Cine sunt oamenii care au pus umarul la "succesul" Facebook

Vineri, 11 Mai 2012, ora 08:28
1978 citiri
Cine sunt oamenii care au pus umarul la "succesul" Facebook

Listarea Facebook, considerata "evenimentul bursier al anului" aduce in discutie managerii care reusit sa construiasca in opt ani o afacere de 75 miliarde de dolari.

Desi povestea celei mai influente retele de socializare se invarte in jurul studentului la Harvard, Mark Zuckerberg, care a lansat un serviciu web pentru a interactiona cu colegii sai, succesul Facebook are in spate manageri care au pus umarul la crearea acestui business.

De la manageri care au sustinut financiar proiectul Facebook, pana la mentori de la care Zuckerberg a invatat secretele unui business de succes sau directori care s-au ocupat de companie cat timp antreprenorul lucra la alte proiecte, toti isi pot atribui o parte din succesul international pe care il are in prezent reteaua de socializare.

Iata care au fost cei mai influenti manageri pe care i-a avut Facebook, potrivit BusinessInsider.

Sean Parker, primul manager Facebook

Parker s-a alaturat echipei Facebook chiar din primul an de funtionare. Intrucat avea experienta startup-urilor, Parker l-a ajutat pe Zuckerberg sa inteleaga modul in care trebuie sa organizeze compania, astfel incat sa nu riste ca aceasta sa ajunga pe mainile investitorilor.

Prin urmare, Zuckerberg a transformat Facebook intr-o afacere de familie. Un alt element pe care Parker a pus accentul in scurta perioada in care a ocupat functia de manager la Facebook, a fost ca utilizatorii retelei de socializare sa poata incarca fotografii pe profilul lor, desi, initial, Zuckerberg nu a fost de acord cu acesta initiativa. In prezent, optiunea de photo-sharing a devenit unul din principalele motive pentru care utilizatorii aleg Facebook.

Peter Thiel, primul investitor Facebook

Pe 27 septembrie 2004, Thiel a cumparat 9% din actiunile Facebook pentru 500.000 de dolari, devenind primul investitor extern al companiei.

Investitia era uriasa, tinand cont ca inainte compania functiona pe baza fondurilor date de parintii lui Zuckerberg, care facusera un imprumut la banca pentru a sustine afacerea.

Thiel l-a incurajat pe Zuckerberg sa preia controlul asupra companiei si sa "renunte" la ajutorul lui Eduardo Saverin. Acest mod de abordare a creat un precedent: investitorii puteau sa investeasca in companie, dar in asa fel incat Zuckerberg sa ramana la conducerea companiei.

Dustin Moskovitz, co-fondatorul Facebook

Co-fondatorul Facebook, Dustin Moskovitz, este managerul care a sustinut proiectul Facebook intr-o perioada in care Zuckerberg se gandea sa puna pe picioare alte proiecte, printre care un serviciu de file-sharing, numit Wirehog. El a ocupat functia de COO in primii trei ani ai Facebook, ocupandu-se printre altele de angajari.

Sheryl Sandberg, CEO afacerii Facebook

Angajata in 2008, dupa ce a renuntat la o pozitie la Google, Sheryl Sandberg a devenit manager la Facebook intr-o perioada in care compania era pe marginea prapastiei din cauza unei aplicatii, Beacon, care prezenta pe Facebook cumparaturile online facute de utilizatori.

Venind de la o corporatie precum Google, managementul impus de Sandberg a ajutat la constructia unui business care, in prezent genereaza profit de milioane de dolari. Printre masurile luate de Sandberg se numara introducerea evaluarilor angajatilor sau organizarea unui departament de marketing.

In prezent, ea este cunoscuta ca omul care se ocupa de latura business a retelei de socializare: urmarirea actiunilor de caritate, vanzari si diverse alte operatiuni financiare.

Jeff Rothschild, omul care a facut ca Facebook sa nu se transforme in Friendster

In anul 2006, dupa ce reprezentantii companiei Accel Partners au investit in Facebook, au hotarat sa trimita unul dintre parteneri la sediul firmei lui Zuckerberg. Jobul lui era acela de a ajuta managerii Facebook sa dezvolte reteaua de socializare.

Sfaturile lui Rothschild au facut ca Facebook sa nu aiba aceeasi soarta cu Friendster, care a devenit mult prea popular, determinand astfel utilizatorii sa caute alte alternative.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#manageri Facebook, #CEO Facebook, #directori Facebook, #investitori Facebook , #Manageri