Cine este seful Postei si cum a ajuns el sa ocupe o functie de 6.000 de euro pe luna

Miercuri, 29 Mai 2013, ora 15:54
7288 citiri
Cine este seful Postei si cum a ajuns el sa ocupe o functie de 6.000 de euro pe luna
Ministrul Comunicatiilor, Dan Nica si in plan secund Ion Smeeianu / Sursa foto: hotnews

In fotoliul de lider al Postei Romane trebuia sa fie, de anul trecut, un manager privat, care sa scoata compania din faliment. A fost ales pe criterii "private", Ion Smeeianu, membru PSD, vechi colaborator si subordonat de incredere al ministrului Dan Nica. Business24 a incercat sa afle care sunt motivele care-l recomanda pe Smeeianu sa ocupe o astfel de functie intr-o institutie de interes national, functie remunerata cu 6.000 de euro pe luna.

Ion Smeeianu a preluat conducerea Postei Romane anul trecut, pe 11 mai, dupa ce a fost sef al Autoritatii de Reglementare in Comunicatii (ANCOM) in primul mandat al ministrului de resort, Dan Nica (2000-2004). Acum, dupa opt ani, Smeeianu a fost numit presedinte al Consiliului de Administratie si director general al Postei Romane, sub mandatul aceluiasi ministru al Comunicatiilor, Dan Nica.

Numit de Nica sef la Comunicatii, s-a "legat" de scaun si sub Tariceanu

De-a lungul timpului actuala ANCOM - Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in domeniul Comunicatiilor - a avut mai multe denumiri si a fost chiar centrul unei proceduri de infingement deschisa de Comisia Europeana impotriva Romaniei in ianuarie 2009.

Ion Smeeianu a fost director al autoritatii de reglementare in Comunicatii (fosta ANRC/actuala ANCOM) in primul mandat al actualului ministru al Comunicatiilor Dan Nica, in Guvernul Adrian Nastase, dar a fost demis din functia de presedinte al ANRC, de premierul Tariceanu, in 2005. In locul sau a fost numit Dan Georgescu. Un an mai tarziu, Smeeianu castiga in justitie procesul intentat fostului

premier Tariceanu, pe motivul demiterii abuzive, si trebuia repus in functie.

In iarna lui 2006, insa, o decizie adoptata de Guvern, in prag de sarbatori, a desfiintat ANRC-ul, stabilind infiintarea unei alte autoritati, cu activitate similara, sub denumirea ANRCTI, al carei presedinte a fost numit Dan Georgescu, pana in august 2008, cand a fost demis tot de premierul Tariceanu.

La fel ca Smeeianu si Georgescu l-a dat in judecata pe Tariceanu, a castigat, dar nu a mai ajuns la conducerea ANRCTI, pentru ca Guvernul a dat o Ordonanta de Urgenta de infiintare a unei alte autoritati de reglementare a sectorului telecom (ANC, condusa de Liviu Nistoran), prin restructurarea ANRCTI. Ambele autoritati erau in subordinea Guvernului.

Cum s-a remarcat ca sef la ANCOM, unde a fost numit tot de Nica

Contractele paguboase incheiate in timpul mandalui sau la Posta Romana par a fi un laitmotiv pentru inginerul electronist Ion Smeeianu, care a condus Autoritatea de reglementare in Comunicatii ( ANRC/actuala ANCOM) in primul mandat al actualului ministru al Comunicatiilor.

Achizitia unor terenuri in judetul Brasov sau aprobarea unei chirii exagerate sunt doua dintre cele mai mari probleme sensibile din punct de vedere financiar pentru institutie, aratate cu degetul de parlamentarii PNL.

Ion Smeeianu, care conducea in 2003 ANCOM, a achizitionat mai multe terenuri in judetul Brasov, aflate in proprietatea ANCOM. Referitor la situatia acestor terenuri, Catalin Marinescu, seful ANCOM, spunea in luna aprilie a acestui an, ca se efectueaza "un studiu de fezabilitate pentru a vedea ce destinatie va fi data acestor terenuri".

De asemenea, Smeeianu, memebru in Consiliul de Administratie al ANCOM, a fost de acord cu un nivel al chiriei de aproximativ sapte milioane si jumtate, platit de institutie in trei ani si jumatate. Contractul de chirie a fost incheiat pe 10 ani cu imposibilitatea denuntarii unilaterale timp de 6 ani, precizeaza un raport al Corpului de Control. Banii cei mai multi au fost alocati pentru sediul central al ANCOM, din strada Delea Noua, inchiriat in 2007.

"In conditiile acceptarii prin contract a indexarii anuale, chiria lunara a crescut de la 140.268 euro/luna in anul 2008 la 150.926 euro/luna in anul 2012, deci efortul financiar al ANCOM in anul 2012 este mai mare cu 127.900 euro fata chiria contractata initial, la care se mai adauga si cresterea contravalorii in lei a chiriei prin deprecierea in timp a leului", mentioneaza raportul.

