Antreprenor IT: Avem nevoie de solutii din Romania, pentru Romania

Sambata, 06 Decembrie 2014, ora 00:00
6721 citiri
Antreprenor IT: Avem nevoie de solutii din Romania, pentru Romania
Foto: Adrian Barcutean (Arhiva personala)

Adrian Barcutean detine, la doar 36 de ani, peopriul business in IT ce implineste deja zece ani de activitate. Impreuna cu echipa sa a creat solutii de business extrem de apreciate de companiile straine, iar unul din obiectivele sale pentru 2015 este sa implementeze ideea "Solutii IT din Romania, pentru Romania".

"Ar fi util si daca statul roman ar face un set de strategii in directia aceasta. Momentan primim infinit mai mult suport de la companiile americane ca sa ii reprezentam in Romania, UE sau tari din afara UE cum ar fi Turcia.

Astfel ca momentan suntem la pasul in care 'Solutiile IT din Romania' sunt mult mai apreciate in alte tari decat in Romania si cred ca trebuie sa facem cu totii un efort sa implementam aceasta idee: 'Solutii IT din Romania, pentru Romania'", explica tanarul antreprenor pentru Business24.

De asemenea, spera ca urmatorul an sa aduca "mai multa normalitate pe piata in zona achizitiilor publice".

"Uneori ma intreb de ce statul roman prefera sa achizitioneze produse ale companiilor din extern in loc sa stimuleze IT-ul romanesc - atunci cand exista produse similare si competitive dezvoltate in Romania?", spune fondatorul Infrasoft.

"Principalul argument care m-a determinat sa fondez propria companie a fost acela ca in firmele in care am lucrat nu am putut intotdeauna sa imi pun in practica propriile idei si propriul mod de lucru", isi incepe acesta povestea afacerii.

Cum ati decis sa creati acesta companie?

Dupa aproximativ zece ani de lucru in industria IT - incepand cu ajutor programator, trecand prin etapele de programator, team leader, project manager si account manager - inclusiv la marii jucatori de pe piata IT din Romania, am decis in 2004 sa fondez propria companie. Principalul argument care m-a determinat sa fondez propria companie a fost acela ca in firmele in care am lucrat nu am putut intotdeauna sa imi pun in practica propriile idei si propriul mod de lucru, principii pe care acum incerc sa le transmit produselor pe care le elaboram si serviciilor pe care le livram.

Infrasoft, la inceputurile sale, din 2004 pana in 2008 a livrat servicii de consultanta, programare si management de proiect. Incepand cu 2008 am inceput sa lucram la propriul brand - platforma Documenta - care include solutii de business pentru Managementul Documentelor, Managementul Flotelor Auto - inclusiv un domeniu pe care inca nu se pune accent suficient in Romania: Drivers Behavior - analiza comportamentului soferilor in trafic.

Gama Documenta este intregita de Documenta ERP - solutie completa de gestiunea a resurselor unei organizatii: aprovizionare, vanzari, gestiune - stocuri, contractare, facturare, contabilitate, financiar, resurse umane, productie - inclusiv un modul dedicat productie de unicate prin retete complexe de fabricatie.

.

Dupa cum cred ca se stie - in general - afecerile in IT sunt pornite cu pasiune si multa multa munca. Asadar investitiile initiale se pot numara in principal in cateva sute de weekenduri si nopti de lucru cu pasiune pentru idei si proiecte. In rest vorbim de un laptop, o conexiune la internet si cativa prieteni.

Ce impedimente ati intalnit in toti acesti ani de business?

Cred ca inceputul - primii 2-3 ani - a fost mai usor decat continuarea. Pricipalele provocari au aparut in momentul incare am inceput sa ne creem propriul brand de produse - platforma Documenta. Daca pe zona de servicii am gasit destul de repede clienti la preturi competitive - avand o experienta, CV si cateva realizari atat personale cat si ca echipa in proiecte software de nivel / importanta nationala, pe zona de produs lucrurile au stat fost destul de complicat.

