Reversul medaliei: Romania i-a atras deja pe britanici. Vezi cu ce

Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 09:18
2735 citiri
Reversul medaliei: Romania i-a atras deja pe britanici. Vezi cu ce

Chiar daca Marea Britanie este reticienta in a primi imigrantii romani, nume mari de companii cu capital britanic, precum British American Tobacco sau Vodafone, au considerat tara noastra drept o buna oportunitate pentru investitii.

Marea Britanie ocupa, la sfarsitul lui august 2012, locul 13 in topul investitorilor straini in Romania, potrivit Ambasadei Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.

Astfel, numarul societatilor cu capital britanic a fost la acea data de 4572, adica 2,48% din totalul companiilor cu capital strain. La nivel de capital subscris, investitiile britanicilor s-au cifrat la 665,84 milioane euro sau 2,07% din totalul investitiilor straine.

De ce sunt interesati investitorii britanici in Romania

Faptul ca Romania este a doua tara ca marime din Europa Centrala si de Est, dupa Polonia, a fost unul din motivele principale care au facut British American Tobacco sa investeasca in tara noastra, spune Adrian Popa, Corporate, Legal & Regulatory Affairs Director al acestei companii.

Un alt motiv important pentru investitia companiei a fost orientarea pro-europeana a tarii noastre si faptul ca, la acel moment, eram in negocieri de aderare la Uniunea Europeana.

Ulterior, datorita succesului companiei pe piata romaneasca, investitiile au continuat. De altfel, BAT a demarat in 2012 noi investitii in capacitatea de productie, in valoare de aproximativ 40 de milioane de euro, investitia urmand sa fie finalizata in 2013.

"Romania este mai mult decat interesanta pentru investitori", sustine Popa, mentionand potentialul de crestere pe care tara noastra il poate oferi investitorilor.

In plus, forta de munca bine instruita si mai ieftina decat in vestul Europei ofera un alt avantaj comparativ Romaniei, facand posibil ca fabricile BAT din Romania "sa ofere standarde de calitate la nivelul celor din Germania", a mai observat reprezentantul companiei.

Oficialii britanici: Romania poate sa atraga mai multe investitii

Dimensiunea tarii noastre si forta de munca inalt calificata, dar relativ ieftina, au fost mentionate ca motive de investitii si de Ministrul britanic pentru Comert si Investitii, Stephen Green, in cadrul vizitei sale oficiale la Bucuresti din 2012.

In legatura cu angajatii romani, acesta a accentuat si gradul mai mare de stabilitate si loialitate din partea angajatilor, dar a atras atentia asupra faptului ca oportunitatile de afaceri din Romania sunt putin cunoscute de catre britanici.

Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti Martin Harris a subliniat si el saptamana trecuta ca Romania ar putea sa aiba o crestere economica anuala de 4% prin atragerea unui numar mai mare de investitori straini, inclusiv britanici, daca va respecta conditiile impuse de MCV si programul FMI.

Opinia ca Romania ofera multiple avantaje investitorilor britanici este impartasita si de Raymond A. Breden, Executive Chairman al British Romanian Chamber of Commerce, organizatie care promoveaza cooperarea din domeniul economic a celor doua tari.

Printre acestea el mentioneaza marimea pietei de aproximativ 20 de milioane de persoane, costul competitiv al fortei de munca si calificarea acesteia, inclusiv in ceea ce priveste cunoasterea limbilor straine, dar si oportunitatile de pe piata pentru serviciile specializate.

Cele mai atractive sectoare pentru investitiile britanice au fost pana acum industria extractiva si prelucratoare (48,79% din investitii), activitatile profesionale, administrative, stiintifice si tehnice (17,81%), comertul cu ridicata si amanuntul (13,73%) si intermedierile financiare si asigurarile (9,09%).

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#investitori straini Romania, #investitii Marea Britanie Romania, #avantaje investitori Romania, #motive investitii Romania, #companii britanice Romania , #Investitii