Dezghetul pietei europene pentru Arctic. Producatorul roman isi creste productia cu 25%

Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 18:19
2570 citiri
Dezghetul pietei europene pentru Arctic. Producatorul roman isi creste productia cu 25%
Arctic exporta in Turcia, Polonia, Spania, Franta, Germania si Africa de Sud.

Arctic, poate cel mai cunoscut producator de electrocasnice din Romania, a extins cu 25% productia fabricii din Gaesti, unde a deschis o noua linie de productie. Prin aceasta investitie, compania preconizeaza infiintarea a 600 de locuri de munca in urmatorii cinci ani.

"Dupa achizitie, am investit permanent in Arctic, iar acest lucru s-a reflectat intr-o deosebita transformare a companiei. Arctic a devenit cea mai mare fabrica de frigidere din Europa, cu o capacitate de 2,5 milioane unitati pe an", a declarat Levent Cakiroglu, presedinte in holdingul Koç si CEO al Grupului Arçelik.

El a adaugat ca grupul a transferat catre Arctic tehnologia avansata prin investitii care s-au ridicat la 108 de milioane de euro, din 2002 si pana in prezent.

Valoarea totala a investitiei este de 23,9 milioane euro

Investitia s-a ridicat la 23,9 milioane euro, din care 13,7 milioane euro reprezinta contributia Arctic, iar 10,2 milioane de euro au fost acordate de Guvern sub forma unui ajutor de stat.

Incepand cu 1 octombrie 2013, cand a fost pusa in functiune noua linie de productie, numarul angajatilor a crescut cu 195 de persoane, in conformitate cu planul de investitii. Astfel, compania are in prezent 2.500 de angajati.

Conform planului de investitii, o a doua faza va avea loc in ianuarie 2015, cand vor fi create alte 190 de locuri de munca. In 2014, compania Arctic estimeaza o crestere de 10% a afacerii si o productie suplimentara de 170.000 de unitati.

Arctic produce 2,5 milioane de unitati pe an

De la preluarea de catre Arçelik, capacitatea de productie a Arctic a crescut de la 300 de mii de unitati la 2,5 milioane de unitati pe an, devenind cel mai mare producator de frigidere din Europa.

In acelasi timp, cifra de de afaceri a crescut de cinci ori, ajungand la 272 milioane euro, iar contrutia la bugetul de stat, prin taxe, a fost de 98 milioane euro.

Veniturile din export au crescut de noua ori

In acelasi timp, veniturile inregistrate din export au crescut de 9 ori, ponderea acestora ajungand de la 24% in 2003, la 85% in 2012.

In acesta luna, Arctic deja a creat 195 locuri de munca, iar proiectul de investitii va stimula cresterea economica pe orizontala, urmand sa apara inca 400 de locuri de munca la nivelul furnizorilor, in perioada 2014-2018.

Cresterea capacitatii de productie permite consolidarea pozitiei pe piata

Procesul de extindere a capacitatii de productie a fost initiat in urma cu doi ani si va permite companiei sa-si mentina pozitia pe piata.

"Aceasta extindere a capacitatii de productie ne va permite sa crestem si sa ne consolidam pozitia pe piata interna si pe pietele de export. Noua linie tehnologica este una de ultima generatie, ceea ce reprezinta pentru noi o oportunitate de a ne extinde gama de frigidere cu noi produse la cele mai inalte standarde, de a ne consolida pozitia de lider pe piata interna. Deja detinem o cota de piata de 36%", a spus Monica Iavorschi, Director General Arctic.

Rezultate financiare in crestere, la noua luni

Arctic a incheiat primele noua luni ale anului cu o cifra de afaceri de 222 de milioane de euro, cu 10% mai mult decat in perioada similara a anului precedent, peste 85% din cifra de afaceri provenind din vanzarea produselor fabricate la Gaesti.

In primele trei trimestre din 2013, productia fabricii a crescut cu 15%, la peste 1.430.000 de unitati, comparativ cu perioada similara a anului trecut. La Gaesti se produc peste 70 de produse diferite, gama de produse fiind alcatuita astfel incat sa raspunda cererii pietei interne dar si externe.

Arctic si-a consolidat pozitia de lider pe piata locala si in 2013, cu o cota de piata de 36%, ca urmare a evolutiei marcilor Arctic si Beko. In prezent, exporturile reprezinta peste 85% din vanzarile totale si au crescut cu 15% fata de perioada similara din 2012, mentinand astfel tendinta de crestere inregistrata in ultimii ani.

Compania s-a clasat pe locul 32 in Topul exportatorilor romani, iar frigiderele produse la Gaesti sunt exportate in piete precum Turcia, Polonia, Spania, Franta, Germania si Africa de Sud.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#Arctic export, #investiti Arctic, #locuri munca , #Investitii