Uniunea pietelor de capital, finalizata de UE pana in 2019

Miercuri, 28 Ianuarie 2015, ora 09:50
1526 citiri
Uniunea pietelor de capital, finalizata de UE pana in 2019
Foto: ziarulunirea.ro

Uniunea Europeana intentioneaza sa finalizeze uniunea pietelor de capital pana in anul 2019, incepand prin incurajarea investitiilor directe in companii, potrivit unui document european consulat de Reuters.

Documentul, printre autorii caruia se numara si comisarul european pentru servicii financiare, Jonathan Hill, include pentru prima data un calendar clar pentru una din politicile prin care Comisia Europeana vrea sa relanseze economia blocului comunitar, transmite Agerpres.

In prezent, aproximativ 80% din finantarea pentru companiile din Europa vine de la banci si restul de pe pietele financiare, o situatie complet opusa fata de cea din SUA unde finantarea de pe pietele financiare a ajutat firmele sa-si revina mai repede de pe urma crizei financiare.

Scepticii cred ca este practic imposibil ca toate cele 28 de state membre UE sa-si armonizeze regulile pentru pietele de capital in ideea de a creste tranzactiile cu actiuni, bonduri si alte obligatiuni. Cu toate acestea, oficialii de la Bruxelles cred ca exista o serie de pasi importanti care pot fi facuti pentru a stimula investitiile si a face continentul mai putin dependent de socurile din sectorul bancar.

Potrivit Reuters, Comisia Europeana urmeaza sa dea publicitatii la data de 18 februarie trei documente prin care vrea sa puna in aplicare planurile sale pentru uniunea pietelor de capital.

Un prim document va include cateva initiative pe termen scurt ce ar putea fi adoptate in lunile urmatoare, de exemplu o initiativa prin care investitorii vor avea un acces mai usor la informatiile referitoare la capacitatea micilor companii de a-si achita datoriile. Un al doilea document va include propuneri pentru incurajarea securitizarii datoriilor, care ar facilita munca bancilor pentru curatarea bilanturilor lor si astfel bancile ar putea creste creditarea. Un al treilea document va analiza modul in care normele UE referitoare la prospectele publicate de companii care solicita fonduri ar putea fi revizuite pentru a ajuta micile companii sa stranga fonduri de pe piata.

Documentul prevede ca un 'plan de actiune' va fi publicat in al doilea sau al treilea trimestru al acestui an.

Cu toate acestea, documentul nu face nicio referire la modificarea modului in care pietele financiare din UE sunt supravegheate, in conditiile in care Marea Britanie s-a opus oricaror incercari de a crea un nou organism pan-european.

In prezent, nivelul investitiilor in cele 28 de state membre UE este cu 230-370 de miliarde de euro sub nivelul istoric iar cresterea tranzactiilor cu actiuni si bonduri ar putea aduce beneficii importante in timp.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#piete capital UE, #uniune piete capital UE , #Investitii