Ciprian Stancu: Situatia se schimba. Romanul consuma bio

Sambata, 01 August 2015, ora 00:00
6161 citiri
Ciprian Stancu: Situatia se schimba. Romanul consuma bio
Foto: Ciprian Stancu (Arhiva personala)

Ciprian Stancu a creat Republica BIO, singurul magazin din Romania in care absolut toate produsele au certificat ecologic, dupa o experienta personala care i-a demonstrat ca poti scapa de alergii daca te feresti de pesticide.

Revoltat pe atitudinea comerciantilor care ii vindeau produse "naturale", "naturiste" sau "traditionale", lasandu-l sa inteleaga ca ar fi "fara chimicale", Ciprian Stancu a decis sa isi creeze propria lume din care sa-i poata ajuta si pe alti romani doritori sa duca o viata mai sanatoasa.

Astfel a intrat pe o piata de 30 de milioane de euro in 2014, dar care va depasi pragul de 100 de milioane de euro on 2017.

"Multi spun ca sunt prea optimist, ca romanul nu consuma bio. Am sa va spun ce raspund de fiecare data: nu exista nici un parinte care sa ii refuze copilului produsele bio daca este destul de informat, daca pretul e rezonabil si daca are increde in sursa de productie", spune antreprenorul.

Despre proiectul Republica BIO, despre ferma pe care are in plan s-o construiasca despre cum este dispus inclusiv sa piarda bani urmandu-si pasiunea astfel incat sa dispuna de luxul de a dispune de timpul sau in modul in care ii aduce cea mai mare implinire, vorbeste Ciprian Stancu, intr-un interviu acordat Business24.

Haideti sa prezentam publicului "Republica BIO". Ce se gaseste in aceasta "republica"?

Este extrem de simplu: in tot ceea ce consumam, exista 2 universuri - produsele conventionale si produsele certificate bio.

Pentru a le produce pe cele conventionale se folosesc chimicale, antibiotice, hormoni si organisme modificate genetic. Pentru a produce ecologic este interzis sa folosesti pesticide de orice fel, fertilizanti chimici, organisme modificate genetic, antibiotice sau hormoni.

La inceput s-au certificat ecologic numai produsele alimentare, dar acum pot primi certificare bio si cosmeticele, pasta de dinti sau detergentii. Asta pentru ca oamenii au devenit din ce in ce mai hotarati sa se fereasca de chimicale in absolut tot ceea ce folosesc, nu numai in mancare.

La Republica Bio se gasesc doar produse care au certificare ecologica. Suntem singurul loc din Romania in care absolut toate produsele au certificat ecologic.

Cum s-a nascut ideea de a crea un intreg angrenaj bio si eco?

In primul rand trebuie sa stim cu totii ca eco, ecologic, bio si organic inseamna acelasi lucru: produse care sunt certificate de o institutie ca respecta normele de productie ecologica.

Ideea a venit din practica personala si dintr-o revolta. In practica personala sunt dovada ca poti scapa de alergii daca te feresti de pesticide. Revolta a venit din minciunile la care am fost supus de producatori si comercianti care imi vindeau produse, "naturale" sau "naturiste" sau "traditionale" lasandu-ma sa inteleg ca ar fi fara chimicale.

Mi-a luat timp sa inteleg ca daca un producator nu este certificat ecologic, poate folosi orice fel de substante chimice sau organisme modificate genetic si sa isi numeasca recolta "naturala". Este perfect legal.

Singura care ne pazeste de rele este certificarea. De aceea, am hotarat sa strangem intr-un singur loc doar aceste produse, iar oamenii sa aleaga usor, fiindca nu trebuie sa cerceteze printre etichetele mincinoase sa inteleaga ce e bio si ce nu.

Care a fost investitia in intregul proiect si in cat timp estimati ca o veti recupera?

Nu a venit inca momentul bilantului. Suntem foarte la inceput. Noi acum construim o afacere care sa fie prospera si peste 100 de ani.

