Cine vor fi managerii care vor conduce companiile de stat

Marti, 10 Iulie 2012, ora 13:28
3348 citiri
Cine vor fi managerii care vor conduce companiile de stat

Sperantele Romaniei de a aduce companiile de stat pe profit stau in managerii privati. Care este profilul unui astfel de manager, care va primi un salariu de cel putin 75.000 de euro pe luna si bonificatii de milioane de euro? Cine va scoate "la liman" companiile de stat?

Cativa zeci de manageri privati vor fi recrutati de catre compania lui George Butonoiu, dupa ce acesta a semnat, luni, un contract cu statul.

"Noi vom recruta cativa zeci de directori pentru companiile de stat si incepem chiar de saptamana asta. Avem un contract cu statul pentru recrutarea managerilor privati, este un contract foarte mare, de cateva zeci de astfel de companii.

Este un proiect nou, abia ieri s-a semnat. Nu este vorba de Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica sau Transelectrica, ci de alte companii, dar comparabile", a declarat Butunoiu pentru Business24.

Managerul in companie se stat, cu nimic diferit fata de cel dintr-o companie privata

Butunoiu crede ca profilul managerului intr-o companie de stat nu trebuie sa fie cu nimic diferit fata de cel al managerului dintr-o companie privata de aceleasi dimensiuni.

"Nu este nicio diferenta intre candidati, candidaturile si CV-urile celor care aplica in companiile de stat fata de cele private. Trebuie sa urmareasca exact profilul managerului intr-o companie privata, asemanatoare ca dimensiune de compania de stat", a spus Butunoiu.

Specialistul afirma ca managerii privati vor fi pusi, asemenea celor care lucreaza in companiile de stat, in situatia de a scoate compania dintr-o situatie financiara dificila si de a o aduce pe profit.

Cine este mai potrivit? Managerul roman sau cel strain?

George Butunoiu crede ca intr-un astfel de proces de recrutare accentul este pus pe managerii romani si nu pe cei straini, desi exista avantaje si dezavantaje si de o parte si de cealalta a baricadei.

"Participa si straini la procesul de recrutare, insa focusul este pe romani nu pe candidatii straini. Sunt avantaje si dezavantaje de fiecare parte. Nu as putea sa spun ca recruter ca unii sunt mai buni decat altii, asta depinde de la caz la caz, discutand cu fiecare in parte", a spus Butunoiu.

Parere acestuia este contrazisa de un alt specialist in resurse umane, Stelian Panescu, director general Smart Sigma, care crede ca managerii straini sunt mai potriviti pentru o a astfel de functie.

"Managerii straini se vor face ca nu inteleg ce se intampla in Romania, vor curata toate contractele parazite, dupa care nu vor face decat sa elimine si oamenii care nu corespund. Lucrurile vor intra intr-o oarecare normalitate, mai ales din punct de vedere economic", a declarat Stelian Panescu pentru Business24.

Zero risc, zero probleme, daca alegem din potentialul local

Romania isi poate folosi resursele locale in ceea ce priveste managerii companiilor de stat, pentru ca un strain nu cunoaste realitatile nationale, crede Iuliana Stan, specialist HR.

"Poate daca eram acum 10 ani, putina expertiza din afara era mai buna decat ce aveam noi. Eu cred ca dupa 20 de ani de intelegere a mediului de business din Romania ne putem folosi resursele locale. Nu cred ca un om din alta parte are simtul locului, al realitatilor din Romania.

Sigur, toti, si cei romani si cei straini, sunt oameni competenti, insa cred ca mult mai autentica poate fi calitatea performantei pe care ne-o putem realiza cu resurse locale. Cred ca avem zero risc si zero probleme daca alegem bine potentialul din tara noastra", a declarat Iuliana Stan, care este director general in cadrul Human Synergistics.

CV-ul fara integritate nu valoreaza

Integritatea este o calitate necesara pentru un manager privat care trebuie sa conduca o companie de stat, sustine Iuliana Stan.

"Eu nu sunt un mare fan al CV-urilor, pentru ca acolo scriem ce credem noi, este mai important ce se percepe din afara despre noi. Asa ca, ochii cu care ma uit eu la un om nu sunt ochii prin care se vinde el, sunt ochii prin care il cumpar eu.

Este important ca intr-o asemenea functie sa aiba integritate si nervi tari. Orice CV fara integritate nu valoreaza doi bani, cum nici integritatea fara competente nu valoreaza nimic", a spus Iuliana Stan.

Experienta de minim cinci ani in mediul privat sau corporatist este un "must" pentru o astfel de functie, a spus ea.

"Experienta in mediul privat sau corporatist este un "must", macar cinci ani, desi si asa este putin. Un astfel de manager nu ar putea functiona daca nu ar avea o definitie buna a performantei", a afirmat specialista HR.

Motivatia nu trebuie sa fie financiara

Motivatia managerilor privati pentru companiile de stat nu ar trebui sa vina din zona financiara, ci din tipul de munca pe care o au de facut.

"Cei interesati de "sportul acesta" ar trebui sa aiba suficienti bani, astfel incat motivatia sa nu vina nicidecum din aceasta zona", spune Iuliana Stan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
#manageri privati, #manageri companii stat, #manageri privati companii stat profil, #CV manageri privati companii stat , #Manageri