Afacerile in agricultura, de viitor. Criza alimentara nu ne va ocoli - Interviu Radu Timis (Cris-Tim)

Duminica, 20 Ianuarie 2013, ora 10:07
6953 citiri
Afacerile in agricultura, de viitor. Criza alimentara nu ne va ocoli - Interviu Radu Timis (Cris-Tim)

Radu Timis, omul de afaceri din spatele Cris-Tim, a investit recent peste 1,5 milioane de euro intr-o ferma de vaci. Recomanda agricultura si tinerilor antreprenori, considerand-o o afacere a viitorului, in contextul crizei alimentare mondiale, care ne pandeste.

Omul de afaceri crede ca succesul unei afaceri in agricultura sta in tehnologizare si modernizare, dar recunoaste ca amortizarea investitiei se face intr-un termen mai lung in acest domeniu.

Asadar, cei 1,5 milioane de euro s-au dus pe tehnologii care sa ofere celor 186 de animale din ferma de vaci de la Boldesti-Scaieni, o calitate a vietii sporita, dar si pentru a reduce cat mai mult cu putinta necesarul de personal pentru ingrijirea animalelor.

Insa mai pe larg, Radu Timis a relatat in cadrul unui interviu acordat Business24:

Ati anuntat o investitie de 1,55 milioane de euro in ferma de la Boldesti-Scaieni. In cat timp estimati ca v-ati putea amortiza investitia?

Cam la trei ani de zile putem sa spunem ca putem sa amortizam acesti bani. Depinde si de evolutia preturilor in piata, de capacitatea de cumparare. Contextul economic conteaza foarte mult. Inainte, business planurile se faceau pe termen mai lung, acum se fac pe un an si apoi se corecteaza mereu.

Deci, nu renuntati la afacerile cu mezeluri?

Nu, in nici un caz. Aceasta este o afacere de nisa, undeva la 4% va fi din business-ul nostru. Noi oricum faceam cultura de cereale, dar pe care o vindeam. Acum, sigur o parte din ce lucram sigur va merge in zona zootehniei si la vaci cu lapte.

Pe ce va bazati in noua afacere? Vi se par mai oportune investitiile in lactate decat cele in mezeluri?

Eu acum 10 ani am cumparat aceasta ferma. Era o ferma de vaci, pe porci, de oi si piscicola si am ramas doar in zona vacii cu lapte. Pescuitul l-am transformat in pescuit sportiv. Am ramas cu partea de vinificatie, care la anul deja ajunge la maturitate dupa trei ani de reconversie. Si cel mai probabil din 201 vom incepe sa producem vin din cele 33 de hectare.

Mereu am investit o parte din profit in aceasta zona. Tot business-ul nostru este in zona de alimentatie. Avem lactate, mezeluri, magazinele de desfacere si vinuri.

Ne puteti povesti mai multe despre tehnologia moderna cu care este dotat grajdul din Prahova?

Grajdul pe care l-am inaugurat este un grajd de 186 de vaci. Este un grajd ultramodern: are o inaltime de 15 metri, lateralele sunt cu plase antivant. In functie de viteza vantului si de temperatura de afara, ele coboara sau se ridica astfel incat vacile vara sunt ca si afara, adica nu le arde soarele si nu stau in iradiatii. Datorita acestei ventilatii aerul este foarte curat si nu se simte incarcatura de gaze. Avem un sistem de racleti automati care se regleaza si elimina deseurile.

Vacile se culca pe saltele din latex, nu sunt stresate. Avantajul acestui grajd este ca lucreaza doar doi muncitori la zona de muls si doar unul singur mai vine cu remorca tehnologica si lasa mancarea. Este un grajd absolut automatizat care in afara de muzica cu vibratii inalte gen Bach are si o luminozitate speciala a becurilor, care sa ii dea senzatia ca este in natura. Deci, lucreaza putini oameni la ingrijitul animalelor, este foarte performant. De asemenea, modul de eliminare a dejectiilor este automat.

Ce ati recomanda unui tanar antreprenor care vrea sa inceapa o investitie in agricultura: cresterea porcilor sau a bovinelor?

Le-ar recomanda afacerile cu vacile de carne pentru ca nu necesita investitii foarte mari. La porci este mai complicat. Trebuie sa ai matca de afara, daca o faci tu este foarte scump, pe cand aici pot incepe cu o vaca, doua trei si poti ajunge in timp la o afacere din care iti poti intretine familia.

Considerati afacerile in agricultura o investitie sigura in 2013

2013 se anunta un an agricol bun, sigur pentru acest an este o investitie inspirata. Totusi trebuie sa tinem cont de faptul ca agricultura este o afacere pe termen lung. O vaca va da lapte peste trei ani de zile. Nu este chiar asa usor. Dar, sigur, tinand cont ca mancarea va fi din ce in ce mai scumpa, criza alimentara nu ne va ocoli, este totusi un viitor.

Dintre toate business-urile putem spune cu siguranta ca agricultura are viitor. Sigur ca da, trebuie facuta integrat, la standarde ridicate de eficienta si productivitatea. Asta inseamna investitii in tehnologie de ultima generatie ca sa ai costuri cat mai mici. Sigur exista si un amortisment care afecteaza. Depinde cat de bine reusesti sa intri in piata cu pretul cu care incepi sa lucrezi.

Ce planuri de investitii mai aveti pentru 2013?

Deocamdata atat. Asteptam si noi sa vedem daca stabilitatea politica si economica vor schimba datele financiare pe care le avem atat noi, cei care producem cat si clientii nostri.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#Radu Timis afaceri, #Timis afaceri lactate, #Timis afaceri Cris Tim, #Radu Timis interviu , #Manageri