Bogdan Dobrica, despre vise si idei in stilul Donald Trump

Sambata, 22 Februarie 2014, ora 00:00
3941 citiri
Bogdan Dobrica, despre vise si idei in stilul Donald Trump

Bogdan Dobrica renuntat la pozitia de management intr-o corporatie pentru cea de manager intr-o companie privata. Decizia vine dupa un an de analize si calcule detaliate, dar si dupa ce si-a demonstrat ca are toate aptitudinile necesare de a creste un business, spune omul de afaceri.

Dupa ce a facut parte din boardul de management al Softwin, Accor, Star Storage si Entersoft Romania, Bogdan s-a alaturat actionariatului Wise Software, membra a Wise Group, in 2014.

A facut aceasta miscare intr-un moment in care s-a simtit "inzestrat cu tot know-how-ul necesar pentru a pune in valoare idei, vise, viziuni, valori si structuri", sustine Bogdan Dobrica, iar flerul sau pentru vanzari vine ca un bonus care-i asigura un start pozitiv in lumea afacerilor.

Mai mult, are un hobby extrem de util oricarui antreprenor: ii place sa testeze idei pe care apoi sa le puna in practica.

"Nu am un model (de om de afaceri - n.red.) dar apreciez foarte mult atitudinea lui Donald Trump (...), perseverenta si spiritul sau critic dar si al umorului. Imi place ca este extrem de dedicat familiei si determinat in tot ceea ce intreprinde", explica anterprenorul, intr-un interviu acordat Business24.

Ati decis, in 2014, sa iesiti pentru prima data din zona corporate pentru a trece in zona privata. Spuneti-ne cate ceva despre aceasta miscare. A fost schimbarea pe care o doreati pentu acest an?

Da este o decizie materializata in 2014, dar a fost analizata, gandita si proiectata cu aproape un an in urma. Aceasta trecere s-a produs in urma provocarilor delicate ce tin de criza economica mondiala, criza pe care a resimtit-o aproape fiecare segment de activitate inclusiv sectorul IT.

Cu toate acestea, am reusit sa mentinem business-ul la un nivel crescand. Am lasat o corporatie cu o crestere in 2013 de aproape 80%, iar meritul nu este numai al meu, ci al intregii echipe cu care am colaborat.

Aceasta miscare cum spuneti dumneavoastra, sau decizie, s-a produs din trei motive. Primul este dat de provocarea de a creste o companie proprie in acelasi ritm. Al doilea si al treilea sunt oarecum legate de anumite constrangeri ce tin de business-ul specific al fiecarei corporatii. Aici vorbesc din prisma clientilor pentru a le acoperi nevoile atat din punct de vedere al specificului de activitate, dar si din perspectiva bugetelor acestora.

De ce nu s-a petrecut pana acum?

Este simplu, am dorit sa fac acest pas in momentul in care ma simt inzestrat cu tot know-how-ul necesar pentru a pune in valoare idei, vise, viziuni, valori si structuri.

Am vrut sa-mi demonstrez ca pot creste o corporatie, am vrut sa ma lamuresc ca pot performa intr-o structura. Am dorit sa fiu sigur ca voi avea acelasi trend si in zona private.

Acum sunteti parte din actionariatul Wise Software. De ce ati ales aceasta echipa?

Decizia de a face parte din Wise Group este data tocmai de acele constrangeri de business in a oferi clientilor solutiile potrivite si la buget intelept.

Profilul principal Wise Group este axat pe servicii financiare, finantare si consultanta pe fonduri europene. Consider cel mai bun context in a livra clientilor solutii complexe la cheie venite din partea aceleasi corporatii si nu intermediate sau subcontractate.

Ce model va inspira, cand vine vorba de decizii de business?

Sincer, nu pot sa spun ca urmez un anumit model. Faptul ca luam in permanenta, in fiecare zi decizii, mai mult sau mai putin constient, ma determina sa cred ca imi urmez propriul model si anume acela care tine de demnitate, onestitate si respect in orice situatie.

Sunt sigur ca voi urma acelasi model in business. Nu am un model dar apreciez foarte mult atitudinea lui Donald Trump si anume dedicarea, perseverenta si spiritul sau critic dar si al umorului. Imi place ca este extrem de dedicat familiei si determinat in tot ceea ce intreprinde.

Sunteti, la baza, un om de vanzari. Cat de importanta credeti ca este aceasta calitate pentru succesul in afaceri?

Da asa este. Mai repede decat calitate consider ca este o deprindere ce tine si de natura si caracterul fiecaruia. Important este ce inconjoara aceasta deprindere si aici vorbim de know-how, modele si decizii de business, asa cum ati sugerat. In acest tot, deprinderea in vanzari este cheia de succes a oricarei corporatii.

Ce planuri aveti pentru compania dumneavoastra, in 2014?

Principalul obiectiv pe 2014 este sa validam solutiile noastre catre o piata studiata cu atentie aproape trei ani, si un model de solutii studiat cu atentie de peste 7 ani, sa croim proiecte viabile cu aceeasi rata de success de 100% ca cele din Wise Group.

Sunteti pregatit sa va confruntati cu un dezechilibru la capitolul work-life balance?

Timpul avut la dispozitie in luarea acestei decizii mi-a permis sa ma consult cu prieteni dragi mie si care m-au sfatuit si pregatit pentru a face fata acestei noi provocari si doresc sa le multumesc pe aceasta cale.

Cum alegeti sa va relaxati?

Timpul de relaxare deja il simt din ce in ce mai mult cum se ingusteaza, dar prefer sa le imbin pentru a compensa, ca de exemplu in fiecare dimineata alerg patru kilometri ascultand muzica cu castile in urechi. Seara nu pot sa adorm fara sa citesc 30 de minute o carte. Parti din weekend-uri le petrec cu cei dragi mie. Sunt cei care ma determina sa urc treapta cu treapta.

Ce pasiuni aveti?

Imi place mult sa fac sport, alerg aproape zilnic, iarna ador schiul, calatoriile si, ceva ce nu v-am spus, sunt o persoana tehnica foarte buna in domeniul meu, nu numai in vanzari.

Sunt cunostinte castigate studiind singur ca si hobby. Imi place sa testez idei, proiecte, dupa care sa le pun in practica.

Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
#Bogdan Dobrica Wise Software, #idei afaceri Bogdan Dobrica , #Manageri