Am lucrat 18 luni la proiect, iar online platforma are numai 6 luni. Avem o filosofie foarte sanatoasa, care sigur va da roade pe termen lung.

Credem cu tarie ca fiecare mamica din Romania are dreptul de a putea sa-i cumpere copilului produse bio fara sa faca un efort financiar. Asta gandim si tot ce facem zilnic ne conduce catre acest scop.

Avem adaosuri mici. Peste 30% dintre clienti ne spun ca, "preturile sunt foarte bune".

Sa cresti un business cu adaosuri mici ia mult timp. Dar noi stim ca e calea cea buna. Probabil peste cativa ani vom vorbi de profit.

Insa cand vom incepe sa generam profit, traiectoria va fi una vertiginoasa, pentru ca vom avea in spate o baza solida de consumatori loiali brandului Republica BIO. Recuperarea investitiei se va face dupa primii 5-6 ani de activitate fiindca avem planuri mari si reinvestim tot.

Cat de greu a fost pasul de a renunta la cariera in media pentru a incepe un proiect pe cont propriu? Cu atat mai mult cu cat - chiar dumneavoastra o spuneati - consumul de produse bio in Romania ajunge la mai putin de 0,5% din vanzarile totale de alimente, in vreme ce in Austria sau Germania procentul este de 7-8%.

Stiam ca inceputul va fi greu. Insa pana nu traiesti asta nu iti dai seama cat de greu va fi.

Mai ales cand incepi sa faci ceva ce nu ai facut niciodata si nu stii de unde sa incepi. Ca sa depasesti multele momente de indoieli si intrebari trebuie sa crezi cu adevarat in ceva.

Eu sunt norocos sa am in echipa Republicii niste super-profesionisti, care cred cu tarie ca ceea ce facem aduce mult bine oamenilor.

Sa le aduci oamenilor mancare sanatoasa si sa ii feresti de chimicale este un crez onest. Asta imi repet in fiecare dimineata cand trebuie sa imi "injectez" motivatie in organism.

Exista o evaluare a pietei bio din Romania in acest moment?

Din cunostintele mele, Republica BIO este singura entitate care a facut o estimare valorica a pietei de produse certificate ecologic, in urma unei cercetari ce a durat 2 luni in August - Septembrie 2014.

Conform studiului, piata se situa la 25-30 de milioane de Euro. In 2015 noi estimam ca va depasi 45 de milioane de Euro.

In cat timp credeti ca va ajunge la cele cateva sute milioane de euro anual, necesare pentru a echivala nivelul altor tari europene?

Cand vorbim de un astfel de subiect as vrea sa folosim termeni cat mai precisi pentru a evtita orice confuzie. Cu cateva "sute de milioane de euro" nu se va ajunge la convergenta cu Germania sau Austria.

Pentru convergenta (pondere de 7-8% a consumului de BIO din total vanzari pe categoria FMCG) ar trebui ca volumul pietei de Bio din Romania sa depaseasca 1 miliard de Euro. Nu vad asta posibil mai devreme de 15 ani, dar sunt sigur ca vom ajunge acolo.

Estimez ca piata de BIO va depasi pragul de 100 de milioane de Euro in 2017. Multi spun ca sunt prea optimist, ca romanul nu consuma bio.

Am sa va spun ce raspund de fiecare data: nu exista nici un parinte care sa ii refuze copilului produsele bio daca este destul de informat, daca pretul e rezonabil si daca are increde in sursa de productie.

Astazi, romanii au indoieli la toate aceste aspecte.

Dar situatia se schimba extrem de rapid. Romanii vor sa nu mai indoape copiii cu produse toxice, romanii cauta surse in care sa aiba incredere, romanii citesc mult despre alimentatie si despre ce le poate face rau.

Este un inceput splendind al pietei de BIO si este o onoare pentru noi sa contribuim la cresterea consumului de bio la romani.

Ce produse bio consuma romanii?

