federale. In schimb, s-a multumit sa vanda firma fara prea mare tam-tam catre o companie americana.

Intr-un alt caz, oferta de cumparare a companiei Western Digitakl a fost anulata chiar de catre chinezii de la Tsinghua Unigroup, dupa ce au aflat ca autoritatile federale vor sa investigheze afacerea in temeiul riscurilor existente la adresa securitatii nationale a SUA.

Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, 24 aprilie, la Tulcea, că TAROM va primi până la finele lunii ajutor din partea Comisiei Europene şi apoi va intra într-o...
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
#piata fuziuni si achizitii SUA, #companii de stat China, #razboi economic SUA China , #Investitii