Canepa, o industrie uitata si un loz castigator - Oana Suciu, HempFlax

Marti, 01 Decembrie 2015, ora 00:00
72243 citiri
Canepa, o industrie uitata si un loz castigator - Oana Suciu, HempFlax
Foto: Oana Suciu (Arhiva personala)

Inainte de 1989, Romania se afla in topul statelor care exportau canepa, pe locul 4 la nivel mondial. Dar odata cu Revolutia, si industria de prelucrare a canepii a scazut constant.

Lucrurile par sa se schimbe, insa, odata cu decizia liderului mondial in prelucrarea canepii de a investi 5 milioane de euro in afaceri cu canepa in Romania, in judetul Alba, in luna octombrie a acetui an.

Suprafata cultivata de catre HempFlax in 2015 este de aproximativ 500 de hectare aflate in zona Sebes, Pianu si Petresti, iar investitorii preconizeaza o crestere a suprafetei cu aproximativ 300 de hectare de la an la an. Capacitatea de procesare a fabricii este de patru tone de tulpini pe ora, ceea ce inseamna un target de 5000 de hectare cultivate astfel incat sa se atinga capacitatea maxima a acesteia.

Ce va insemna pentru exporturile romanesti de canepa atingerea capacitatii maxime de productie HempFlax? "In acel moment vom fi probabil cel mai mare procesator si exportator din Europa", spune Oana Suciu, general manager HempFlax Romania, pentru Business24.

Oana este o mare iubitoare de tot ce inseamna bio si natural, iar cariera sa creata in jurul canepii pare sa-i vina ca o manusa: "Sunt vegetariana de 15 ani, traiesc la tara, cultivam rosii si restul legumelor in gradina si incercam sa consumam doar alimente locale si cultivate ecologic", spune managerul, in interviul acordat Business24.

Canepa se pare ca este o materie prima de care antreprenorii din Romania fie au uitat, fie nu au indraznit sa se apropie. Spuneti-ne ce s-a intamplat, de fapt, in Romania dupa '89?

Suprafata cultivata cu canepa in Romania a scazut de la an la an, ajungand la doar cateva hectare in 2000 iar in acelasi timp au fost inchise una cate una topitoriile pentru procesarea tulpinilor de canepa.

Acest declin al industriei este partial explicabil, pe de o parte data fiind trecerea brusca de la cultivarea centralizata, pe terenuri proprietate ale statului, preponderent manuala iar pe de alta parte data fiind nevoia de modernizarea tehnologiei de procesare a vechilor topitorii.

Mai are Romania acelasi potential ca inainte de '89 de a ocupa locul 4 in topul exportatorilor la nivel mondial?

Cu siguranta avem potentialul de a fi primii in Europa, avand in vedere ca avem clima si solul potrivite si procesatori de canepa, atat pentru seminte cat si tulpini, la noi in tara. Este o situatie unica in Europa deocamdata.

Putem spune ca noua fabrica din Alba este primul pas catre acest obiectiv?

Fabrica pentru procesarea tulpinilor este importanta, insa mai important este faptul ca ne asiguram singuri materia prima si suntem primul cultivator de canepa pe suprafete de sute de hectare din tara.

Riscul cel mai mare pentru un procesator este lipsa materiei prime, la fel cum unul dintre cele mai mari avantaje competitive este calitatea produsului finit, care porneste de la materia prima...pe care noi o controlam 100%.

Care sunt planurile dumneavoastra pentru Romania?

Suprafata cultivata de catre HempFlax in 2015 este de aproximativ 500 de hectare aflate in zona Sebes, Pianu si Petresti, iar investitorii preconizeaza o crestere a suprafetei cu aproximativ 300 de hectare de la an la an. Capacitatea de procesare a fabricii este de patru tone de tulpini pe ora, ceea ce inseamna un target de 5000 de hectare cultivate astfel incat sa se atinga capacitatea maxima a acesteia.

