UE va impune noi reguli bancilor

Luni, 26 Ianuarie 2009, ora 09:11
1480 citiri
UE va impune noi reguli bancilor

Consiliul European Economic si Social (CEES) a organizat la Bruxelles o conferinta despre modul in care trebuie reconstruita economia de piata in UE.

 
„Mana invizibila a lui Adam Smith s-a dovedit a fi o utopie“, a spus presedintele CEES, Mario Sepi, comentand criza financiara ce a afectat din plin si statele membre ale Uniunii. John Monks, secretarul general al Confederatiei Europene a Sindicatelor, a subliniat esenta acestei crize: „Bancile si-au asumat in trecut riscuri mari si au pierdut. Acum, cel mai mare risc este ca bancile nu vor sa isi mai asume nici un fel de risc si se blocheaza piata financiara“.

Intrebat despre situatia din Romania, unde nu numai ca bancile acorda credite din ce in ce mai greu, dar au si marit dobanzile, Monks a spus ca este de neconceput.
De altfel, pe tot parcursul conferintei, bancile comerciale au fost principala tinta a nemultumirilor exprimate de participanti. Nevoia unor reglementari dure la nivel european, dar si a unor programe de investitii care sa depaseasca durata unui ciclu electoral au fost masurile propuse pentru iesirea din criza.

„Trebuie sa identificam vinovatii. Pentru ca, daca nu o facem, peste cativa ani ne putem trezi exact cu aceleasi probleme. Iar interventia statelor pentru a salva bancile de la faliment trebuie facuta doar daca bancile vor accepta noi reguli de joc. Bancile trebuie sa revina la ceea ce au fost la inceput: companii care imprumuta bani cu dobanda si care pastreaza economiile populatiei. Atata vreme cat aceste doua elemente sunt reglementate strict prin impunerea unor rezerve obligatorii de catre bancile centrale, eventualele pagube pot fi tinute sub control. Dar bancile s-au lacomit si au inceput sa faca investitii riscante in diverse domenii, investitii pentru care nu mai existau reglementari la fel de stricte si de dure. Pietele economice au nevoie de bariere noi“, a spus Reiner Hoffman, secretar general adjunct al Confederatiei Europene a Sindicatelor.

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#bancile, #care, #din, #fost, #investitii, #mai, #pentru, #spus, #unor , #Investitii