Adrian Gheara, Tech Startups Advisor si investitor: Cheia succesului nu tine de varsta

Sambata, 07 Noiembrie 2015, ora 00:00
76168 citiri
Adrian Gheara, Tech Startups Advisor si investitor: Cheia succesului nu tine de varsta
Foto: Adrian Gheara (Arhiva personala)

Adrian Gheara, Tech Startups Advisor & Investor, are o poveste deosebita in lumea afacerilor. La 7 ani scria programe de securitate, la 16 ani a inceput sa-si vanda creatiile, la 25 de ani investea in imobiliare, iar la 27 de ani a hotarat sa se retraga din partea executiva a companiilor pe care deja le fondase.

Astazi este un mentor si un investitor recunoscut din domeniul tehnologiei.

A fondat o serie de proiecte online, soldate cu exit-uri de succes, iar momentan ii ajuta pe antreprenorii locali sa-si dezvolte afacerile.

Investitor de tip Angel si consultant in tehnologie, Adrian are expertiza in Online Business Development, Software/Web Product Development si Project Management.

In cadrul How to Web Conference 2015, Adrian Gheara este implicat in competitia si programul de mentorat Startup Spotlight, acolo unde va lucra direct cu o parte dintre cele 32 de startup-uri finaliste.

Despre povestea sa si despre startup-urile pe care isi doreste sa le sustina in continuare vorbeste Adrian Gheara, intr-un interviu acordat Business24.

Prima pasiune au fost calculatoarele. Cand si cum s-a manifestat pasiunea aceasta?

Copil fiind mi-au placut mult video-jocurile. Am avut norocul sa am un calculator personal (un Tim-S si un HC, productie romaneasca, cu interpretor Basic, care acum ar putea sta intr-un muzeu) pe vremea cand asta era un lux. Intr-un timp relativ scurt m-am plictisit de a consuma doar jocuri si am inceput sa scriu singur niste jocuri.

Unde ati invatat prima data sa creati programe software? Ati avut un mentor care v-a directionat pe drumul acesta?

Tatal meu activeaza in domeniul tehnologiei, astfel am facut cunostinta cu calculatoarele de mic copil. Am scris primul program de calculator pt procesoare Z80 cand aveam 7 sau 8 ani.

Tatal meu este inginer electronist, nu era programator, dar m-a incurajat sa invat singur programare. Asadar am fost autodidact, am invatat sa programez citind singur carti.

Am inteles ca pe la 16 ani ati imbinat pasiunea pentru calculatoare cu cea pentru business: vindeati deja propriile softuri. Va amintiti de cum v-ati creat prima afacere?

In timpul liceului am inceput sa am o abordare mai comerciala asupra programelor pe care le scriam. Am incetat a mai scrie jocuri si am trecut la utilitare software (de securitate), pe care am invatat sa le vand online.

Incepusera sa apara servicii online de procesare a cardurilor, care au deschis foarte multe oportunitati unor creatori de software independenti ca mine, din intreaga lume.

La 25 de ani, si atunci, si acum, tinerii calatoresc sau dau banii pe distractie. Dumneavoastra ati investit in imobiliare. Sa fie asta cheia succesului: sa te apuci cat mai devreme de afaceri, indiferent ce faci sau in ce investesti?

Cheia succesului nu tine de varsta, nici de activitate. Eu doar am identificat o oportunitate, la momentul ideal. Fie ca e vorba de vanzari online de software, sau de investitii imobiliare, totul tine de "timing".

Si pe langa asta, pentru a avea succes trebuie sa oferi calitate. Daca faci un lucru din pasiune, vei face intotdeauna acel pas in plus pe care altii nu il fac, dar pe care clientii il apreciaza.

La 27 de ani va retrageati deja din afacerile pe care le detineati. De ce ati luat aceasta decizie?

Dupa 10 ani de munca intensa simteam nevoia de o pauza si o re-evaluare a prioritatilor in viata. Nu m-am retras insa.

Am luat doar decizia de a nu mai fi asa de implicat la nivel executiv in afaceri. Dar nu poti spune despre un antrenor, care nu mai alearga cu echipa pe teren, ca nu e implicat in meci.

E la fel de conectat cu ceea ce se intampla in teren si chiar are o vedere de ansamblu mai buna.

Obisnuiti sa investiti intr-un startup pentru ca intuitia va spune ca are potential sau "credeti" doar in potentialul pe care il arata cifrele?

Sunt multe aspecte care le analizez la un start-up: produsul, echipa, piata. Nu ma bazez pe intuitie, ci pe o analiza atenta. Am propriile criterii, care posibil sa fie legate de propria experienta de business si, desigur, daca pot confirma si anumite cifre, cu atat mai bine, dar nu e obligatoriu.

Ce trebuie sa aiba/sa faca un antreprenor in domeniul tehnologiei ca sa va castige sustinerea?

Caut in primul rand echipe complete. Asta inseamna ca trebuie sa fie cel putin doi fondatori si macar unul cu abilitati mai orientate spre business decat spre inginerie.

Imi plac oamenii modesti si deschisi la noutati, dar vizionari. Produsul este insa cel mai important.

As vrea sa vad cel putin un prototip. In momentul de fata interesul meu este extrem de nisat, inspre unelte software de tip SaaS sau inspre proiecte care interactioneaza cu lumea fizica (IoT sau robotica).

Credeti ca Romania poate dezvolta startup-uri pentru Silicon Valley?

Cred ca startup-urile romanesti care ajung in Silicon Valley au depasit de mult stadiul de startup si deja le putem numi companii mature.

Ce v-a impiedicat pe dumneavoastra sa va indreptati spre Silicon Valley?

Nu cred ca un startup romanesc poate patrunde in Silicon Valley doar pentru ca vrea. Ai nevoie de capital si networking, pe care nu prea ai cum sa ti le faci de-aici, iar daca mergi acolo ca sa ti le faci, ca sa pregatesti un astfel de startup si lucrezi la asta cativa ani, deja nu mai esti "startup romanesc", esti cat se poate de american.

Pentru anumite businessuri insa, in special cele de tip consumer, e important sa mearga in SUA, fiindca acolo poate gasi mult mai usor finantarea necesara pentru astfel de afaceri de volum.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#Adrian Gheara, #Tech Startups Advisor Investor , #Manageri