Vosganian vrea sa termine strategia de reindustrializare pana in septembrie

Vineri, 15 Martie 2013, ora 09:44
1705 citiri
Vosganian vrea sa termine strategia de reindustrializare pana in septembrie

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a anuntat, joi seara, la Suceava, ca la sfarsitul lunii martie va incepe discutiile privind strategia de reindustrializare care ar putea fi finalizata in septembrie, avand o componenta de parcuri industriale care sa atraga investitori.

Vosganian a spus, intr-o conferinta de presa, ca parcurile industriale sunt o componenta a strategiei de reindustrializare pe care a inceput-o la nivel conceptual.

"Pe 28 martie vom avea o prima discutie cu cei care vor alcatui aceasta strategie. Sunt reprezentanti ai industriilor, reprezentanti ai unor mari companii, reprezentanti ai bancilor, sefi de institute ale Academiei Romane, reprezentanti ai presei si cateva dintre figurile emblematice din economia Romaniei. Speram ca pana in septembrie sa elaboram o strategie concreta", a spus Vosganian.

Ministrul Economiei a subliniat ca o componenta o constituie parcurile industriale care au ca rol sa angajeze forta de munca, mai ales in zonele universitare, dar si sa atraga investitori care beneficiaza de anumite facilitati ce tin de utilitati, de proximitatea asezarilor urbane si centrelor de comunicatii.

El a spus ca la Suceava a fost identificat deja terenul, la Iasi, de asemenea, a fost identificat un teren din patrimoniul Fortus SA, la Brasov un teren din patrimoniul Rulmentul, la Bucuresti exista in lucru un astfel de spatiu si ca se discuta despre extinderi la Ploiesti si la Cluj-Napoca.

"Incercam sa cream o harta a parcurilor industriale in care speram ca Suceava sa fie una din zonele de interes", a spus Vosganian.

Exista interes din partea investitorilor straini

Ministrul a aratat ca prioritar pentru guvernanti, pentru a putea garanta o crestere economica in perioada urmatoare, este sa resusciteze interesul investitiilor straine, mentionand ca investitiile straine s-au prabusit de la 9,3 miliarde de euro in 2008 la 1,6 miliarde de euro in 2012.

"Nu putem pune totul pe seama conditiilor externe. E limpede ca si la nivelul nostru trebuie sa existe o modificare de strategie, o deschidere, astfel incat investitorii straini sa recapete incredere in mediul de afaceri romanesc. Auspiciile nu sunt chiar atat de nefavorabile. Faptul ca unele industrii se reloca din vestul Europei poate sa fie un avantaj", a spus ministrul Economiei.

El a spus ca a avut contacte in ultimele zile care i-au aratat ca exista interes pentru Romania.

"Exista interes pentru Romania, dar acest interes trebuie insotit de stabilitate si predictibilitate legislativa, de asemenea anumite facilitati cum sunt cele legate de parcurile industriale si o largire a pietei romanesti pentru ca investitorii au nevoie si de capacitate de absorbtie in proximitate", a spus ministrul.

Cum doreste statul sa atraga investitorii

Vosganian a mai declarat ca la minister sunt pregatite si documente promotionale in legatura cu atragerea investitorilor straini pentru parcurile industriale si ca se va lucra si cu administratia din Suceava privind modul cum va fi inclusa zona in acest proiect.

El a mai spus ca nu crede ca este nevoie sa fie adoptata o legislatie suplimentara pentru parcurile industriale, dar ca se poate discuta, pentru companii de impact despre ajutor de stat.

"Principalul instrument este ajutorul de stat. Daca vom reusi sa aducem la Suceava o investitie de impact si care sa poata argumenta cu numarul de locuri de munca si cu cifra de afaceri utilizarea acestui instrument, noi nu vom ezita sa o facem", a spus Vosganian.

Parcul industrial din Suceava urmeaza sa fie amenajat prin folosirea unei suprafete de teren de 150 de hectare amplasata in apropierea societatii de termoficare Termica SA, zona in care se afla utilitati, cale ferata si este inconjurata de drumuri de acces.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#strategie reindustrializare Romania, #reindustrializare Romania Vosganian, #investitii Romania 2013, #atragere investitori straini , #Investitii