Dezvoltam software pe platforme competitive, pe tehnologii de ultima ora la nivel mondial - si ma refer aici la JAVA si ORACLE. Asadar, costurile de dezvoltare si costurile cu resursele umane au fost si sunt unele semnificative.

In timp, prin optimizarea proceselor de implementare si diminuarea costurilor de dezvoltare - platforma fiind acum una matura si care nu mai necesita costuri mari de dezvoltare, ci doar de intretinere, actualizare (de tipul verisune mobile, web services etc) am reusit sa ducem platforma intr-o zona de rentabilitate financiara.

Infrasoft detine si brandul Documenta. Ne puteti spune cate ceva si despre el? (ideile din spatele sau, momentul in care ati decis ca este nevoie de un astfel de brand pe piata romaneasca.. etc)

Dupa multiple experiente ca si implementatori de produse software - branduri internationale (gen OCS, SAP, ORACLE) am constatat ca atunci cand clientii solicita functionalitati speciale pentru businessul lor - suntem intr-o reala dificultate.

De obicei nu se poate discuta cu producatorul pentru o rezolutie directa si rapida pentru o modificare sau adaugare oricat de mica a produsului standard, iar in cazul in care se poate sau apelezi la localizari si particularizari - costurile sunt foarte mari chiar daca modificarile sau adaugarile de functionalitati sunt mici. Astfel am decis sa pastram bunele practici, know-how-ul si tehnologia de top (ORACLE si JAVA), dar sa dezvoltam noi o platforma pe care sa o o putem adapta si extinde oricand la nevoile speciale de business ale clientilor nostri. Asa a aparut platforma Documenta.

Ne apropiem de sfarsitul anului 2014. Ce cifra de afaceri estimati pentru acest an?

Pentru acest an aproximam o cifra de afaceri de un milion de euro.

Ce planuri de business aveti pentru anul 2015?

Pentru 2015 avem doi vectori importanti in planul nostru de afaceri:

Primul ar fi sa devenim mai vizibili / prezenti pe piata romaneasca. Pana in prezent ne-am concentrat pe proiecte externe din Statele Unite si pe proiecte interne cu clienti mari si foarte mari din Romania gen PETROM, METROREX, Sisteme informatice de nivel national.

In acelasi timp am fost si suntem perfect constienti ca pentru a adresa un numar foarte mare de clienti la un nivel de calitate corespunzator - a tebuit sa ne organizam infrastructura si sistemele interne de implementare, asistenta si suport tehnic pentru clientii. Am realizat aceste lucruri astfel ca acum suntem perfect pregatiti pentru acest pas.

Un al doilea vector consta in adresarea pietei din tarile UE si Turcia cu produsele din gama Documenta plus un produs dezvoltat impreuna cu partenerul nostru din SUA - inthinc - lider mondial in zona de Drivers Behavior si Fleet Management

Ce sperati sa aduca urmatorul an pentru mediul de afaceri si pentru sectorul IT in mod special?

Sper ca urmatorul an sa aduca mai multa normalitate pe piata in zona achizitiilor publice. Uneori ma intreb de ce statul roman prefera sa achizitioneze produse ale companiilor din extern in loc sa stimuleze IT-ul romanesc - atunci cand exista produse similare si competitive dezvoltate in Romania?

Zona privata este in regula - dupa cum stiti creste numarul de investitii in IT&C, creste constant numarul de sucursale sau angajati ai companiilor multinationale si ai liderilor mondiali in IT&C - in Romania. Este adevarat ca acest fapt pune presiune pe companiile locale pentru ca angajatii au foarte multe optiuni insa suntem pregatiti sa le facem fata atat prin prisma tehnlogiilor de top utilizate - atractive pentru specialistii IT - cat si celorlalte componente motivationale: financiare si alte beneficii.

Ce parere aveti despre afirmatia "cele mai bune solutii IT pentru Romania vin din Romania"?

Sustin total aceasta idee. Avem specialisti IT recunoscuti la nivel mondial. Google, Microsoft, ORACLE si alti lideri IT de nivel global angajeaza si recruteaza constant specialisti de la noi.