La intrebarea asta pot raspunde din studiul cosului de cumparaturi de la Republica BIO. Consumul de BIO incepe cu alimentele.

Aproximativ 80% din cosuri cuprind alimente. Dupa ce consumul de alimente Bio devine o obisnuinta, in cos de adauga cosmeticele pentru copii, detergentii pentru hainutele copilasilor si cosmeticele pentru doamne.

Desi estimam la inceput ca majoritatea produselor sa le livram in Bucuresti, pana astazi peste 75% din comenzi sunt livrate in afara Capitalei, fapt care ne bucura mult. Piata este mai mare si mai eterogena decat am estimat la inceputul afacerii.

Ce planuri aveti pentru ei?

Planurile noastre sunt simple.

1. Sa ii ferim pe romani de chimicale. De aceea promovam si selectam doar produse certificate ecologic.

2. Sa facem Bio mai accesibil. Pentru asta am inceput sa producem sub marca Republica BIO produse pe care le importam ca materie prima si le vindem la prima mana. Primul acest produs este "Uleiul de Cocos Republica BIO". Vor urma si altele.

3. Bio sa fie cu adevarat BIO. Oamenii sa aiba incredere ca tot ceea ce gasesc la Republica BIO este verificat, inspectat si certificat. Si nu trebuie sa isi faca griji cu privire la sursa din care provin, fiindca de asta ne ocupam noi cu foarte mare grija.

Spuneti-ne mai multe despre ferma proprie pe care o pregatiti si ce produse vom gasi pe site la anul?

Este un proiect foarte frumos. Ne bazam insa pe finatarea din Fonduri Europene, de aceea as prefera sa nu anticipez, deoarece nu depinde exclusiv de vointa si de stiinta noastra.

Suntem insa incurajati de reactia pe care generat-o proiectul si de sustinerea la nivelul consiliului local din Valea Calugareasca, unde vom infiinta ferma. Sunt optimist ca romanii de calitate vor pune umarul la un proiect ce aduce bine oamenilor.

Asadar, vom vedea in magazinul virtual nu doar produse ambalate pe care le comercializati ci si rezultate ale productiei proprii. Ce inseamna asta ca investitie pentru businessul dumneavoastra?

Planurile noastre sunt mult mai mari de atat. Investitia va depinde in mare masura de capacitatea de a atrage Fonduri Europene in proiect.

Pentru a realiza integral planurile avem nevoie de o investitie mare. Va propun sa mai asteptam cateva luni pana cand vom avea concluzia proiectului de la PNDR si atunci vom putea discuta si cifre concrete.

Sunteti pasionat de agricultura?

Stiti care e diferenta dintre "a-ti placea" si "a fi pasionat"? Cand esti pasionat esti dispus sa pierzi bani urmarindu-ti pasiunea. Da, ma pasioneaza agricultura. Ma fascineaza botanica, soiurile arhaice din legumicultura si ecologia.

Ce alte pasiuni aveti?

Vinurile, designul de produs, calatoriile si pictura. Un loc aparte intre pasiunile mele il are Italia.

Cum stati la capitolul work/life balance, acum ca ati renuntat la viata de corporatist?

Stiti ce am urat cel mai mult in viata de corporatie? Faptul ca ratam des pranzul din cauza sedintelor si ca munceam non stop fara o alta satisfactie decat banii. Cand ajungi sa muncesti numai pentru bani esti nefericit.

Cand devii antreprenor muncesti la fel de mult, insa ai luxul de a-ti organiza munca astfel incat sa nu devii sclavul banilor sau al unui angajator.

Iti poti respecta mesele, programul de sport, vacantele si viata personala. Pentru mine asta inseamna lux: sa dispui de timpul tau in modul in care iti aduce cea mai mare implinire.

Cum alegeti sa va relaxati?

Ma relaxeaza sa stau in natura, sa inot, sa citesc si sa calatoresc.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#afaceri bio, #Ciprian Stancu Republica Bio , #Manageri