Statul vrea sa obtina peste 300 de milioane de euro din listarea Electrica

Marti, 03 Iunie 2014, ora 16:24
2233 citiri
Statul vrea sa obtina peste 300 de milioane de euro din listarea Electrica

Autoritatile estimeaza ca vor obtine peste 300 de milioane de euro din vanzarea a 51% din actiunile Electrica in cadrul ofertei publice initiale care va incepe pe 16 iunie, a declarat, marti, seful Directiei de Privatizari din Departamentul pentru Energie, Gabriel Dumitrascu, intr-o conferinta pe teme energetice.

Potrivit acestuia, in sectorul energetic este nevoie de investitii de 30 de miliarde de euro, suma care va fi confirmata sau revizuita in toamna, odata cu lansarea in dezbatere publica a noii strategii energetice a tarii.

"In domeniul energetic, necesarul de investitii este de 30 de miliarde de euro. Odata ce vom adopta noua strategie energetica, aceste calcule vor fi actualizate. Vom vorbi in aceasta strategie de proiecte, termene, destinatia acestor bani', a explicat Dumitrascu.

Anterior, in aceeasi conferinta, el a afirmat ca fondurile obtinute in urma procesului de listare la bursa a societatii Electrica vor fi folosite pentru intarirea retelelor.

"E lesne de vazut spre ce ar trebui sa se indrepte fondurile rezultate din procesul de listare: in primul rand, pentru investitii in retele, in al doilea rand - pentru investitii in retele, iar pe locul trei - tot pentru investitii in retele', a spus Dumitrascu.

Listarea a fost deja anuntata la Londra

La finele saptamanii trecute, compania Electrica a publicat, la Bursa de la Londra, anuntul de listare pe piata de capital. Listarea efectiva a Electrica ar putea sa se realizeze la sfarsitul lunii iunie, subscrierea urmand sa inceapa la jumatatea lunii viitoare, arata un comunicat al Departamentului pentru Energie remis, vineri, AGERPRES.

"Potrivit datelor inaintate de Directia Generala Privatizare si Administrare a Participatiilor Statului in Energie din cadrul Departamentului pentru Energie, este prognozat ca, la jumatatea lunii iunie, va incepe subscrierea pentru Electrica, iar listarea efectiva ar urma sa aiba loc la sfarsitul lunii iunie. Electrica intentioneaza sa solicite admiterea actiunilor la tranzactionare pe Piata Spot Reglementata a Bursei de Valori Bucuresti si pentru ca GDR-urile sa fie admise la listare in Lista Oficiala a Autoritatii de Listare din Marea Britanie si la tranzactionare pe Bursa de Valori din Londra", se precizeaza in comunicatul citat.

Listarea Electrica, cea mai mare de pe BVB

Potrivit ministrului delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, Departamentul pentru Energie intentioneaza sa faca din listarea Electrica cea mai mare listare care a avut loc vreodata pe Bursa de Valori Bucuresti.

"In acelasi timp insa, stim ca anumiti investitori isi manifesta un optimism rezervat, intrucat tin cont de conjunctura externa, de ratingul de tara al Romaniei si de posibilele evolutii ale contextului geopolitic din regiune. Ii asiguram pe toti ca Electrica este o companie foarte stabila, solida, cu venituri reglementate si predictibile, care va reprezenta un plasament, pe termen mediu si lung", a declarat Razvan Nicolescu.

Guvernul s-a angajat, in cadrul acordului cu Fondul Monetar International, sa listeze la bursa, in iunie 2014, furnizorul si distribuitorul de energie Electrica. In scrisoarea de intentie incheiata de Executiv si FMI in data de 5 martie 2014, principalele mentiuni referitoare la privatizarea Electrica sunt urmatoarele: separarea prin lichidare a trei societati regionale de intretinere generatoare de pierderi, extragerea din Electrica a participatiilor minoritare detinute de Electrica la societatile de distributie deja privatizate, solutionarea problemei neplatii de catre CFR a achizitiilor de electricitate de la Electrica, lansarea unei oferte publice initiale pentru pachetul majoritar din actiunile statului, in urma majorarii de capital planificate.

Lansarea ofertei este un criteriu structural de referinta, iar termenul din scrisoare este 31 mai 2014. Grupul Electrica este lider in distributia si furnizarea de energie electrica in Romania. Potrivit ANRE, in 2013, grupul a distribuit 16,1 TWh de energie electrica, reprezentand 39% din energia electrica distribuita in Romania, catre aproximativ 3,6 milioane de utilizatori.

Electrica asigura aproape un sfert din necesarul de energie al Romaniei

Potrivit ANRE, in 2013, grupul a furnizat 9,7 TWh de energie electrica, reprezentand 22,1% din cantitatea de energie electrica furnizata in Romania, catre aproximativ 3,56 milioane de consumatori finali. Electrica a raportat un profit net consolidat (excluzand participatiile minoritare) de 60 milioane lei la venituri de aproximativ 1,2 miliarde lei dupa primul trimestru din acest an, potrivit rezultatelor financiare ale companiei, publicate.

La 31 decembrie 2013, compania a afisat un profit net consolidat, cu exceptia participatiilor minoritare, in valoare de 243 milioane lei, la venituri de aproximativ 5,2 miliarde de lei.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#listare electrica, #vanzare actiuni Electrica, #investitii energie Romania , #Investitii