Alexandru Pintilie: Un imperiu al asigurarilor, singura mea optiune

Sambata, 15 Martie 2014, ora 00:00
3088 citiri
Alexandru Pintilie: Un imperiu al asigurarilor, singura mea optiune
Foto: Alexandru Pintilie

Alexandru Pintilie isi aduce aminte de primii pasi pe care i-a facut in lumea afacerilor, la 22 de ani, cu firma de asigurari online. Intrarea in mediul de afaceri era sigura sa optiune, pe atunci, iar acum isi propune sa-si creeze propriul imperiu al asigurarilor online din Romania.

A pornit de la zero, in 2006, insa a fost suficient de "credul", spune el. A crezut in el si in ideea sa: vanzarile de polite RCA online trebuiau sa ia amploare si in Romania. Si asa a fost.

In 2014 urmeaza sa-si deschida un lant de francize pentru RCA-ieftin.ro, iar scopul sau pentru viitor este simplu: "un million de clienti zambitori din 2018", spune omul de afaceri Alexandru Pintilie, intr-un interviu acordat Business24.

V-ati creat propria afacere la 22 de ani intr-un domeniu in care putini oameni au avut incredere, vanzarea online de asigurari RCA. Ce v-a determinat sa credeti in potentialul de business al mediului online?

La 22 de ani esti visator si extrem de increzator in fortele proprii, nu stii cum vei face insa stii ca vei face ce trebuie. Asa eram si eu si am inceput sa vand asigurari online pentru ca pur si simplu nu am vazut alta optiune. Si cand nu ai decat o optiune trebuie sa crezi in ea si cand crezi in ea, de regula se intampla ce vrei.

Daca ar fi sa o luati de la capat, ati proceda la fel sau ati schimba ceva? Ati merge tot pe segmentul asigurarilor online?

Daca ar fi sa o iau de la capat as porni in primul rand cu o experienta de sapte ani in care am invatat zi de zi lucruri despre clienti, despre nevoile lor, despre echipa, despre ce ii motiveaza si, poate cel mai important, ce am invatat despre mine.

Am crescut zi de zi alaturi de colegii mei si ne-am fortat reciproc sa fim mai buni pe zi ce trece, cu pasi marunti, insa sa fim mai buni. Nu m-am gandit ce as face daca as lua-o de la capat, pentru ca nu am vazut aceasta optiune.

Singura optiune este sa facem un imperiu sanatos din asigurarile din Romania, benefic atat pentru clienti cat si pentru echipa mea.

Totusi daca as lua-o de la inceput sigur as incerca sa fac tot ce pot sa scot un zambet de la clienti nostri, de fapt asta incercam si aici, sa-i facem sa zambeasca, macar un pic.

Ne puteti face un scurt ghid "How To" pentru cei care si-ar dori acelasi succes ca al dumneavoastra? Cum putem atinge succesul de la zero?

Va suna ca in carti, insa atunci cand am primit informatia nu am judecat-o si la mine a functionat.

1. Trebuie sa stii exact ce vrei, obiectivul final, care apoi sa il tai in bucati mai mici pe perioade de timp, astfel incat obiectul final sa fie ambitios insa tangibil. Oricare ar fi obiectivul trebuie sa fie intr-un domeniu pe care sa-l iubesti.

2. Sa stii "de ce vrei sa faci asta", mai ales in momentele dificile, pentru ca vor fi din plin.

3. Sa joci corect, sa ai principii solide de business si de viata si sa le aplici in toate cazurile.

4. Sa ai capacitatea de a prioritiza si de a duce la bun sfarsit planurile, actiunile.

5. Sa joci in echipa si sa intelegi ca activul cel mai important pentru o firma, dupa clienti, sunt colegii tai.

6. Sa angajezi oameni mai buni ca tine si sa incurajezi acelasi lucru in echipa ta.

7. Sa ai un avocat, un contabil si, mai nou, un specialist in IT.

8. Sa nu te opresti din inovat.

9. Sa fii disciplinat.

10. Sa fii modest.

Dintre toate cel mai mult tin la ultima. E calitatea care te ajuta sa nu te opresti din invatat.

Va considerati un antreprenor-vizionar?

La vremea respectiva mai erau cateva magazine care afisau niste tarife de asigurari, insa nu online-ul era focusul lor, prin urmare, nu s-a mai auzit nimic de ele.

Nu am inventat apa calda, am avut o idee, nu era orginala, doar ca nu mai era la noi si am fost destul de credul incat sa trec la treaba.

