Romania construieste un nou gazoduct cu 50 de milioane de euro luati prin Planul Juncker

Vineri, 27 Octombrie 2017, ora 18:50
5934 citiri
Romania construieste un nou gazoduct cu 50 de milioane de euro luati prin Planul Juncker
Foto: CC0 Creative Commons

Planul Juncker, destinat relansarii cresterii economice si crearii de locuri de munca in Europa, a sustinut un credit in valoare de 50 de milioane de euro de la Banca Europeana de Investitii (BEI) destinat companiei Transgaz, care va finanta constructia unui nou gazoduct in Romania, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.

Noul gazoduct, cu o lungime de 478 de kilometri, se va intinde intre Podisor si Recas. Acest proiect este de importanta cruciala pentru promovarea integrarii pietei energetice europene si securitatii aprovizionarii cu energie in Romania si regiune.

"Gratie sprijinului oferit de Planul Juncker, BEI furnizeaza un credit de 50 milioane de euro pentru Transgaz sa construiasca un nou gazoduct cu o lungime de 478 milioane de kilometri intre Bulgaria si Austria via Romania si Ungaria. Acest important proiect transfrontalier va creste competitia, un lucru bun pentru consumatori. De asemenea, va aduce mii de locuri de munca in regiune, un obiectiv fundamental al Planului Juncker", a declarat vice-presedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

Prezentat la finele lui 2014, Planul Juncker este destinat relansarii cresterii economice si crearii de locuri de munca in Europa. Planul ar urma sa permita mobilizarea a aproximativ 315 miliarde de euro timp de trei ani prin intermediul crearii unui fond pentru investitii strategice, EFSI.

Fondul ar urma sa fie finantat atat de bugetul european, de Banca Europeana pentru Investitii (BEI) precum si de statele membre. Planul va completa si nu va inlocui alte programe ale Uniunii Europene si ale Bancii Europene pentru Investitii.

Pana in luna octombrie 2017 planul de investitii a mobilizat 240,9 miliarde de euro in Europa, insa mai putin de un miliard de euro in Romania. Aproximativ 21% din aceste investitii sunt in sectorul energetic.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#Transgaz gazoduct Juncker , #Investitii