Antreprenoriatul, un mod de viata? - interviu Peter Barta

Sambata, 17 Martie 2012, ora 00:00
4525 citiri
Antreprenoriatul, un mod de viata? - interviu Peter Barta

Peter Barta, unul dintre fondatorii VentureConnect, vorbeste despre reteta succesului, despre ce trebuie sa faci la inceput de drum in afaceri, dar si despre evenimentele care au alcatuit lectia de viata pentru un antreprenor extrem de apreciat in lumea business.

Perseverenta, cunostintele de business, abilitatea de a te face placut, perspicacitatea in afaceri si nu in ultimul rand un acut simt al inovatiei sunt elementele care, alaturi de abilitatea de a face lucrurile se intample, te vor ajuta sa fii un om de afaceri de succes, spune Peter Barta.

UberVu, Brainient, Summify sunt companiile care au demonstrat ca romanii au abilitatile necesare pentru a fi buni antreprenori, a declarat Peter Barta, intr-un interviu acordat Business24.

Obisnuiti sa va descrieti o persoana cu o atitudine "gata de actiune". Este cumva aceasta reteta succesului in antreprenoriat: abilitatea de a face lucrurile sa se intample?

Cu siguranta. Pentru mine si colegii mei antreprenoriatul este un mod de viata. Din experienta mea de pana acum, atat in calitate de antreprenor, mentor si manager am deprins cateva invataminte care nu dau gres.

Consider ca antreprenorii trebuie sa gaseasca oportunitati chiar si in momente in care situtia pare putin incurajatoare sau chiar sa si le creeze.

Sunt sigur ca sunt si alte persoane care militeaza pentru acest lucru, dar in general, noi avem tendinta de a vedea partea goala a paharului in locul celei pline. Si fix aceasta atitudine negativa si putin incurajatoare ne da inapoi.

Nu cred ca este important daca dezvolti un produs in Romania, in masura in care acesta este bun cu siguranta va fi remarcat de cine trebuie si in timp internationalizat.

Mai mult, cred ca daca un antreprenor vine la mine si la colegii mei din cadrul boardului VentureConnect si prezinta un business plan coerent si bine inchegat, garantez ca are toate sansele sa fie remarcat si ghidat spre o mai buna dezvoltare.

M-ati intrebat care este reteta reusitei in afaceri. Abilitatea de a face lucrurile sa se intample este cu siguranta un ingredient. Cred insa ca este nevoie de mult mai mult: perseverenta, cunostinte de business, abilitatea de a te face placut, perspicacitatea in afaceri si in relatiile cu colaboratorii si nu in ultimul rand un acut simt al inovatiei.

Au romani abilitatile necesare pentru a fi buni antreprenori?

Cu singurata si am dovedit-o de atatea ori. Sunt multe exemple care sunt de regula prezentate in presa si anume proiectele romanesti cu expunere internationala: UberVu, Brainient, Summify. De atfel, putem realiza cu usurinta profilul unui antreprenor de succes daca analizam atitudinea in afaceri a tinerilor mentionati mai sus.

In general, antreprenorii romani sunt remarcati pentru abilitatile lor in tehnologie si programare si poate mai putin pentru flerul in afaceri. De aceea cred ca sunt multe aspecte pe care le putem imbunatati: de la consiliere si mentorat pana la slefuirea atitudinii in afaceri. Romania nu a conturat inca mediul antreprenorial fara de cusur, dar avem multe plusuri in favoarea noastra.

Ce sfat puteti da unor tineri antreprenori?

Unul cat se poate de clar: sa fie increzatori, sa fie receptivi feedback-ului constructiv, sa fie agili in afaceri si in viata si surprinzator de inovativi prin simplitatea produsului gandit.

Spun asta pentru ca sunt multe proiecte antreprenoriale care, cel putin in ultima perioada, cauta sa dezvolte produse cat mai dinamice si ambitioase, dar care ajung sa nu fie utilizate tocmai din cauza unei interfete greu de folosit.

Dumneavoastra sunteti unul dintre membrii boardului VentureConnect. Ne puteti spune mai multe detalii despre proiect si despre asteptarile pe care le aveti pentru 2012?

Proiectul VentureConnect a inceput in 2010 cand poate tema antreprenoriatului si deschiderea tinerilor pentru zona de business nu era atat de bine conturata sau in voga asa cum este acum.

Conceptul apartine colegilor de la casa de avocatura Biris Goran, din proiect facand parte unii dintre cei mai importanti oameni de afaceri din Romania, precum: Marius Ghenea (Business Angel), Radu Georgescu (Presedinte GECAD Group), Orlando Nicoara (General Manager Mediafax Group si antreprenor on-line), Dragos Roua (antreprenor on-line) si cu mine.

VentureConnect este unul dintre cele mai importante evenimente romanesti de pitching si networking dedicat antreprenorilor, care pentru ultimele editii a primit nu doar proiecte romanesti, dar si antreprenori din Bulgaria, Macedonia, Republica Ceha, Ungaria si Marea Britanie.

Astfel, de doua ori pe an, aducem intre 12 si 15 proiecte promotatoare care isi prezinta cat mai structurat afacearea in fata a peste 30-40 de investitori din Romania si Europa de Sud-Est. In 2011 s-a realizat o prima infuzie de capital in valoare de 500.000 - pentru proiectul Tjobs.ro - unde si Fundatia Post-Privatizare a actionat in calitate de investitor.

Recent am lansat Fundatia VentureConnect tocmai pentru a ne asigura de buna desfasurare a proiectelor propuse pentru anul acesta: Venture Mentoring - o serie de intalniri lunare dedicate mentoratului in afaceri si o comunitate de business-angels din Romania: AngelInvestors.ro. Urmatoarea intalnire este programata pentru 31 mai 2012.

Cred cu tarie ca astfel de initiative: VentureConnect, School for Startups sau Business Mentoring Program sunt necesare pentru buna dezvoltare a comunitatii antreprenoriale romanesti: de la studiu activ in pornirea si conducerea unei afaceri de succes pana la posibilitati de finantare, networking si feedback aplicat nevoilor lor imediate.

Haideti sa privim lucrurile si dintr-o alta pespectiva. Cu siguranta nu aveti mult timp liber la dispozitie, dar ce va face placere sa faceti in afara de activitatea dumneavoastra in cadrul Fundatiei Post Privatizare si a VentureConnect?

Multumesc pentru aceasta intrebare, de regula sunt obisnuit sa raspund numai la intrebari legate de mediul de afaceri. (n.r spune Peter zambind).

Sunt un om care a invatat sa faca fata unor problemele extrem de grele si diverse, de la invingerea cancerului pana la un exit de succes dupa doua proiecte antreprenoriale ce nu s-au bucurat de o mare reusita.

Imi place sa traiesc cat mai sanatos si in mediul personal si in business si cred ca rezultatele se vad - Fundatia Post Privatizare este o echipa tanara si dinamica ce dezvolta proiecte care imbunatatesc considerabil mediul antreprenorial de la noi, alaturi de implicarea mea in VentureConnect - initiativa ce vine ca raspuns direct la nevoia antreprenorilor de recunoastere in fata investitorilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#Peter Barta antreprenoriat, #VentureConnect Romania, #succes afaceri Peter Barta, #Peter Barta timp liber , #Manageri