Romania are nevoie de investitii de 15-20 miliarde euro in reteaua de distributie electricitate

Luni, 03 Octombrie 2011, ora 16:08
3187 citiri
Romania are nevoie de investitii de 15-20 miliarde euro in reteaua de distributie electricitate

Romania ar avea nevoie de investitii de 15-20 miliarde euro numai in reteaua de distributie energie electrica in urmatorii 20 de ani, potrivit unui raport transmis luni de Societatea Academica din Romania (SAR). 

"In conditiile tarifelor reglementate si a contractelor en-gros sub pretul pietei, operatorii retelei de distributie acuza ca nu pot efectua investitiile necesare in retea", se arata in raportul citat de NewsIn.

De asemenea, peste 75% din comertul cu electricitate din Romania are loc in afara bursei nationale specializate (OPCOM), prin intermediul asa-numitelor contracte bilaterale, negociate sau reglementate, spun reprezentantii Societatii Academice din Romania.

"Sectorul energetic din Romania sufera de probleme structurale mai vechi chiar decat inceputul liberalizarii in tara noastra.

Din nefericire, desi procesul de restructurare prin 'spargerea' companiilor integrate vertical - considerate daunatoare concurentei reale si implicit economiei de piata - a inceput relativ devreme, - in 1998 pentru electricitate, respectiv in 2000 pentru gaz, practicile comerciale neconcurentiale si deciziile proaste de administrare au persistat mult timp dupa aceea", se mai arata in raport.

Potrivit reprezentantilor SAR, un scurt diagnostic al felului in care functioneaza piata electricitatii din Romania arata ca aceasta sufera in continuare deficiente profunde.

"Desi exista o piata centralizata a contractelor bilaterale (necesare pentru asigurarea predictibilitatii transferurilor si preturilor mai ales in cazul marilor consumatori), aceasta este profund neexplorata, numai 8% din comertul en-gros cu electricitate avand loc in acest cadru reglementat.

In absenta transparentei in tranzactionare, parte din aceste contracte bilaterele nu respecta o logica a pietei, ci una politica.

Este vorba despre deja celebrele de pe acum 'contracte cu baietii destepti', in care traderi sau consumatori industriali beneficiaza de energie ieftina de la producatorii de stat", informeaza raportul.

Oficialii Societatii Academice din Romania mai spun ca, pe langa contractele bilaterale sub pretul pietei, in interiorul sau in afara OPCOM, sectorul energiei electrice prezinta in continuare tarife mici in sectorul reglementat (47% din piata de retail in 2010, conform ANRE), astfel incat producatorii de electricitate se vad nevoiti sa practice subventia incrucisata, recuperandu-si pierderile pe seama consumatorilor industriali.

"Una din procedurile de infringement impotriva Romaniei declansate de Comisia Europeana, in iunie 2009, a vizat intocmai aceste tarife reglementate, nejustificate de autoritatile romane pe baza asa-numitei obligatii de serviciu public", se mai arata in raportul SAR.

Totodata, acesta mai scrie ca in sectorul gazului natural, distorsiunile din piata sunt chiar mai grave decat in sectorul energiei electrice.

"In primul rand, reglementatorul stabileste in mod indirect pretul productiei de gaz domestic (aproximativ 70% din consumul intern, existand variatii de la an la an), la un nivel aproximativ de trei ori mai mic decat pretul pietei", mai informeaza documentul citat.

In plus, acesta impune si restrictii cantitative, prin asa-numitul "cos de gaze", care, in opinia SAR, este "un aranjament menit sa faciliteze accesul tuturor consumatorilor la gazul ieftin (artificial mentinut ieftin) de productie interna". 

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#investitii romania, # investitii retea electricitate, # electricitate , #Investitii