Avem consultanti si know-how de business de nivel mondial. De ce sa nu le punem cap la cap si sa beneficiem si de locatia noastra fizica apropiata de clientii companii si institutii romanesti, de costurile mai reduse si de lipsa barierelor lingvistice?

Ar fi util si daca statul roman ar face un set de strategii in directia aceasta. Momentan primim infinit mai mult suport de la companiile americane ca sa ii reprezentam in Romania, UE sau tari din afara UE cum ar fi Turcia. Astfel ca momentan suntem la pasul in care "Solutiile IT din Romania" sunt mult mai apreciate in alte tari decat in Romania si cred ca trebuie sa facem cu totii un efort sa implementam aceasta idee: Solutii IT din Romania, pentru Romania.

Ce solutii IT ati propus dumneavoastra pentru Romania?

Pentru organizatiile private si publice din Romania INFRASOFT propune platforma Documenta care contine:

Documenta DMS - solutie completa de management documente, arhivare, indexare, registratura electronica, management integrat al proceselor de business din cadrul organizatiilor - incepand cu "banalele" cereri de concediu si terminnd cu procese de business complexe de la ofertare, contractare, aprovizionare, elaborarea documentelor interne si externe din sabloane de documente, managementul relatiei cu clientii, resurse umane, aprovizionare, vanzari, logistica. Avanad in vedere specificul solutiei - lucrul organizat cu documente - ne integram cu aplicatiile din suita Microsoft Office (Word, Excel, Powerpoint), Open Office si aplicatiile de tip email (Outlook, Exchange, Lotus Notes).

Documenta ERP - sistem ERP complet cu modulele: Aprovizionare, Vanzari, Contabilitate, Facturare, Gestiune, Resurse Umane, Financiar, Productie de serie, Productie de unicate, Stocuri, Busines Inteligence si Raportare catre top si middle management.

Fleet Management & Drivers Behavior - sistem complet de management flote auto, conducatori auto, si a operatiunilor care implica vehicule si utilaje, inclusiv analiza comportamentului soferilor in trafic. Pe aceasta zona doresc sa aduc un cuvant de respect si apreciere pentru buna colaborare care o avem in tara cu grupul OMV-PETROM, pentru profesionalismul si modul in care se lucreaza in aceasta companie. In afara tarii, impreuna cu partenerul nostru american, deservim clienti importanti ca Schumberger, Shell, Chevron, BP, Nestle, American Pest, Cintas. Pentru anul viitor ne propunem o promovare sustinuta si demararea implementarilor acestei solutii in tarile din Uniunea Europeana si Turcia.

Sunteti pasionat de IT? De ce ati ales aceasta cale in cariera?

Am descoperit primele notiuni undeva in clasa a sasea, in manualul de matematica. De acolo a pornit pasiunea mea pentru Informatica, urmand apoi si studiile in domeniu: liceu de informatica si facultatea de Cibernetica in cadrul ASE Bucuresti, sectia de Informatica Economica.

M-am angajat in IT incepand cu anul 2 de facultate astfel ca pana la terminarea facultatii aveam deja o buna experienta practica atat in tehnologii ca ORACLE, Java, Microsoft si in rezolvarea unor probleme de business complexe la clienti mari si foarte mari.

Deoarece am avut un mare avantaj rezultat din aceasta experienta practica pe parcursul facultatii incercam sa dam acum aceleasi sanse studentilor atat prin angajare cat si prin programele de internship pe care INFRASOFT la are in derulare cu mai multe institutii de invatamant superior din domeniu.

Ce alte pasiuni aveti?

Cu alte pasiuni este destul de greu, pasiunea pentru IT, compania si familia ocupandu-mi 150% din timp. Spun asta deoarece domeniul IT este unul dinamic, in fiecare zi apar lucrurii noi si interesante. Periodic imi fac insa timp si pentru celalate pasiuni unde as as aminti: calatoriile - atat in tara unde avem atatea locuri extraordinare de descoperit, cat si in afara Romaniei, tenis de camp, golf, pescuit.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#Adrian Barcutean Infrasoft, #business IT, #solutii IT romanesti , #Manageri