Paravanul legal prin care a fost numit la Posta Romana

Purtatorul de cuvant al Postei Romane, Dan Dumitrescu, declara, in luna martie a acestui an, ca "in cadrul Companiei Nationale Posta Romana S.A. s-au implementat prevederile OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice.

Acesta legea prevede obligatia postarii unui "anunt privind selectia membrilor consiliului de administratie, in doua ziare economice si/sau financiare cu larga raspandire si pe pagina de internet a intreprinderii publice. Acesta trebuie sa includa conditiile ce trebuie intrunite de candidati si criteriile de evaluare a acestora.

Potrivit purtatorului de cuvant de la Posta Romana, anuntul a fost publicat in "Ziarul Financiar" si in "Bursa", iar firma care a gestionat selectia candidatilor pentru Consiliul de Administratie al Postei Romane a fost Gerissen Strategic Solutions SRL. Aceasta a fost infiintata in 2009 si singurele rezultate financiare publicate pe site-ul ministerului de Finante arata o cifra de afaceri 7.869 lei si o pierdere neta de peste 85.000 lei.

Ce-i drept, consultantii nu pot fi trasi la raspundere pentru candidatii pe care i-au pus pe liste, pentru ca decizia finala a managerilor numiti nu le apartine lor, ci AGA, formata din reprezentantii ministerelor in subordinea carora se afla companiile de stat. Nici cei care au luat decizia finala de numire in functie a managerilor "privati" nu pot fi invinuiti, pentru ca si-au facut datoria de a apela la ajutorul expertilor independenti.

Manager politic, Posta in colaps

In momentul in care a preluat conducerea Postei, Smeeianu promitea ca principala sa prioritate este sa aduca institutia pe linia de plutire si sa scape compania de amenintarea insolventei, in conditiile in care aceasta avea, in total, datorii la buget de 210 milioane de lei. Din aceasta suma doar 86 de milioane de lei erau datorii propriu-zis si restul penalitati date de Consiliul Concurentei.

A doua promisiune pe care o facea Smeeianu era introducerea unei noi organigrame, care viza concedierea unui numar mare de 1.000 de angajati, dintre care 950 salariati in functii de conducere.

Un an mai tarziu, Smeeianu constata ca privatizarea Postei trebuie amanata din nou, din cauza unor noi datorii aparute, care au indepartat investitorii interesati si sustine in continuare ca va da afara pana la 4.000 de oameni.

Privatizarea Postei Romane, amanata din nou. Conducerea anunta concedieri masive

Referitor la salariul sau de mii de euro, directorul general al Postei admite ca este unul consistent, dar perfect justificabil, din cauza mediului de lucru.

La inceputul lunii martie, directorul general al Postei Romane, Ion Smeeianu, avea o remuneratie lunara neta cuprinsa intre 6.000 de euro si 11.000 de euro, rezultand un castig anual plasat intre 72.000 de euro si 132.000 de euro, conform unor hotarari AGA ale companiei, unde statul detine 75% din actiuni.

Desi premierul Victor Ponta a remarcat salariul prea mare incasat de directorul de la Posta Romana, acesta din urma nu se fereste sa recunosca faptul ca venitul net salarial ar putea fi suplimentat, cu conditia ca "indicatorii de performanta stabiliti in contractul de mandat sa fie depasiti, fiecare, cu cel putin 10%".

Angajatii Postei Romane, suparati ca "seful este sluga lui Nica"

Salariatii Postei Romane au protestat in Piata Constitutiei impotriva privatizarii companiei dar si impotriva concedierilor anuntate de conducere. Pe pancartele protestatarilor scria, printre altele, "Smeeianu, sluga lui Nica" sau "Director general = 8000 euro/luna, postas 800 lei/luna, "Ultima reduta, Posta Romana".

Angajatii Postei protestand. Sursa foto: Mediafax

Reactia ministrului pentru Societatea Informationala, Dan Nica, nu a intarziat sa apara, el declarand ca ca protestele angajatilor de la Posta Romana "nu au niciun obiectiv" si reprezinta "o manipulare" facuta de "cativa smecheri de acolo, care si-au vazut daramate interesele lor private".

Situatia Postei Romane

Posta Romana este cel mai mare operator de profil si dispune de o retea teritoriala de aproximativ 7.100 de oficii postale.

Actionarii operatorului sunt Ministerul Comunicatiilor, cu o participatie de 75%, si Fondul Proprietatea, care detine 25% din capital.

In 2011, cifra de afaceri a CNPR a scazut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, in timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finantelor Publice.

Compania avea la sfarsitul lui 2011 datorii totale de 556,9 milioane de lei, iar numarul mediu de salariati a scazut cu peste 2.500, la 32.124 de persoane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#Ion Smeeianu Posta Romana, #salariu Ion Smeeianu, #manager privat Ion Smeeianu, #Dan Nica Ion Smeeianu , #Manageri