Romgaz are concurenta in Grecia: DEPA, listata in acelasi timp

Luni, 19 Martie 2012, ora 16:51
1504 citiri
Romgaz are concurenta in Grecia: DEPA, listata in acelasi timp

Gigantul rus Gazprom a anuntat ca ia in calcul participarea la privatizarea companiei de gaze DEPA din Grecia in urmatoarea perioada, cand si Guvernul de la Bucuresti se pregateste de listarea la bursa a producatorului de gaze Romgaz.

In 2007, Gazprom si-a exprimat interesul de a participa la privatizarea Romgaz in momentul in care Guvernul Romaniei va scoate la vanzare producatorul national de gaze.

Guvernul si-a asumat in fata FMI listarea la bursa in acest an a unui pachet de 15% din Romgaz. Luni, Ministerul Economiei a anuntat ca a semnat contractul de intermediere cu consortiul de banci Erste Group, BCR, Goldman Sachs si Raiffeisen Capital & Investment.

Intre timp, potrivit RIA Novosti, oficialii Gazprom au anuntat ca iau in calcul sa participe la privatizarea companiei DEPA din Grecia.

Guvernul de la Atena scoate la vanzare in acest an 55% din DEPA si 31% din divizia sa de transport, DESFA. Procesul va intarzia pana la toamna, din cauza faptului ca societatile trebuie sa isi separe activitatile de productie, transport si distributie, conform noii legislatii europene din sectorul energetic.

Ofertele participantilor la procesul de privatizare sunt asteptate pana la data de 22 martie 2012.

Analistul Denis Borisov de la Nomos-Bank spunea, in februarie, ca statul elen poate obtine intre 1,5 si 2 miliarde de dolari in urma vanzarii celor doua companii de gaze, dar ca pretul ar putea totusi fi mai mic, avand in vedere problemele financiare cu care se confrunta acum Grecia, ca urmare a crizei datoriilor suverane.

Un motiv pentru care Gazprom ar cumpara compania DEPA ar fi participarea acesteia la proiectul South Stream, care va include Grecia, prin care Rusia vrea sa ocoleasca Ucraina ca ruta pentru transportul gazelor rusesti in Europa.

Gazprom a exportat 2,9 milioane de metri cubi de gaze in Grecia in 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#Gazprom achizitie companie Grecia, #Gazprom companie Grecia, #Gazprom listare Romgaz , #Investitii