Cele mai profitabile companii din Romania sunt in Bucuresti si au castiguri de 5,5 miliarde de euro

Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 11:18
3484 citiri
Cele mai profitabile companii din Romania sunt in Bucuresti si au castiguri de 5,5 miliarde de euro

Municipiul Bucuresti si judetul Ilfov detin mai mult de jumatate (58%) din totalul companiilor profitabile din Romania, in functie de EBITDA (castiguri inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare - n. red.), conform rezultatelor studiului "True Leaders", prezentate miercuri de Alexandra Predeanu, country manager ICAP Romania.

"Top 500 cele mai profitabile companii din Romania, in functie de EBITDA, la decembrie 2016. Profitabilitatea Top 500 era aceeasi in decembrie 2016 fata de anul anterior. Industria telecom se afla pe primul loc in 2016, la fel ca si in anul anterior, aceasta fiind urmata de industria extractiei petrolului si de cea de retail.

Cele mai profitabile companii din Romania, in functie de EBITDA, se afla in Bucuresti, cu un total de 5,492 miliarde de euro, iar, alaturi de judetul Ilfov, detine 58% din totalul afacerilor in functie de aceste indicator.

Pe locurile urmatoare se claseaza judetele Timis, Arges, Prahova si Cluj", a mentionat Predeanu, intr-o conferinta de specialitate.

Din perspectiva riscului, 76% dintre companiile care activeaza in Romania prezinta un risc scazut, dar exista si 8% dintre companii care au risc ridicat de insolventa, incapacitate de plata sau faliment, iar 16% au risc mediu, reiese din cercetarea de specialitate.

In acelasi timp, aproape 60% dintre aceste companii stagneaza in aceeasi zona de risc, adica au o situatie economico-financiara care nici nu se inrautateste, nici nu se imbunatateste.

Conform studiului citat, cele mai profitabile companii din Romania, in 2016, raportat la rezultatul EBITDA, sunt, in ordine: OMV Petrom, Orange Romania, Continental, Kaufland, Automobile Dacia, Dedeman, Vodafone, British Tobaco si RCS&RDS.

"Realizand o selectie din cele 500 de companii din Romania analizate, am ramas cu 143 de companii din Romania ce pot fi considerate ca fiind cele mai sanatoase, cu domeniul telecomunicatiilor pe primul loc, urmat de fabricarea anvelopelor si retail, food si tutun. In acest top, fabricarea berii se afla pe locul 10. De asemenea, in Top 50 al investitiilor straine in Romania, prima pozitie in 2016 revine Continental Automotive Productions SRL, cu o EBITDA de 234,043 milioane de euro", a subliniat reprezentantul ICAP Romania.

In privinta provenientei investitiilor derulate in tara noastra, Germania ramane pe primul loc, cu 36% din totalul EBITDA, urmata de Olanda (16%), Romania (15%) si Regatul Unit al Marii Britanii (8%). In acest context, Bucurestiul si judetul Ilfov detin jumatate din totalul EBITDA la capitolul investitiilor straine, iar Clujul, surprinzator, detine doar 2% din acest total.

Per ansamblu, profitul companiilor prezente in top a scazut, in 2016, cu 1% in comparatie cu anul precedent, se arata in studiul prezentat miercuri.

Studiul ICAP Romania a fost realizat pe baza mai multor criterii, primul dintre acestea fiind rezultatul EBIDTA, pe baza datelor financiare existente in decembrie 2016. Din totalul companiilor analizate, au fost excluse entitatile cu actionariat direct majoritar de stat, bancile, institutiile financiar non-bancare si societatile de asigurare.

ICAP Group furnizeaza in Romania servicii de credit risk, un set complet de solutii care ajuta companiile si institutiile financiar-bancare sa identifice potentialul risc comercial si de creditare, precum si sa gestioneze mai bine riscul implicat in tranzactiile comerciale si in relatiile cu clientii organizatiei.

In perioada 31 octombrie - 2 noiembrie are loc la Bucuresti cea de-a patra editie a Foreign Investors Summit, un eveniment B2B dedicat competitivitatii Romaniei, la care sunt asteptati 500 de participanti interesati de noi oportunitati de afaceri, cinci industrii motoare ale cresterii economice a Romaniei, peste 50 de vorbitori si specialisti din diverse domenii de activitate.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#indicator EBITDA, #profit EBITDA , #Manageri