Cand estimati ca se va atinge aceasta capacitate maxima?

Depinde de interesul altor cultivatori din zona de a include canepa in planul lor de culturi, aceasta perioada poate varia intre 5-10 ani.

Ce va insemna pentru exporturile romanesti de canepa atingerea capacitatii maxime de productie HempFlax?

In acel moment vom fi probabil cel mai mare procesator si exportator din Europa

Compania are ca obiectiv de asemenea stabilirea contractelor de cultivare cu fermierii din Romania. Spuneti-ne mai multe si despre aceste planuri.

In momentul de fata asiguram achizitionarea intregii recolte de tulpini. In functie de suprafata cultivata si distanta fata de Sebes putem oferi si servicii de recoltare

Faptul ca HempFlax, lider mondial in prelucrarea canepii, a investit 5 milioane de euro in afaceri cu canepa in Romania nu poate fi o decizie la intamplare. Ce i-a facut pe olandezi sa-si aminteasca de Romania?

Decizia HempFlax de a veni in Romania are la baza in primul rand traditia noastra in cultivarea canepii inainte de '89, faptul ca solul si clima sunt potrivite pentru cultura de canepa.

Locatia in judetul Alba a fost aleasa datorita posibilitatii de a accesa suprafete de teren destul de mari pentru a justifica inceperea investitiei in procesarea tulpinilor recoltate.

Dumneavoastra ati fost anterior timp de noua ani managing partner al Canah International, un procesator de seminte de canepa de pe plan local. Ce v-a determinat sa va alaturati echipei HempFlax?

Sunt mai multi factori care, impreuna, au determinat schimbarea: posibilitatea de a invata si experimenta celelalte aspecte ale acestei plante minune pe care nu le cunosteam inca i.e. cultivarea si procesarea tulpinilor, sansa de a 'creste' un nou proiect de la zero si a-l duce la capacitatea maxima impreuna cu o echipa tanara si foarte pasionata de ceea ce face si, poate cel mai important, apropierea de casa in judetul Sibiu si dorinta de a avea o familie si un 'acasa' versus naveta constanta de sute de km si 5 zile pe saptamana petrecute la hotel.

Aveti, asadar, o intreaga cariera dedicata aceste plante extrem de versatila si ce poate fi cultivata fara elemente chimice. Ce v-a atras catre acest domeniu? Cum ati descoperit dumneavoastra potentialul sau?

Am intrat in acest domeniu intamplator, fiind in momentul potrivit la locul potrivit si primind increderea unui atreprenor experimentat care a crezut in potentialul meu.

La inceput nu am crezut in canepa ci mai mult in calitatile de vizionari ale asociatilor mei.

Am ajuns insa destul de repede sa iubesc aceasta planta minune, care ma surprinde constant. Utilizarile canepii sunt multiple si in fiecare an apar studii noi sau tehnologii de procesare inovatoare care adauga un nou capitol la lista noastra de proiecte de cercetare dezvoltare.

Pe partea de cultivare trebuie sa citez un coleg cu exprienta, pentru ca este cea mai sugestiva comparatie 'canepa este ca femeile, le iubesti enorm insa nu le vei intelege complet niciodata'.

Sunteti o adepta a trendului bio ce ia amploare si in Romania?

Sunt vegetariana de 15 ani, traiesc la tara, cultivam rosii si restul legumelor in gradina si incercam sa consumam doar alimente locale si cultivate ecologic. Acestea fiind spuse, cred ca da.

Ce pasiuni aveti?

Sportul si calatoriile.

Cum alegeti sa va petreceti timpul liber?

Intotdeauna cu familia si cat se poate de des afara, in natura. Fie descoperim tara noastra frumoasa pe biciclete, fie calatorim in zone indepartate pentru culturi, arome si mirosuri noi.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#fabrica canepa Romania, #HempFlax Romania canepa, #Oana Suciu HempFlax , #Manageri