Calin Dragan, manager de top in Japonia: A ramane sa lucrezi in tara nu tine de patriotism

Duminica, 02 Noiembrie 2014, ora 09:00
3073 citiri
Calin Dragan, manager de top in Japonia: A ramane sa lucrezi in tara nu tine de patriotism
Foto: Hongkiat

Timisoreanul Calin Dragan nu stia ce cariera vrea la terminarea scolii, dar acum, la 48 de ani, este unul din managerii de top din Japonia, conducand filiala uneia din cele mai importante companii din lume. Mandru de originile sale banatene, spune ca a ramane sa lucrezi in tara nu tine de patriotism.

Calin Dragan, acum in varsta de 48 de ani, a urmat cursurile Colegiului National Banatean din Timisoara, iar cand a terminat liceul nu a fost foarte sigur ce cariera va urma. A fost sfatuit de profesorii sai sa se indrepte spre Facultatea de Constructii, pentru ca "se intra usor". Nu a fost sa fie, insa.

"Am auzit ca se intra usor la Facultatea de Constructii si mi-am zis ca voi fi un inginer constructor de succes, fara niciun efort. Am picat cu brio. Anul urmator, la fel. Intre timp, nu ratam chefurile din oras. Odata, fiind plecat cu masina la un bal al bobocilor, cand m-am intors acasa am observat toate luminile aprinse. Tatal meu mi-a spus: 'Noi nu mai tinem un derbedeu acasa, vei merge la lucru. Deja ti-am gasit de lucru'. Asa am ajuns pe un santier, tata fiind constructor de meserie. Spargeam betoane. Zilnic, timp de trei luni cat am lucrat pe acel santier, am ridicat steagul alb. Apoi mi-am zis sa merg la Mecanica, dar suna asa dur incat am ales Mecanica Fina, ca sa devin si eu domn", povesteste Calin Dragan, scrie Mediafax.

A ajuns in final la Facultatea de Mecanica Fina a Universitatii Politehnica din Timisoara, fiind un student silitor. Un singur examen i-a dat batai de cap, iar chimia a fost materia cea mai putin iubita, dar a reusit sa isi termine studiile cu brio.

"Mi-s banatan si nu-s modest, ca banatenii nu-s deloc modesti. Am facut jumatate de facultate pe vremea comunistilor, jumatate pe vremea capitalistilor si m-am bucurat de lectiile din sistem", spune el.

Dupa facultate, in anul 1993, i-a "picat in mana" un ziar local cu un anunt - se cautau muncitori la Coca Cola Timisoara. A pornit de jos de tot, s-a angajat mai intai ca supervizor marfa, apoi a avansat.

"La Coca Cola mi-am gasit un job dupa un anunt la ziar. M-am dus ca supervizor de marfa si nu l-am vazut ca pe un job permanent. Acum se implinesc 21 de ani de cand lucrez in companie", spune Dragan.

On vara, desemnat de catre revista Toyo Keyzai managerul anului

In anul 2011, a fost numit pe postul de director de operatiuni - corporate officer and executive director of operations & business transformation - in cadrul sistemului Coca Cola din Japonia. Anul acesta, in vara, a fost desemnat de catre revista Toyo Keyzai managerul anului. Nu implinise inca varsta de 48 de ani, fiind cel mai tanar in acest top.

Este un manager atipic pentru Japonia, tara in care varstnicii nu sunt doar respectati, ci sunt venerati, iar cei mai multi manageri au varste destul de inaintate.

"Un manager tanar in Japonia este o raritate deoarece cultura japoneza este foarte diferita de cea din Europa, dar lumea plange la acelasi lucru, rade la acelasi lucru, reactioneaza cam in acelasi fel la toti stimulii. Sunt foarte tanar, la cei 48 de ani ai mei, ca manager in Japonia, unde nu prea sunt straini, iar managerii care au fost premiati anul acesta au fost cu cel putin zece ani mai mari decat mine", afirma Dragan.

Cat despre cheia succesului, Dragan spune ca nu exista una singura, ci "sunt mai multe chei mici si cifruri" si ca "toate trebuie luate pas cu pas".

Intrebat daca tinerii care termina studiile superioare in Romania ar trebui sau nu sa ramana in tara, el ii sfatuieste pe tineri sa profite de orice oportunitate.

"Eu mi-s timisorean si nu am abdicat de la acest lucru. Faptul ca sunt in Japonia nu ma face mai putin patriot. Faptul ca ramaneti sa lucrati in tara nu tine de patriotism. Forta de munca e un produs. In masura in care puteti sa il vindeti cat mai scump, mergeti sa faceti lucrul acesta. Deci, daca aveti ocazia sa mergeti sa lucrati in strainatate, faceti-o. Prin natura am vazut ca, daca nu simti focul la turul pantalonului, nu te apuci de treaba. Am observat ca oamenii de succes lucreaza programat, ca iau decizii in situatii de criza. Un mixt intre cele doua lucruri este necesar", considera Calin Dragan.

Timisoreanul spune ca viata in Japonia nu este grea si ca face tot posibilul sa revina acasa macar o data la sase saptamani. Este casatorit cu o romanca ce are o afacere, iar atat el, cat si sotia lui pun accentul pe cariera.

Zilnic, face cate o ora sau doua de japoneza cu un profesor, pentru a invata limba, si spune ca, daca cineva ii vorbeste urat in aceasta limba, s-ar putea sa inteleaga macar pe jumatate.

Acum, Dragan conduce compania Coca Cola din Japonia, care are o cifra de afaceri de patru miliarde de euro si 8.000 de angajati, iar daca ar fi nevoit sa se stabileasca intr-o tara anume, pentru totdeauna, cu siguranta ar alege o tara din Europa. Fie Italia, fie Austria.

Sambata, Claudiu Dragan a fost invitatul Universitatii Politehnica din Timisoara, in cadrul proiectului "Cariere de succes", sa le vorbeasca studentilor despre cariera sa si despre cum a ajuns sa fie in topul managerilor din Tara Soarelui Rasare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#roman japonia, #manager japonia , #Manageri