Zi de zi, mici rezultate au aparut si asa suntem azi aici. Nu sunt un antreprenor vizonar, in cel mai bun caz pot sa fac conexiuni mai rapid, poate.

Ne puteti spune ce a fost mai pregnant, la inceput? Avantajul lipsei de concurenta sau dezavantajul reprezentat de lipsa increderii din partea clientilor?

Am fost primii pentru care online-ul era focusul nostru si de regula, temerarii isi iau sagetile. Am fost si noi priviti cu neincredere de catre clienti.

Imi aduc aminte si acum de clienti care povesteau dupa ani buni cat de convinsi erau ca isi vor lua o "teapa" pe cinste. Era cunoscut pe atunci ca nu toti cei care faceau asigurari erau si seriosi. Mai e valabil si acum, de fapt.

Dar au fost si oameni care ne-au ajutat sa mergem mai departe si sa credem in noi.

Imi aduc aminte de un domn care a comandat online, avea vreo 70 de ani, era pensionar si pentru a-i acorda reducerea trebuia sa ne dea o copie a talonului de pensie. Ne-a intrebat daca e in regula daca ne-o trimita scanata pe email. Atunci ne-am dat seama ca nu e cale de intoracere.

Lipsa concurentei a fost o sabie cu doua taisuri, personal apreciez concurenta, ea ne pastreaza mai agili, mai in forma.

Inteleg ca investitia initiala a fost de 700 de euro. Cat ati investit de-a lungul anilor, in site-ul rca-ieftin.ro?

Cei 700 de euro i-am folosit initial pentru primul sediu. Ca sa crestem increderea voiam sa avem un sediu fizic, sa il punem online sa poata veni oamenii la noi.

Voiam sa trec adresa de acasa, insa era complicat de ajuns, prin urmare infiintarea unui sediu oficial a fost necesar.

Site-ul l-am primit cadou de la un prieten. De atunci, insa, am investit peste doua milioane de euro in promovare si programare.

Dupa cati ani a devenit profitabila afacerea?

Din prima clipa, altfel nu ne-am fi permis, era singura solutie.

Cum arata compania pe care dumneavoastra o conduceti, in 2014, in raport cu primul an de activitate, in 2006?

Am inceput in decembrie 2006, deci pot compara cu ianuarie 2007.

In 2006 am livrat vreo 600 de polite, nu livram in provincie, comenzile veneau pe mail.

Noaptea de revelion 2006 spre 2007 era cat pe ce s-o petrec cu un client in timp ce incerca sa scoata bani de la bancomat sa plateasca polita. Pana la urma am petrecut-o acasa in timp ce curierii au lvirat sau urmau sa livreze sute de polite.

In 2007 eram trei colegi si jumatate! Avusesem primul interviu in tramvai. Mergeam cu tramvaiul cand se strica masina inchiriata.

In 2014 avem un call center de 10 persoane, livram in toata tara, vorbim de comenzi de ordinul miilor.

Ce planuri de business aveti pentru 2014 si mai departe?

In 2014 vrem sa ajungem si mai aproape de clienti prin deschiderea unor francize in cele mai importante orase ale Romaniei, sa aducem servicii suplimentare clientilor si sa creem calea spre un million de clienti zambitori din 2018.

V-a acaparat aceasta afacere? Cat timp liber va ramane la dispozitie?

Da, entuziasmul era si este la cote mari. Insa acum vreo trei ani am inteles ca trebuie sa imi dozez eforturile, sa muncesc mai inteligent si sa lupt mai mult pentru termen lung, ceea ce cateodata poate insemna mai putin pe termen scurt.

Cum alegeti sa va relaxati in acest timp?

Cateodata ma intreb ce fac mai mult: sport sau afaceri?

Glumesc. Am facut mult sport in toti acesti ani, de fapt cred ca nu as fi putut alfel, nu pentru asa vreau ci pentru ca organismul imi cere.

Ma relazez alergand, mergand cu bicicleta, in special primavara si toamna merg chiar la intlaniri cu bicicleta, schiez si recunosc, sunt un calator.

Ce pasiuni aveti? Cat investiti in aceste pasiuni?

Imi place sa pilotez. Imi place sa zbor. Cand aud un avion ma uit la cer, mirat, de fiecare data. Ma gandesc: "ce minune a tehnicii". Cat de extraordinari sunt oamenii. Nu avem aripi si totusi zburam.

Am inceput cursurile si urmeaza sa-mi iau licenta. Si mai nou dansez. Foarte revigorant!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#imperiu asigurari online, #RCA ieftin, #Alexandru Pintilie RCA ieftin , #Manageri